T/857/54.

módosító javaslat

dr. Áder János

az Országgyûlés elnökének

HELYBEN

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 94. § (1) bekezdése és 102. § (1) bekezdése alapján A felsõoktatási intézményhálózat átalakításáról és a felsõoktatásról szóló 1993. évi LXXX. törvény módosításáról szóló T/857. számon benyújtott törvényjavaslathoz a következô

m ó d o s í t ó j a v a s l a t o t

terjesztem elô.

1. A törvényjavaslat 7. § (4) bekezdés helyébe az alábbi rendelkezés lép:

"(4) [A jogelõd egyetemek, illetve különváló felsõoktatási intézmények rektorainak és gazdasági (fõ)igazgatóinak megbízását - ha az 1999. december 31-e elõtt lejár - az oktatási miniszter, pályázat nélkül, 1999. december 31-éig történõ meghosszabbításra a megbízóhoz elõterjeszti, illetve meghosszabbítja.] Azokban az intézményekben, ahol az intézményi vezetõ megbízása 1999. december 31-e elõtt lejár, az intézményi tanács állásfoglalása alapján az oktatási miniszter elõterjeszti a kinevezés 1999. december 31-éig történõ meghosszabbítását, vagy a tanács döntésének megfelelõen új pályázatot ír ki a hatályos törvényi elõírások szerint.

Indokolás

A hatályos felsõoktatási törvény szerint az intézményi tanács dönt a vezetõ személyérõl. Ezt a döntési jogkört az 1999. december 31-e elõtt lejáró kinevezések tekintetében is biztosítani kell. A javaslatban leírt két lehetõség közül (tekintettel az átmeneti szabályozás idõhatáraira és azok esetleges elhúzódására) a döntésre jogosult testületnek kell válaszolnia.

Budapest, 1999. március 26.

Dr. Jánosi György

MSZP

Dr. Bazsa György

MSZP