AZ ORSZÁGGYÛLÉS

OKTATÁSI ÉS TUDOMÁNYOS BIZOTTSÁGA

T/857/105.

Bizottsági módosító javaslat

Dr. Áder János úrnak,
az Országgyûlés elnöke

Helyben

Tisztelt Elnök Úr!

Az Oktatási és tudományos bizottság a Házszabály 94. § (1) és 102.§ (1) bekezdése alapján a felsõoktatási intézményhálózat átalakításáról és a felsõoktatásról szóló 1993. évi LXXX. törvény módosításítására beterjesztett T/857. számú törvényjavaslathoz a következõ

bizottsági módosító javaslatot

terjeszti elõ:

A törvényjavaslat a 7. § (4) bekezdése a következõképpen módosul:

"(4) A jogelõd egyetemek és fõiskolák, illetve különváló felsõoktatási intézmények rektorainak és [gazdasági (fõ)igazgatóinak] fõigazgatóinak megbízását - ha az 1999. december 31-e elõtt lejár - az oktatási miniszter, az intézményi tanács állásfoglalása alapján pályázat nélkül, 1999. december 31-éig történõ meghosszabbításra a megbízóhoz elõterjeszti, illetve meghosszabbítja, vagy a tanács döntésének megfelelõen új pályázatot ír ki a hatályos törvényi elõírások szerint. Az intézményi tanács állásfoglalását, illetõleg döntését 1999. június 15-ig terjeszti elõ a miniszternek. Amennyiben a megjelölt határideig nem történik meg az elõterjesztés, abban az esetben a miniszter kezdeményezi a megbízás meghosszabbítását.".

Indoklás

Az intézményi átalakulás zavartalan elõkészítése érdekében szükséges, hogy az érintett rektorok, illetõleg fõigazgatók megbízásának meghosszabbításával vagy az új vezetõk megbízásával az intézményvezetés folyamatosságát - az intézményi tanácsi állásfoglalások határidejének megjelölésével is - biztosítsuk.

Budapest, 1999. április 29.

Lezsák Sándor
Elnök