T/855/262.

Dr. Áder János úrnak
az Országgyûlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 94. § (1) bekezdése és 102. § (1) bekezdése a katasztrófák elleni védekezés irányításáról, szervezetérõl és a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezésrõl szóló T/855. számú törvényjavaslathoz a következõ

módosító javaslatot

terjesztem elõ:

A törvényjavaslat 29.§ (1) bekezdése a következõk szerint módosul:

  1. Veszélyes létesítményre építési engedély, használatba vételi engedély, továbbá veszélyes tevékenység megkezdésének engedélyezése csak [a BM Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóságnak (a továbbiakban: hatóság),] a Mûszaki Biztonsági Fõfelügyelet (a továbbiakban: hatóság) [(MBF) szak]hatósági [hozzájárulásával kiadott] engedélye alapján adható. Az engedélyhez az üzemeltetõnek a hatósághoz kérelmet kell benyújtani. [A kérelemhez csatolni kell a részletes környezeti hatásvizsgálatok alapján megszerzett érvényes környezetvédelmi engedély és a biztonsági jelentés vagy elemzés egy-egy példányát].

Indokolás:

A veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos ipari balesetek elleni védekezés hatósági feladatait célszerû megosztani, figyelembe véve a jelenleg mûködõ közigazgatási, felügyeleti rendszer sajátosságait. Eszerint a létesítményen belüli hatósági tevékenységet - engedélyeztetés, biztonsági jelentés értékelése, ellenõrzés stb.- a Mûszaki Biztonsági Felügyelet tudná a legfelkészültebben, a legolcsóbban ellátni, hiszen profiljuk igen hasonló az új feladatokhoz. A polgári védelemre épülõ Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság pedig a létesítményen kívüli hatósági teendõkkel - külsõ védelmi terv, lakossági riasztás stb.- bõvíthetné zökkenõmentesen, jellegében hasonló, eddigi tevékenységét. A harmonizálandó, 96/82 EC irányelv 17.cikkelye egyértelmûen lehetõséget ad a feladatok több hatóság közötti megosztására.

Az utolsó mondat egyfelõl keret törvénybe nem való részleteket tartalmaz, másrészrõl az egymást követõ engedélyeztetési eljárás kb. egy évvel hosszabbá teszi az engedélyeztetést, mint az EU országok gyakorlata, így szükségtelenül korlátozza a technológiák korszerûsítését, korszerû technológiák Magyarországra telepítését. Mindezekre tekintettel törlendõ.

Budapest, 1999. május 5.

Göndör István
országgyûlési képviselõ