T/857/101.

Kapcsolódó módosító javaslat

DR. ÁDER JÁNOS úrnak
az Országgyûlés elnökének

H e l y b e n

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 102. § (1) bekezdése alapján a felsõoktatási intézményhálózat átalakításáról és a felsõoktatásról szóló 1993. évi LXXX. törvény módosításáról rendelkezõ T/857. számú törvényjavaslathoz - a T/857/89. számon benyújtott módosító javaslathoz kapcsolódva - az Egészségügyi és szociális bizottság a következõ

kapcsolódó módosító javaslatot

terjeszti elõ:

A törvényjavaslat új 25. §-sal egészül ki (a további számozás értelemszerûen módosul):

Az Egészségügyi bizottság a törvényjavaslatot új 25. §-al kiegészíteni javasolja (a módosító javaslat elfogadása esetén a további §-ok számozása értelemszerûen változik):

"25. §

A felsõoktatási törvény 116. §-a helyébe a következõ rendelkezés lép:

"25. § (1) Az egészségügyi felsõoktatási intézmények, a felsõoktatási szövetségek egészségügyi tagintézményei, illetõleg az egységes intézmények orvosi és egészségügyi karai és egészségtudományi centrumai (a továbbiakban: egészségügyi felsõoktatási intézmények) az egészségügy körébe tartozó feladatok ellátásában, az agrár felsõoktatási intézmények, a felsõoktatási szövetségek agrárképzést nyújtó tagintézményei, továbbá az egységes felsõoktatási intézmények agrár karai, agrár centrumai (a továbbiakban: agrár felsõoktatási intézmények) az agrárgazdaság körébe tartozó feladatok ellátásában a vonatkozó törvények és kormányrendeletek rendelkezései szerint vesznek részt, az azokban meghatározott finanszírozási feltételekkel.

(2) Az egészségügyi felsõoktatási intézmények az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral kötött finanszírozási szerzõdésben foglaltak szerint

a)egészségügyi szolgáltatást nyújtanak az ellátási területükhöz tartozó biztosítottak számára;

b)ellátják a jogszabályokból és a progresszív betegellátásból rájuk háruló feladatokat.

(3) Az egészségügyi miniszter ágazata tekintetében koordinálja és felügyeli az egészségügyi felsõoktatási intézményekben folytatott

a)betegellátó tevékenységet;

b)tancélú gyógyító-megelõzõ tevékenységet;

c)ágazati kutató-fejlesztõ tevékenységet, kivéve a 9/E. § (1) bekezdésében foglalt elõirányzatot;

d)egészségmegõrzõ tevékenységet;

e)regionális ellátási tevékenységet.

(4) Az egészségügyi felsõoktatási intézmények végzik és szervezik a szakorvos-, a szakfogorvos-, szakgyógyszerész-, klinikai szakpszichológus, népegészségügyi szakemberképzést és továbbképzést, beleértve a más felsõfokú végzettséggel rendelkezõk egészségügyi szak- és továbbképzését is. E képzéseket az egészségügyi miniszter koordinációval segíti.

(5) A földmûvelésügyi és vidékfejlesztési miniszter ágazata tekintetében koordinálja és - külön jogszabályban meghatározott kivételekkel - finanszírozza az agrárfelsõoktatási intézményekben folytatott

a)ágazati kutató-fejlesztõ tevékenységet, kivéve a 9/E. § (1) bekezdésében foglalt elõirányzatot;

b)a gazdálkodást segítõ szaktanácsadási tevékenységet és annak fejlesztését;

c)a növényi és állati járványos betegségeket megelõzõ tevékenységet és annak fejlesztését;

c)a vidék- és területfejlesztési tevékenységet.

(6) A (3), (4) és (5) bekezdésben foglalt miniszteri koordináció és finanszírozás a felsõoktatási intézmények oktatási-kutatási autonómiáját nem sértheti. Az autonómia megsértése esetén a felsõoktatási törvény vonatkozó rendelkezései szerint kell eljárni.

(7) A (3) bekezdés b), c), d) pontjaiban, továbbá a (4) bekezdésben meghatározott feladatokhoz szükséges költségvetési támogatást a központi költségvetés Egészségügyi Minisztérium fejezetében kell biztosítani.

(8) Az (5) bekezdésben foglalt feladatok ellátását a Földmûvelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium költségvetésében külön kell biztosítani.

(9) Az integrált intézmények orvos- és egészségtudományi, illetve agrártudományi karai és az oktató munkában is részt vevõ oktató kórházak, kutató intézetek, tangazdaságok, tanüzemek, kísérleti telepek és gyakorlati oktatási intézmények a (2), (3), (4) és (5) bekezdésekben meghatározott közös feladatok ellátása érdekében - a saját és jogelõd intézmény döntése alapján - szakmailag és meghatározott kérdésekben gazdaságilag autonóm egészségtudományi, illetve agrártudományi centrumot alkothatnak. Autonómiájuk a kompetenciájukba tartozó képzés tartalmi részének meghatározására és a kiegészítõ tevékenységekre is kiterjed.

(10) A centrum vezetõje az elnök, aki a centrum tanácsa által megválasztott egyetemi vagy fõiskolai tanár, egyúttal rektorhelyettes, s így az egyetemi tanács tagja. Átruházott jogkörben jogosult az illetékes szakminisztériumokkal, hatóságokkal, országos szervekkel tárgyalásokat folytatni, megállapodásokat, szerzõdéseket aláírni, szakmai képviseleteket ellátni. A (2), (3), (4) és (5) bekezdésekben megjelölt feladatokra biztosított költségvetés terhére pénzügyi kötelezettségvállalásra jogosult.

(11) Az intézményi tanács az intézményi Szervezeti és Mûködési Szabályzatban e törvény 53. § (4) bekezdésében meghatározott jogköröket adhat át a centrum tanácsának. A centrumok létrehozása során az alakító karok, kutató intézetek és a jogelõd intézmény tanácsai határozzák meg, hogy tevékenységi és döntési jogkörük mely részét ruházzák át a centrum elnökére, illetve tanácsára. A centrum az intézmény Szervezeti és Mûködési Szabályzata alapján végzi tevékenységét.

(12) A centrum az intézményen belül részjogkörû szervezeti egységként részben önállóan gazdálkodó költségvetési szervre vonatkozó jogosítványokkal mûködik, önálló kincstári számlán kezeli a (2), (3), (4) bekezdésben említett feladatokra biztosított forrásokat. E források más célra nem használhatók, miként az ezekben keletkezett hiány más intézményi forrásból nem finanszírozható. A centrum önálló társadalombiztosítási és adóazonosítóval rendelkezik."

I n d o k o l á s

Lásd a T/857/89. számú módosító javaslat indokolását.

Budapest, 1999. április 27.

Dr. Kökény Mihály
elnök