T/758/73.

módosító javaslat

Dr. Áder János

az Országgyûlés Elnöke részére

Helyben

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 94. § (1) bekezdése és 102. § (1) bekezdése alapján a közbeszerzésekrõl szóló 1995. évi XL. törvény módosításáról szóló T/758. számú törvényjavaslathoz az alábbi

m ó d o s í t ó j a v a s l a t o t

terjesztjük elõ:

A törvényjavaslat 31. § (4) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

"(4) A két szakaszból álló eljárás ajánlati szakaszában - a tárgyalásos eljárás kivételével - az ajánlattételi határidõ nem határozható meg az ajánlati felhívás feladásától számított [negyven] harminc napnál rövidebb idõtartamban."

I n d o k l á s

A közbeszerzésrõl szóló törvény módosításának egyéb alapvetõ célkitûzése a törvény jobb gyakorlati alkalmazásának elõsegítése, a közbeszerzési eljárások gyorsaságának, hatékonyságának emelése, egyszerûbb rugalmasabb eljárást lehetõvé tevõ elõírások bevezetése. Jelen módosító javaslat ezen elvek érvényesülésén kíván segíteni, elsõsorban úgy, hogy a közpénzek (különösen az eljáráshoz kapcsolódó támogatások) felhasználása minél gyorsabb legyen, a minél korábbi (ezáltal hatékonyabb és olcsóbb) beszerzések beindításával. Azért is célszerû a 40 napos ajánlattételi határidõt 30 napra csökkenteni, mivel az ajánlattevõk tulajdonképpen már a részvételi szakaszban (25 nap +5 nap alatt) felkészülhettek ajánlattételükre. A részvételi szakaszban többek között például igazolniuk kellett a szerzõdésteljesítésre való pénzügyi gazdasági és mûszaki alkalmasságukat, valamint megismerhették beszerzés tárgyára és mennyiségére vonatkozó adatokat (a törvényjavaslat 3. sz. melléklete szerint). Így a módosítás alapján is kellõ idõtartam áll rendelkezésre az eljárás végrehajtására.

Budapest, 1999. március " ".

Lenártek András
Fidesz - Magyar Polgári Párt

Molnár Oszkár
Fidesz - Magyar Polgári Párt