H/812/7.

Az Országgyûlés

Honvédelmi bizottságának

Külügyi bizottságának

a j á n l á s a

az 1999. évben a két- és többoldalú megállapodások alapján tervezett, országgyûlési hozzájárulást igénylõ csapatmozgásokról, illetve a hazai gyakorló és lõterek külföldiek által, térítés ellenében történõ igénybevételérõl szóló H/812. számú országgyûlési határozati javaslat
r é s z l e t e s
vitájához

Tisztelt Országgyûlés!

Az Országgyûlés Honvédelmi bizottsága - elsõ helyen kijelölt bizottságként, valamint a Külügyi bizottsága megvitatta az 1999. évben a két- és többoldalú megállapodások alapján tervezett, országgyûlési hozzájárulást igénylõ csapatmozgásokról, illetve a hazai gyakorló és lõterek külföldiek által, térítés ellenében történõ igénybevételérõl szóló, H/812. számon beterjesztett országgyûlési határozati javaslatot, továbbá az ahhoz benyújtott H/812/2-4., /6. számú módosító javaslatokat.

Lányi Zsolt képviselõ a H/812/4. számú módosító javaslatát a visszavonta, így ezt az indítványt az ajánlás nem tartalmazza.

Juhász Ferenc képviselõ a H/812/3. számú módosító javaslatot új változatban H/812/6. számon nyújtotta be, a H/812/2. számú módosító javaslatát visszavonta.

Megjegyzés: Az országgyûlési határozati javaslat szövegébõl elhagyni javasolt szöveget [  ] zárójel közé téve, az új szövegrészeket pedig aláhúzással jelöljük. Ha a módosító javaslatban ettõl eltérõ jelölési mód szerepel - az egységes elbírálás megkönnyítése érdekében - az ajánlásban a javaslatot ehhez a jelölési módhoz igazítottuk annak szó szerinti tartalmára figyelemmel.

Módosításra irányuló országgyûlési határozati javaslat vagy határozati javaslat (HSZ. 94. § (3) bek.) esetén e házszabályi rendelkezésre utalunk, ha a benyújtott módosító javaslat a országgyûlési határozati javaslattal (határozati javaslattal) nem érintett szakaszra vonatkozik.

    1. Juhász Ferenc képviselõ az országgyûlési határozati javaslat I. része új 42. ponttal kiegészíteni javasolja:
    2. /Az Országgyûlés hozzájárul ahhoz, hogy a két- és többoldalú megállapodások alapján :/

      "42. A holland és magyar katonai együttmûködés és ezen belül a légierõk közötti kapcsolatok keretében:

      - a holland légierõ kijelölt alegysége, legfeljebb 250 fõ, 10 db F-16, 1 db szállító-repülõgép, beépített gépágyúval, rakéta és lõszer nélkül a III. negyedévben (7 nap) Magyarországon, Kecskeméten látogatást tegyen. "

      Indokolás: Lásd a H/812/6. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Honvédelmi biz. támogatja.

      - a Külügyi biz. támogatja.

      - Az Elõterjesztõ képviselõje egyetért.

    3. A Honvédelmi bizottság az országgyûlési határozati javaslat III. részének a következõ kiegészítését javasolja:

"III. A két- és többoldalú megállapodásokban szereplõ feladatok költségfedezetét a Magyar Honvédség 1999. évi gyakorlataira és rendezvényeire tervezett költségvetési elõirányzatok tartalmazzák. A határozati javaslatban szereplõ két- és többoldalú megállapodások végrehajtása során felmerült tényleges költségekrõl a Honvédelmi Minisztérium a 2000-ben benyújtásra kerülõ hasonló határozati javaslattal együtt tájékoztatja az Országgyûlést."

Indokolás: Lásd a Honvédelmi bizottság 1999. március 2-i ülésének jegyzõkönyvét.

A módosító javaslatot(tal): - a Külügyi biz. támogatja.

- Az Elõterjesztõ képviselõje egyetért.

Összeállította: az Országgyûlés Jogi Fõosztálya

Budapest, 1999. március 2.

Lányi Zsolt s.k.,
a Honvédelmi bizottság elnöke

Dr. Szent-Iványi István s.k.,
a Külügyi bizottság elnöke