T/758/78.

módosító javaslat

Dr. Áder János

az Országgyûlés Elnöke részére

Helyben

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 94. § (1) bekezdése és 102. § (1) bekezdése alapján a közbeszerzésekrõl szóló 1995. évi XL. törvény módosításáról szóló T/758. számú törvényjavaslathoz az alábbi

m ó d o s í t ó j a v a s l a t o t

terjesztem elõ:

A törvényjavaslat 26. §-ával módosított Kbt. 55. §-ának a következõ (7) bekezdéssel történõ kiegészítését javasolom:

"(7) Ha több ajánlatnak azonos a (6) bekezdés szerint kiszámított összpontszáma és azok közül a 35. § (1) bekezdésére vagy az 59. § (4)-(5) bekezdésére tekintettel az ajánlatkérõ nem köteles valamelyiket elõnyben részesíteni, az eljárás nyertese az alacsonyabb ellenértéket tartalmazó ajánlat, azonos ellenérték esetén pedig az az ajánlat, amely az elbírálás legmagasabb súlyszámú részszempontjára magasabb értékelési pontszámot kapott."

I n d o k o l á s

Nem kizárható az az eset, hogy a (6) bekezdés szerinti értékelés elvégzése után több ajánlat összpontszáma azonos lesz és az ajánlatkérõ nem írta elõ, hogy egyenértékû ajánlatok közül melyiket részesíti elõnyben, valamint a Kbt. 59. §-ának (4)-(5) bekezdései alapján sem áll fenn elõnyben részesítési kötelezettsége. A módosító javaslat az ilyen esetben követendõ eljárást rendezi: elsõsorban - a közpénzekkel való takarékosság érdekében - az alacsonyabb ellenértékû ajánlattevõvel kell szerzõdést kötni, ha az ellenértékek azonosak, akkor azzal, akinek az ajánlatát a legnagyobb súlyszámot kapott részszempont tekintetében kedvezõbbnek minõsítette az ajánlatkérõ.

Budapest 1999. március 25.

Perlaki Jenõ

Fidesz - Magyar Polgári Párt