T/758/51.

módosító javaslat

dr. Áder János úrnak

az Országgyûlés elnökének

HELYBEN

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 94. § (1) bekezdése és 102. § (1) bekezdése alapján a közbeszerzések-rõl szóló 1995. évi XL. törvény módosításáról szóló T/758. számú törvényjavaslat-hoz a következõ

módosító javaslatot

terjesztem elõ:

A törvényjavaslat 23. §-a az alábbiak szerint módosul:

"A Kbt. 43. §-a (2) bekezdésének helyébe a következõ rendelkezés lép és a § az alábbi (3)-(7) bekezdéssel egészül ki:

"(2) Az ajánlatban meg kell jelölni az alvállalkozókat, illetõleg a teljesítésben egyébként résztvevõ szervezeteket (személyeket), valamint a beszerzésnek azt a részét, amelyre ezekkel szerzõdést fognak kötni, ha ezt az ajánlatkérõ az ajánlati felhívásban elõírta.

(3) Az ajánlattevõ köteles igazolni a szerzõdés teljesítésére való pénzügyi, gazdasági és mûszaki alkalmasságát, valamint az alvállalkozókét, ha ezt az ajánlatkérõ az ajánlati felhívásban elõírta. Az erre vonatkozó igazolásokat az ajánlathoz csatolni kell.

(4) Az ajánlatkérõ egy ízben, az összes ajánlattevõ számára azonos feltételekkel, legfeljebb tíz napos határidõt biztosíthat a 44. és 46. § szerinti igazolás vagy nyilatkozat utólagos csatolására, illetve az ajánlattal kapcsolatos formai hiányosságok pótlására, így különösen a nem megfelelõ aláírással vagy példányszámban benyújtott ajánlat esetén.

(5) Ha a hiánypótlásról az ajánlatok felbontásának idõpontjában dönt az ajánlatkérõ, ezt a jegyzõkönyvbe kell foglalni, az ezt követõen lehetõvé tett hiánypótlásról pedig haladéktalanul, egyidejûleg, írásban tájékoztatni kell az összes ajánlattevõt.

(6) Az ajánlatkérõ köteles meggyõzõdni arról, hogy a hiánypótlást követõen benyújtott ajánlati példányok tartalma megegyezik az eredeti ajánlat tartalmával. Eltérés esetén vagy ha a hiánypótlást nem teljesítették, kizárólag az eredeti ajánlati példányt (példányokat) lehet figyelembe venni és - ha annak feltételei fennállnak - az 52. § (2) bekezdésének b) vagy d) pontját, illetve az 53. § (1) bekezdésének a) pontját kell alkalmazni.

(7) Ha az ajánlatban [nyilvánvaló] számítási hiba van, annak javítását az ajánlatkérõ végzi el úgy, hogy jogosult a számára kedvezõ adatot figyelembe venni, és amennyiben utóbb az ajánlattevõ ezt helyesbítést nem kívánja teljesíteni, az ajánlattól való elállás szabályai szerint kell eljárni. [a beszerzés tárgya elemeinek tételesen meghatározott értékeit alapul véve számítja ki az összesített ellenértéket]. A számítási hiba javításáról az összes ajánlattevõ[ke]t egyidejûleg, haladéktalanul, írásban a hiba bemutatásával tájékoztatni kell. ""

Indokolás:

Az eljárás biztonságát, egyértelmûségét javítja, hogy az ajánlatkérõ jogosult az esetleges számítási hibát korrigálni. Mivel az ajánlattétel egyértelmûen az ajánlattevõ kockázatára történik, az ajánlatkérõ számára biztosítani kell a lehetõséget, hogy a számára kedvezõbb verziót vegye figyelembe. Amennyiben ez az ajánlattevõ számára nem megfelelõ, rendelkezésére áll az elállás lehetõsége.

A módosításban javasolt módszer sajnos nem egyértelmû, alkalmazása további értelmezési vitákhoz vezetne. Nem kezelhetõ hogy mit kell nyilvánvaló hibának tekinteni.

Nem biztos, hogy megegyezne az ajánlattevõ szándékával, és elõfordulhat, hogy kedvezõtlenebb az ajánlatkérõ számára is. A törvény céljával ellentétes, hogy így az ajánlatkérõ ne dönthessen a számára legkedvezõbb ajánlat mellett.

A tájékoztatás ebben az esetben is az összes ajánlattevõnek biztosítani kell, hiszen az ajánlat alapelemét érinti.

Budapest, 2001. október 26.

dr. Csiha Judit
országgyûlési képviselõ
MSZP