T/857/51.

módosító javaslat

dr. Áder János

az Országgyûlés elnökének

HELYBEN

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 94. § (1) bekezdése és 102. § (1) bekezdése alapján A felsõoktatási intézményhálózat átalakításáról és a felsõoktatásról szóló 1993. évi LXXX. törvény módosításáról szóló T/857. számon benyújtott törvényjavaslathoz a következô

m ó d o s í t ó j a v a s l a t o t

terjesztem elô.

1. A törvényjavaslat 22. § (4) bekezdése az alábbiak szerint változik:

(4) Az Ftv. 74. §-ának (1) bekezdése a következõ p) ponttal egészül ki:

"p) az intézményi tanács javaslata alapján [határozott idõre bízza meg és menti fel az állami felsõoktatási intézmény gazdasági (fõ)igazgatóját. A javaslat elutasítása esetén az intézményi tanács újabb javaslattal él] az intézményvezetõi döntés elõtt véleményezi a (fõ)igazgatói pályázatokat. A gazdasági (fõ)igazgató megbízása elsõ alkalommal egy évre, ezt követõen egy ízben, pályázat nélkül legfeljebb további öt évre szól. A gazdasági (fõ)igazgató - pályázat alapján, megszakítás nélkül - több alkalommal, ismét megbízható."

Indokolás

A javaslat az intézményvezetõ hatáskörében hagyja a gazdasági (fõ)igazgatói kinevezést. Ez felel meg ugyanis az egyszemélyi felelõsség elvének, amit a felsõoktatási törvény 124. /B §-a gazdasági feladatok tekintetében is az intézmény vezetõjére ruház. Az államháztartási törvény ide vonatkozó rendelkezéseit az is kielégíti, hogy az oktatási miniszter az intézményvezetõi döntés elõtt kizárólag véleményezi a (fõ)igazgatói pályázatokat.

Budapest, 1999. március 26.

 

Dr. Jánosi György

MSZP

Dr. Bazsa György

MSZP