T/855/261.

Módosító javaslat!

Dr.Áder János úrnak,
az Országgyûlés elnöke

H e l y b e n

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 94. § (1) bekezdése és 102. § (1) bekezdése alapján a katasztrófák elleni védekezés irányításáról, szervezetérõl és a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezésrõl szóló T/855. számú törvényjavaslathoz a következõ

módosító javaslatot

terjesztjük elõ:

A törvényjavaslat 52. § a) és b) pontjának a következõ, jelzett szövegrésszel történõ kiegészítését javasoljuk:

"52. § Felhatalmazást kap a Kormány, hogy rendeletben szabályozza:

a) a katasztrófák elleni védekezés megszervezését, irányítását, a végrehajtás összehangolását, a felkészülés, a megelõzés és a végrehajtás feladatainak tárcaközi koordinációját végzõ kormányszintû bizottság összetételét, mûködésének általános feltételeit, követelményeit, riasztásának rendjét - beleértve reagálási idejét -, összehívásának, mûködésének rendjét, részletes feladatait,

b) a Kormány tagjainak és a katasztrófák elleni védekezésben érintett állami szerveknek a felkészüléssel és a védekezéssel kapcsolatos mûködésének, riasztásának rendjét - beleértve a reagálási idõket -, részletes feladatait,..."

Indokolás

A törvényjavaslat 24.-28. §-aiban említett szervek reagálási idejét szükséges jogszabályban meghatározni. A gyors reagálóképesség ugyanis kulcskérdés a katasztrófahelyzetté, katasztrófa sújtotta területté minõsítés és a katasztrófa elleni védekezés mûködésbe lépése tekintetében.

A törvényjavaslat jelenlegi szerkezete az 52. §-ban teszi lehetõvé errõl, - a törvény felhatalmazása alapján - kormányrendeletben rendelkezni.

Budapest, 1999. április 13.

Dr.Schvarcz Tibor
MSZP

Dr.Kökény Mihály
MSZP

Dr.Vojnik Mária
MSZP

Dr.Jakus Zoltán
MSZP

Dr.Vágvölgyi János
MSZP