T/813/8.

Az Országgyûlés

Mezõgazdasági
bizottságának

Gazdasági
bizottságának

Költségvetési és pénzügyi
bizottságának

a j á n l á s a
az agrárpiaci rendtartásról szóló 1993. évi VI. törvény
módosításáról szóló T/813. sz. törvényjavaslat
r é s z l e t e s
vitájához

Tisztelt Országgyûlés!

Az Országgyûlés Mezõgazdasági bizottsága - elsõ helyen kijelölt bizottságként -, Gazdasági bizottsága, Költségvetési és pénzügyi bizottsága (a továbbiakban: Költségvetési bizottság), megvitatta az agrárpiaci rendtartásról szóló 1993. évi VI. törvény módosításáról szóló, T/813. számon beterjesztett törvényjavaslatot, továbbá az ahhoz benyújtott T/813/4-7. számú módosító javaslatokat.

Visszavont módosító javaslat: T/813/7/3. Farkas Sándor és Czerván György (ezt a módosító javaslatot az ajánlás nem tartalmazza).

Megjegyzés: A törvényjavaslat szövegébõl elhagyni javasolt szöveget [  ] zárójel közé téve, az új szövegrészeket pedig aláhúzással jelöljük. Ha a módosító javaslatban ettõl eltérõ jelölési mód szerepel - az egységes elbírálás megkönnyítése érdekében - az ajánlásban a javaslatot ehhez a jelölési módhoz igazítottuk annak szó szerinti tartalmára figyelemmel.
Ahol az ajánlás a bizottságok állásfoglalásaként a "nem támogatja" megjegyzést használja, ott a módosító javaslat a jelenlévõ képviselõk egyharmadának támogatását megkapta.
Ahol az ajánlás a bizottság nevét nem tartalmazza, ott az adott bizottság a módosító javaslatról nem foglalt állást.

Amennyiben a módosító javaslat a törvényjavaslat §-ainak, illetve a §-ok bekezdéseinek számozására, vagy a pontok jelölésére is vonatkozik, a javaslat elfogadása esetén ezek értelemszerûen megváltoznak a törvényjavaslat minden érintett rendelkezésében, hivatkozásában, az erre történõ külön utalás nélkül is.

A Házszabály 145. § (1) bekezdés b) pontja szerinti, a módosító javaslatokra vonatkozó észrevételeket az ajánlás érintett pontjaihoz fûzött keretes megjegyzések tartalmazzák.

Ha a benyújtott módosító javaslat a törvényjavaslattal nem érintett szakaszra vonatkozik, a módosító javaslathoz fûzött megjegyzés rovatban külön utalunk a HSZ 94. § (3) bekezdésére.

Az ajánlásban az összefüggésekre akkor utalunk, ha ugyanazon képviselõ által benyújtott módosító javaslatokról, vagy több képviselõ által közösen benyújtott módosító javaslatokról egyszerre célszerû dönteni.

  1. Farkas Sándor és Czerván György képviselõ a törvényjavaslat 1. § (1) bekezdésében az Aptv. 2. § h) pontjának következõ módosítását javasolja:
  2. /Az agrárpiaci rendtartásról szóló 1993. évi VI. törvény (a továbbiakban: Aptv.) 2. §-ának h) pontja helyébe a következõ rendelkezés lép:/

    /2. § E törvény alkalmazásában:/

    ""h) garantált ár: az átlagos termelési színvonalon termelõk önköltségének [ hetven százalékát el nem érõ] nyolcvan százalékát meg nem haladó, jogszabályban megállapított olyan minimum ár, amelyhez a miniszter kvótát rendel, valamint az így meghatározott mennyiségû és minõségû termék felvásárlására kötelezettséget vállal;"

    Indokolás: Lásd a T/813/7/1. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal):- a Mezõgazdasági biz. támogatja

    - a Gazdasági biz. egyharmada sem támogatja

    - a Költségvetési biz. támogatja

    - az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet

  3. T. Asztalos Ildikó képviselõ a törvényjavaslat 1. § (1) bekezdésében az Aptv. 2. § h) pontjának következõ módosítását javasolja:
  4. /Az agrárpiaci rendtartásról szóló 1993. évi VI. törvény (a továbbiakban: Aptv.) 2. §-ának h) pontja helyébe a következõ rendelkezés lép:/

    /2. § E törvény alkalmazásában:/

    ""h) garantált ár: az átlagos termelési színvonalon termelõk önköltségének [ hetven] nyolcvan százalékát el nem érõ, jogszabályban megállapított olyan minimum ár, amelyhez a miniszter kvótát rendel, valamint az így meghatározott mennyiségû és minõségû termék felvásárlására kötelezettséget vállal;"

