T/759/6.

Módosító javaslat

dr. Áder János úrnak,

az Országgyûlés elnöke

H e l y b e n

Tisztelt Elnök Úr!

A házszabály 94. §-ának (1) bekezdése és 102. §-ának (1) bekezdése alapján a közjegyzõkrõl szóló 1991. évi XLI. törvény módosításáról szóló T/759. számú törvényjavaslathoz a következõ

m ó d o s í t ó j a v a s l a t o t

terjesztem elõ:

A törvényjavaslat 2. §-ával megállapított, a Kjt. 7. §-ának (1) bekezdése a következõk szerint módosul:

"7. § (1) A közjegyzõ tisztsége ellátásán kívül csak tudományos, mûvészi, irodalmi, oktató és mûszaki alkotó munkát, továbbá nem hivatásos sportolóként sporttevékenységet végezhet keresõ tevékenységként."

I n d o k o l á s:

A közjegyzõkrõl szóló 1991. évi XLI. törvény 7. §-ának (1) bekezdése - a hatályos szabályozáshoz hasonlóan - lehetõvé teszi a közjegyzõ számára, hogy sporttevékenységként keresõ tevékenységet folytasson. A Kjt. hatálybalépése óta módosultak a sporttevékenységet szabályozó jogszabályok. A sportról szóló 1996. évi LXIV. törvény bevezette a "hivatásos" és a "szabadidõs" sporttevékenység fogalmát, melyre tekintettel indokolt a közjegyzõkre e tekintetben irányadó szabályok szövegét is pontosítani annak érdekében, hogy azok a sporttörvény rendelkezéseivel összhangban az eredetileg és a törvényjavaslattal is célzott tevékenység végzését tegyék lehetõvé a közjegyzõ számára.

A sporttörvény 1. §-ának 4. pontja értelmében hivatásos sportoló az a természetes személy, aki sportszervezettel létesített munkaviszony vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony, továbbá egyéni vállalkozás (a továbbiakban együtt: szerzõdéses viszony) keretében jövedelemszerzési céllal sporttevékenységet folytat, és rendelkezik a sportági szakszövetség, illetõleg a sportszövetség feltételei szerint megszerzett hivatásos sportolói engedéllyel. Ezzel szemben szabadidõs sportoló az a természetes személy, aki sporttevékenységet nem hivatásos sportolóként végez. A közjegyzõ hatósági jogalkalmazó tevékenységének pártatlan ellátásához szükséges az, hogy a sporttörvényben említett sportszervezettel a közjegyzõ ne szerzõdhessen jövedelemszerzési céllal folytatandó sporttevékenység végzésére, azt azonban nem indokolt megtiltani számára, hogy ilyen - vagyoni felelõsségét esetlegesen érintõ - szerzõdéses elkötelezettség nélkül sportoljon, és az ilyen sporttevékenysége eredményeként jövedelemhez (pl. díjkitûzés folytán elnyert pénzösszeghez vagy tárgyjutalomhoz) jusson.

Budapest, 1999. március 02.

Dr. Horváth Balázs
MDF

Dr. Rubovszky György
FIDESZ