T/758/100.

kapcsolódó módosító javaslat

dr. Áder János úrnak
az Országgyûlés elnökének

HELYBEN

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 102. § (1) bekezdése alapján a közbeszerzésekrõl szóló 1995. évi XL. törvény módosításáról szóló T/758. számú törvényjavaslathoz T/758/60 számon benyújtott módosító javaslatomhoz a következõ

kapcsolódó módosító javaslatot

terjesztem elõ:

A törvényjavaslat 1. §-ával módosított Kbt. 1. §-a c) pontjának helyébe a következõ szöveg lép

[E törvény hatálya alá tartoznak a következõ szervezeteknek a 2. § (1) bekezdése szerinti beszerzései:]

"c) az a)-b) pontban meghatározott szervezet által vagy részvételével a vagyon egyharmadát meghaladó hozzájárulásával létrehozott, illetve a beszerzés megkezdésének idõpontjában ilyen feltételekkel mûködõ alapítvány, társadalmi szervezet, illetõleg az olyan közhasznú társaság, biztosító egyesület, víziközmû társulat, ideértve ezek jogi személyiséggel rendelkezõ szervezeti egységét is, amely felett az a)-b) pontban meghatározott szervezet a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló törvény (a továbbiakban: Tpt.) szerinti irányítási jogokat gyakorol;"

Indokolás:

A módosítás nem küszöbölte ki a jelenleg hatályos törvénynek azt az indokolatlan elõírását, hogy azokban az esetekben is a közbeszerzés szabályait kell alkalmazni, amikor egy társadalmi szervezetben vagy alapítványban az állami vagy önkormányzati vagyon, illetve ráhatás a jó szervezõ, forrásteremtõ munka eredményeként már elhanyagolható. Bár formailag a jelenlegi szabály egyszerûbben ellenõrizhetõ, de tartalmilag hibás.

Javaslom a beszerzés megkezdésének idõpontjában a tulajdoni arányok vizsgálatát, ahogy ezt a második fordulat a módosítás szerint megvalósítja.

Budapest, 1999. május 3.

dr. Csiha Judit
országgyûlési képviselõ
MSZP