T/760.

Képviselõi önálló indítvány!

1999. évi .......törvény

a hitelintézetekrõl és a pénzügyi vállalkozásokról szóló 1996. évi CXII. törvény módosításáról

  1. §
  2. (1) A hitelintézetekrõl és a pénzügyi vállalkozásokról szóló 1996. évi CXII. törvény (a továbbiakban: Hpt.) 178. §-a a következõ (3) bekezdéssel egészül ki:

    "(3) A hitelintézettel szemben fennálló, pénzügyi szolgáltatási, kiegészítõ pénzügyi szolgáltatási, befektetési szolgáltatási és kiegészítõ befektetési szolgáltatási tevékenységbõl számazó követelések esetében a Cstv. 46. §-ának (7) bekezdése nem alkalmazható."

    (2) A Hpt. 182. §-ának (2) bekezdése helyébe a következõ rendelkezés lép:

    "(2) A felszámolóra a Cstv. 59. §-a, valamint 60. §-ának (4)-(6) bekezdése nem alkalmazható."

  3. §

Ez a törvény a kihirdetését követõ 3. napon lép hatályba, azzal hogy rendelkezéseit a folyamatban lévõ felszámolási eljárásokban is alkalmazni kell. Ha a folyamatban lévõ felszámolási eljárásban az 1. § (1) bekezdésében meghatározott hitelezõ a Cstv. 46. §-ának (7) bekezdésében meghatározott fizetési kötelezettségének már eleget tett, akkor a hitelezõ - bírósági ügyszámra hivatkozással történõ - kérelmére a bíróság Gazdasági Hivatala legkésõbb harminc napon belül köteles a hitelezõ által befizetett összeget visszafizetni.

 

INDOKOLÁS

A hitelintézetekrõl és a pénzügyi vállalkozásokról szóló 1996. évi CXII. törvény (a továbbiakban: Hpt.) 1997. január 1-ei hatálybalépésétõl kezdõdõen a hitelintézetek felszámolására a csõdeljárásról, a felszámolási eljárásról és a végelszámolásról szóló 1991. évi IL. törvényt (Cstv.) a Hpt. XXVI. Fejezetében foglalt eltérésekkel kell alkalmazni. Lényeges eltérés, hogy a hitelintézet felszámolásával kapcsolatos eljárás lefolytatására a Fõvárosi Bíróság kizárólagos illetékességgel rendelkezik és felszámolónak csak az Állami Pénz- és Tõkepiaci Felügyelet által létrehozott közhasznú társaság jelölhetõ ki.

A speciális szabályok alapján a közhasznú társaság kizárólag annak érdekében jár el, hogy a betétesek kielégítési hányada minél magasabb. Az ügyfelek minél magasabb kielégítési hányadát azzal is elõsegíti, hogy megállapítja a felszámolói díj összegét, mégpedig jóval alacsonyabb értékben, mint más vállalkozások felszámolása esetén, ezzel is dekralálva a felszámoló társaság közhasznú jellegét.

A Cstv. módosítása következtében a hitelezõi követelés felszámoló által történõ nyilvántartásba vételének feltétele, hogy a hitelezõ (betétes) a követelése 1 %-át, de legalább 1000 Ft-ot és legfeljebb 100 000 Ft-ot a bíróság Gazdasági Hivatala által kezelt elkülönített számlára - a bírósági ügyszámra hivatkozással - befizessen és ezt a felszámolónak igazolja.

Hitelintézet felszámolása esetén ez azt jelenti, hogy mindazoknak a betéteseknek, akiknek követelésük van a hitelintézettel szemben a Cstv. 46. § (7) bekezdése alapján a hitelezõi követelés nyilvántartásba vételéért legalább 1000 Ft-ot és legfeljebb 100 000 Ft-ot be kell fizetnie. Ez a rendelkezés ellentétes a Hpt.-ben lévõ speciális szabályozással, amelynek a célja, hogy az ügyfelek kielégítési hányada a felszámolási eljárás során minél magasabb legyen. Annak érdekében, hogy a Hpt.-ben a felszámolásra vonatkozó ügyfélvédelmi szabályok és a Cstv. közötti összhang megteremthetõ legyen szükséges a Hpt. módosítása.