T/759/8.

Módosító javaslat

dr. Áder János úrnak,

az Országgyûlés elnöke

H e l y b e n

Tisztelt Elnök Úr!

A házszabály 94. §-ának (1) bekezdése és 102. §-ának (1) bekezdése alapján a közjegyzõkrõl szóló 1991. évi XLI. törvény módosításáról szóló T/759. számú törvényjavaslathoz a következõ

m ó d o s í t ó j a v a s l a t o t

terjesztem elõ:

A törvényjavaslat a 10. §-t követõen a következõ 11. §-sal egészül ki (ennek megfelelõen a törvényjavaslat további §-ainak számozása is megváltozik):

"A Kjt. a következõ alcímmel és 24/A. §-sal egészül ki:

A közjegyzõi szolgálat szünetelése

24/A. § (1) Ha a közjegyzõt országgyûlési, helyi önkormányzati képviselõjelöltként, illetõleg polgármesterjelöltként nyilvántartásba vették, ettõl az idõponttól a választás befejezéséig, illetõleg megválasztása esetében mandátuma megszûnéséig közjegyzõi szolgálata szünetel. A közjegyzõ a szünetelés idõtartama alatt közjegyzõi tevékenységet nem végezhet, részére tartós helyettest kell kirendelni.

(2) A közjegyzõi szolgálat szünetelése alatt a közjegyzõ kamarai tagsága fennmarad, de nem gyakorolhatja a kamarai tagságból eredõ jogokat és nem terhelik a kamarai tagságból fakadó kötelezettségek."

I n d o k o l á s:

A törvényjavaslat 2. §-a értelmében az országgyûlési, helyi önkormányzati képviselõi jogviszony nem minõsül a közjegyzõi tevékenységgel összeférhetetlennek. Tekintettel arra, hogy a törvényjavaslat 1. §-a a közjegyzõ tevékenységét az "állam igazságszolgáltató tevékenysége részeként jogszolgáltató hatósági tevékenységként" definiálja, a hatalmi ágak elválasztásának alkotmányos követelményét a közjegyzõ tevékenysége vonatkozásában is érvényesíteni kell. Különösen indokolt ez amiatt, hogy a törvényjavaslat jelenlegi szövege lehetõséget ad a közjegyzõnek arra is, hogy polgármesteri tisztséget vállaljon.

Mivel a politikai pályára lépni szándékozó közjegyzõ a közjegyzõi pályára való alkalmasságát kinevezésekor már bizonyította, és az érintett politikai tevékenységek szorosan kapcsolódnak a választási ciklusokhoz, ezért ezen okból nem indokolt a közjegyzõ közjegyzõi szolgálatát megszüntetni. A tevékenységek végzésének összeférhetetlenségére tekintettel azonban elõ kell írni azt, hogy a jelöltként történõ nyilvántartásbavételtõl a választás befejezéséig, illetõleg a képviselõi mandátum, polgármesteri megbízatás idõpontjának megszûnéséig közjegyzõi tevékenység nem végezhetõ, az adott közjegyzõi körzetben a közjegyzõi szolgáltatások nyújtását tartós helyettes kirendelésével indokolt biztosítani. A törvényjavaslatnak egyúttal rendelkeznie kell arról is, hogy a szünetelés idõtartama alatt a közjegyzõ kamarai tagságára is sajátos szabályok vonatkoznak.

Budapest, 1999. március 02.

Dr. Horváth Balázs

MDF