T/851/5.

Módosító javaslat!

Dr. Áder János úrnak
az Országgyûlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 94.§. (1.) bekezdése és a 102. § (1.) bekezdése alapján az egészségügyet, illetõleg a gyógyszerellátást érintõ egyes törvények módosításáról szóló T/851. számú törvényjavaslathoz a következõ

módosító javaslatot

terjesztem elõ:

Az 1. § ed) bekezdése a zárójelben megjelölt szövegrész elhagyásával a következõképpen módosul:

"A MOK feladat- és hatásköre

e) véleményezési jogot gyakorol

" ed) [ az orvosképzés,] a szakképzés, a szakmai továbbképzés követelményszintjének, valamint az orvostudományi egyetemek felvételi és szakorvosképzés szakmánkénti keretszámának meghatározása tekintetében,"

Indoklás

Az orvosképzést a felsõoktatást érintõ reformfolyamatok jegyében nem lehet kötni a jövõben sem egyetlen egyetemtipushoz, sem pedig egyetlen tipusú diplomához. Parttalan vitákhoz vezetne annak megállapítása, hogy egy "universitas" tipusú felsõfokú oktatási intézményen belül melyik karhoz, melyik tanszékhez milyen mértékû kamarai véleménynyilvánító jogosultság tartozzon.

Az európai tipusú "universitás" jegyében mûködõ egyetemi oktatás szellemiségével az sem nem férne össze, hogy valamely egyetem egyik karát az orvosok kamarája, egy másikat a mérnökök kamarája, egy harmadikat az ipari,- és kereskedelmi kamara, egy negyediket pedig az agrárkamara - áttételesen - úgy irányítana vagy felügyelne, hogy a tananyag, az óraszám, a tantervi követelmények évfolyamonkénti megosztása terén ragaszkodna véleményezési jogköréhez. Nyilvánvalóan, ha egy kamarának az állam ilyen fajsúlyú jogosítványokat ad át, akkor a többi kamara is joggal követelhetne hasonló feladat,- és hatáskört.

A véleményezési jogot sokan formálisnak tekintik - mondván, hogy nem kötelezõ erejû a vélemények elfogadása - holott ez egy nagyon is erõs jogosítvány. Megkerülése esetén semmissé nyilváníttatható bármely egyetemi döntés. Betartása viszont ma még nem látható adminisztrációs, és idõigényt róna a felsõfokú oktatási intézményekre.

Az orvosképzés tekintetében célszerû továbbra is fenntartani az egyetemi autonómiát, - illetve tágabb értelemben az állami felelõsséget. A szakképzés, szakmai továbbképzés területén egyet lehet érteni a kamarai jogosítványok bõvülésével.

Budapest, 1999. március 25.

Lezsák Sándor
országgyûlési képviselõ
MDF