ORSZÁGGYÛLÉSI KÉPVISELÕ

K/762.
Írásbeli kérdés!

DR. ÁDER JÁNOS ÚRNAK
Az Országgyûlés elnökének

Budapest

Tisztelt Elnök Úr!

Házszabály adta jogomnál fogva írásbeli kérdést kívánok intézni

Dr. Pintér Sándor belügyminiszterhez
"Az önkéntes tûzoltók helyzetérõl" címmel

Tisztelt Miniszter Úr!

Még az elõzõ kormány idején az Országház elõtt tüntetve a tûzoltó ráirányították az ország figyelmét a közbiztonságnak erre a területére, s a vele foglalkozó emberek gondjaira. Az azonban kevésbé vált mindenki számára nyilvánvalóvá, hogy a tûzvédelemben állami feladatvállalás mellett szükség van a helyi feladatok ellátásában az önkéntességre is. A hivatásos tûzoltóságoktól 30-40 km-re esõ településeken - a tûzoltás szempontjából védtelen területeken - az önkormányzatok jól felfogott érdekükben már 1990-tõl fokozatosan megerõsítették önkéntes tûzoltóságaikat. Szûkös pénzügyi lehetõségeik ellenére jelentõs anyagi segítséget nyújtottak, felismerve az önkéntes tûzoltóknak a település érdekében kifejtett tevékenységét, valamint az önkormányzati törvényben meghatározott helyi tûzvédelemrõl való gondoskodás kiemelt fontosságát. Jó példa ez egyúttal arra, hogy a hivatásos és önkéntes szervezetek együttesen képesek csak megfelelõen ellátni a biztonság megteremtésének és a - szép régi kifejezéssel szólva - a közbátorság fejlesztésének feladatát. Ugyanakkor az önkéntes tûzoltóság a gyors és eredményes helyi tûzvédelemnek el nem hanyagolható eszköze és az adott települések közösségi életének is fontos részét képezi. Egy-egy jól mûködõ önkéntes tûzoltó egylet rendezvényeivel, gyakorlataival hozzájárul a falu biztonságérzetének növeléséhez, de ezen túl a lokálpatriotizmust is erõsíti.

Az önkéntes tûzoltó-egyesületek közül 30, mint köztestület, 1998. január 1-tõl mûködési területet kapott és azóta kötelezõ feladatként önálló munkát végeznek. Tájékozódásom szerint tûzoltási tevékenységük mértéke és színvonala közel olyan, mint a hivatásosoké. Így megszûnnek az ország térképén a tûzvédelmi szempontból ellátatlan területek.

Ennek fontosságát felismerve az ez évi költségvetés már megmenteni igyekszik ezt az ellátási formát, amikor az elõzõ kormány idején igen nagy mértékben lecsökkentett költségvetési támogatást nominálisan ugyan, de a korábbi szintre emelte. Erre is építve, emlékeztetni kívánom Miniszter Urat a mûködési területtel rendelkezõ önkéntes tûzoltóságok 1998. szeptember 10-11-én Abádszalókon megtartott országos tanácskozásán elfogadott felhívásra, amelyet elküldtek a parlamentnek, a miniszterelnöknek, a belügy- és pénzügyminiszternek. Ebben az érintett harminc körzetközpont önkormányzatának azt kéri, hogy épüljön ki a stabil, elõre tervezhetõ, s az átvállalt feladattal arányos normatív központi támogatás rendszere, valamint történjék meg mûszaki felzárkóztatásuk.

Kérdezem tehát Miniszter Urat, mi a válasz az említett abádszalóki felhívásban foglaltakra?

Budapest, 1999. Február 5.

Dr. Kelemen András
MDF