Visszavonta: 1998. március 2.

H/812/4.

Módosító javaslat!

Dr. Áder János
az Országgyûlés elnöke részére

H e l y b e n

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 94. § (1) bekezdése és a 102. § (1) bekezdése alapján az 1999. évben a két- és többoldalú megállapodások alapján tervezett, országgyûlési hozzájárulást igénylõ csapatmozgásokról, illetve a hazai gyakorló- és lõterek külföldiek által, térítés ellenében történõ igénybevételérõl szóló H/812. számú OGY határozati javaslathoz a következõ

módosító javaslatot

terjesztem elõ.

A Javaslat indokolásában felsorolt az Országgyûlés hozzájárulását nem igénylõ csapatmozgásoknak az alábbi új 17. ponttal történõ kiegészítését javasolom:

"17. a Magyar Honvédség kijelölt katonai szervezetének állományából összeállított egy díszelgõ század, legfeljebb 50 fõ, felszereléssel, egyéni rendszeresített fegyver és lõszer nélkül, március-április hónapban Brüsszelben az Észak-atlanti Szerzõdés Szervezete magalakulásának 50. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségeken részt vegyen."

Az új 17. pont felvétele miatt a Javaslat mellékletét képezõ táblázatnak a következõ 72. folyószámmal történõ kiegészítését javasolom

Fsz.

Esemény

Összeg (eFt)

72.

Részvétel nemzetközi díszszemlén Brüsszelben

3.000

 

Mindösszesen

319.759

I n d o k o l á s

A NATO létrehozásának 50. évfordulója alkalmából Brüsszelben a három csatlakozó állam katonái részvételével emlékmûavatással egybekötött katonai díszszemle kerül megrendezésre.

Tekintettel arra, hogy a Magyar Köztársaság hivatalosan ezen a napon lép a tagok sorába, ez az alkalom különös jelentõséggel bír a Magyar Honvédség és a honvédelmi tárca számára.

A tervek szerint a díszszemlén egy tiszt és harminc beosztottból álló díszelgõ alegység vesz részt az MH 25. Klapka György gépesített lövészdandár állományából. A kijelölt csoport a rendezvényre fegyverzet és lõszer nélkül utazik ki.

A díszelgõ alegység határátlépéséhez nem szükséges a Parlament elõzetes engedélye. Ettõl függetlenül az ilyen rendezvényekrõl évenként a két- és többoldalú megállapodások alapján tervezett csapatmozgásokkal kapcsolatos országgyûlési határozati elõterjesztés indokoló részében a Kormány az Országgyûlés részére tájékoztatást nyújt.

A szemlén való részvétel azért nem szerepel az 1999. évben a két- és többoldalú megállapodások alapján tervezett, országgyûlési hozzájárulást igénylõ csapatmozgásokról, illetve a hazai gyakorló- és lõterek külföldiek által térítés ellenében történõ igénybevételérõl szóló OGY határozati javaslatban feltüntetett és ugyanezen szempontok szerint minõsített rendezvények között, mert a felkérés a határozati javaslat beterjesztését követõen érkezett meg.

Lányi Zsolt