ORSZÁGGYÛLÉSI KÉPVISELÕ

H/822/1.

Módosító javaslat!

dr.Áder János úrnak,
az Országgyûlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 94.§ (1) bekezdése és 102.§ (1) bekezdése alapján a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumi elnökségének megválasztásáról szóló H/822 számú országgyûlési határozati javaslathoz a következõ

módosító javaslatot

terjesztem elõ:

A határozati javaslat az alábbiak szerint módosul:

"Az Országgyûlés a rádiózásról és a televíziózásról szóló 1996. évi I. törvénynek megfelelõen a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumi elnökségének létszámát [ nyolc] tizenkét fõben határozza meg. Ezért az 1999. február 9-i ülésen kormánypárti jelölés alapján megválasztott négy kuratóriumi tag mellé [ négy] további két kormánypárti, valamint hat ellenzéki jelöltet választ meg kuratóriumi tagnak, illetve megválasztja a kuratórium elnökhelyettesét.

A kuratóriumi elnökség[ be] kiegészítése céljából [ az ellenzéki] a pártok a következõ [ arányban] számban jelölhetnek:

MSZP frakció

2 fõ

SZDSZ frakció

[ 1] 2

MIÉP frakció

[ 1] 2

FKgP frakció

1 fõ

MDF frakció

1 fõ"

Indoklás

A rádiózásról és a televíziózásról szóló 1996. évi I. törvény a közszolgálati mûsorszolgáltatók közalapítványai kuratóriumi elnökségének összetételére vonatkozóan elõírja, hogy a választható tagok felét a kormánypárti, másik felét az ellenzéki képviselõcsoportok jelölik úgy, hogy minden képviselõcsoport legalább egy jelöltjét meg kell választani, a jelölés ezen belüli további arányait, szempontjait azonban a törvény nem határozza meg. A beterjesztett H/822 számú OGY-i határozati javaslat a mandátumarányt kívánja az ellenzéki oldalon érvényesíteni, holott mind a törvény szellemével, mind a kuratóriumi elnökségek létrehozásának eddigi gyakorlatával az egyes frakciók azonos arányú képviselete áll összhangban. Példaként megemlíthetõ, hogy a törvényben meghatározott legmagasabb szintû testület, az Országos Rádió és Televízió Testület más módon nem is hozható létre, mint képviselõcsoportonként egy-egy jelölt megválasztásával, döntéshozatalai során pedig az azonos oldalon lévõ testületi tagok az õket jelölõ képviselõcsoportok parlamenti mandátumarányától függetlenül azonos szavazati súllyal rendelkeznek.

A törvény hatályba lépését követõen az Országgyûlés 17-19/1996.(III.8.) sz. határozataival mindhárom közalapítvány ( Magyar Rádió, Magyar Televízió, Hungária Televízió) kuratóriumi elnökségét úgy választotta meg, hogy az egyes képviselõcsoportok mind a kormánypárti, mind az ellenzéki oldalon azonos számú jelöltet adtak. A kormányzati oldalon ennek megfelelõen az MSZP-nek és az SZDSZ-nek azonos számú, két-két kurátori hely jutott - figyelmen kívül hagyva az MSZP háromszoros mandátumarányát -, az ellenzék négy pártja pedig egy-egy helyet kapott.

Jelen módosító indítvány a törvény elõírásainak megfelelve és az elõzõekkel összhangban a kuratórium elnökségét oly módon javasolja tizenkét tagúra kiegészíteni, hogy mind a kormányzati, mind az ellenzéki oldalon az egyes képviselõcsoportoknak két-két jelöltje kerüljön megválasztásra.

Budapest, 1999.március 1.

Balczó Zoltán
Magyar Igazság és Élet Pártja