T/851/7.

Módosító javaslat.

Dr. Áder János úrnak
az Országgyûlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 94.§. (1.) bekezdése és a 102. § (1.) bekezdése alapján az egészségügyet, illetõleg a gyógyszerellátást érintõ egyes törvények módosításáról szóló T/851. számú törvényjavaslathoz a következõ

módosító javaslatot

terjesztem elõ:

A 32. § (1) bekezdésének elsõ mondata a zárójelben megjelölt szövegrész elhagyásával, továbbá az aláhúzott szövegrész beiktatásával a következõképpen módosul:

"(1) A gyógyszertár a gyógyszer ellátásra irányuló egészségügyi és szolgáltató - ide értve a gyógyszerkiskereskedelmet is - [ kiskereskedelmi] tevékenységet végzõ egészségügyi intézmény."

Indoklás

A gyógyszertári tevékenység gyakorlata és szabályai alapvetõen különböznek a kiskereskedelem szabályaitól. Nem lenne szerencsés felpuhítani a gyógyszertárakra vonatkozó - és nem kiskereskedelmi jellegû, hanem egészségügyi indíttatású - szabályokat azáltal, hogy kimaradna a törvénybõl az a korábban hangsúlyos állítás, miszerint "a gyógyszertár ..... egészségügyi intézmény.". (Lásd az 1994. évi LIV. törvény 1.§ 2. bekezdésének 1. mondatát.) Az eddig egyértelmû tárcafelelõsség is megfelezõdne a Gazdasági, - és az Egészségügyi Minisztérium között, ami szintén hatásköri vitákat és joghézagokat okozna.

Budapest, 1999. március 25.

Lezsák Sándor
országgyûlési képviselõ
MDF