T/857/52.

módosító javaslat

dr. Áder János

az Országgyûlés elnökének

HELYBEN

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 94. § (1) bekezdése és 102. § (1) bekezdése alapján A felsõoktatási intézményhálózat átalakításáról és a felsõoktatásról szóló 1993. évi LXXX. törvény módosításáról szóló T/857. számon benyújtott törvényjavaslathoz a következô

m ó d o s í t ó j a v a s l a t o t

terjesztem elô.

1. A törvényjavaslat 6. § (3) bekezdése az alábbiak szerint változik, valamint egy új (5) bekezdéssel egészül ki:

"(3) 1999. október 31-ig az IIT, a pályázatok értékelése alapján, javaslatot tesz [az oktatási miniszternek] a 2000. január 1-tõl hivatalba lépõ intézményvezetõnek a gazdasági (fõ)igazgató személyére."

(5) A jogelõd egyetemek, illetve különváló felsõoktatási intézmények gazdasági (fõ)igazgatóinak megbizását - ha az 1999. december 31-e elõtt lejár - az intézmény vezetõje, pályázat nélkül, 1999. december 31-éig meghosszabbítja."

Indokolás

A módosító javaslat értelmében a gazdasági (fõ)igazgató kinevezését és megbízását nem az oktatási miniszter, hanem az intézmény vezetõ jogává kell tenni. A jelenleg hatályos - és e ponton módosítani nem tervezett - felsõoktatási törvény ugyanis kimondja: "Az önálló felsõoktatási intézmény vezetõje (rektor, fõigazgató) a gazdasági feladatok tekintetében az intézmény - az államháztartásról szóló törvényben meghatározott szabályok szerint - egyszemélyi felelõs vezetõje". E felelõsség érvényesítésének ellentmond, ha a gazdasági (fõ)igazgatót nem õ nevezi ki. A megkettõzött vezetés megkérdõjelezi az egyszemélyi felelõsség elvét, s lehetetlenné teszi a gazdasági feladatok tekintetében az irányítói jogkör (és az azzal járó esetleges szankciók) gyakorlását. Ezt az elvet kell érvényesíteni az 1999. december 31-e elõtt lejáró gazdasági (fõ)igazgatói kinevezések meghosszabbítása tekintetében is.

Budapest, 1999. március 26.

 

Dr. Jánosi György

MSZP

Dr. Bazsa György

MSZP