    Indokolás: Lásd a T/813/6. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal):- a Mezõgazdasági biz. egyharmada sem támogatja

    - a Gazdasági biz. egyharmada sem támogatja

    - a Költségvetési biz. egyharmada sem támogatja

    - az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet

  5. Farkas Sándor és Czerván György képviselõ a törvényjavaslat 2. §-ában az Aptv. 6. § (3) bekezdésének következõ kiegészítését javasolja:
  6. /Az Aptv. 6. §-ának (3) bekezdése helyébe a következõ rendelkezés lép:/

    "(3) Azoknál a Terméktanácsoknál, amelyek a 8. § (1) bekezdés a) pontja hatálya alá tartozó termékkör termelésének, feldolgozásának (forgalmazásának) nyolcvan százalékát, a 8. § (1) bekezdés b) és c) pontjainak hatálya alá tartozó termékkör termelésének, feldolgozásának (forgalmazásának hatvanöt százalékát igazoltan képviselik, a Terméktanácsként történõ elismerésük nem tagadható meg. A Terméktanácsként történõ elismerés határozatlan idõtartamra szól."

    Indokolás: Lásd a T/813/7/2. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal):- a Mezõgazdasági biz. támogatja

    - a Gazdasági biz. egyharmada sem támogatja

    - az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet

  7. T. Asztalos Ildikó képviselõ a törvényjavaslat 3. §-ában az Aptv. 8. § (1) bekezdés b) pontjának a következõ kiegészítését javasolja:
  8. /Az Aptv. 8. §-a helyébe a következõ rendelkezés lép:/

    /Garantált árat/

    "b) lehet meghirdetni a baromfira, a juhra, a napraforgóra, a cukorrépára, a cukorra, valamint az izocukorra."

    Indokolás: Lásd a T/813/5. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal):- a Mezõgazdasági biz. nem támogatja

    - a Gazdasági biz. egyharmada sem támogatja

    - a Költségvetési biz. egyharmada sem támogatja

    - az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet

  9. Farkas Sándor és Czerván György képviselõ a törvényjavaslat 4. §-ában az Aptv. 9. § (1) bekezdésének a következõ módosítását és a bekezdést p) ponttal javasolja kiegészíteni:
  10. "4. § Az Aptv 9. § (1) bekezdésének bevezetõ szövege az alábbiak szerint módosul, valamint e § a következõ m)-[ o)] p) pontokkal egészül ki:

    "9. § (1) A törvény alkalmazása során a következõ eszközök vehetõk igénybe:"

    "m) pénzintézeti hitelfelvételnél állami kezességvállalás,

    n) minõségi felár alkalmazása, [ valamint]

    o) állategészségügyi-, illetve hatósági díjtámogatás, valamint

    p) piacvédelemmel, vámmal kapcsolatos - GATT (WTO) konform - védintézkedések megtételére, alkalmazására javaslattétel.""

    Indokolás: Lásd a T/813/7/4. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal):- a Mezõgazdasági biz. támogatja

    - a Gazdasági biz. egyharmada sem támogatja

    - a Költségvetési biz. egyharmada sem támogatja

    - az Elõterjesztõ képviselõje egyetért, a Mezõgazdasági bizottság ülésén nem ért egyet.

  11. T. Asztalos Ildikó képviselõ a törvényjavaslat 6. §-ában az Aptv. 12. § (2) bekezdésének a következõ kiegészítését javasolja:

/Az Aptv. 12. §-a (1)-(3) bekezdése helyébe a következõ rendelkezések lépnek:/

"(2) Az irányár mértékére, az alkalmazás feltételeire a Terméktanács tesz javaslatot, amelyet a miniszter - egyetértése esetén - rendeletben tesz közzé. Amennyiben a Terméktanács a miniszter kérelmére harminc napon belül nem tesz javaslatot az irányár mértékére, az alkalmazás feltételeire, az irányárat a miniszter állapítja meg és teszi közzé. Ha a Terméktanács irányárra tett javaslatát a miniszter nem fogadja el, akkor a miniszter - a pénzügyminiszterrel és a gazdasági miniszterrel egyetértésben - harminc napon belül gondoskodik az irányár meghirdetésérõl."

Indokolás: Lásd a T/813/4. sz. módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal):- a Mezõgazdasági biz. nem támogatja

- a Gazdasági biz. egyharmada sem támogatja

- a Költségvetési biz. nem támogatja

- az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet

Összeállította: az Országgyûlés Jogi Fõosztálya

Budapest, 1999. április 8.

Farkas Sándor s.k.,
a Mezõgazdasági bizottság elnöke

Dr. Latorcai János s.k.,
a Gazdasági bizottság elnöke

Dr. Szekeres Imre s.k.,
a Költségvetési és pénzügyi bizottság elnöke