H/873.

Képviselõi önálló indítvány

dr. Áder János
a Magyar Országgyûlés elnöke részére

HELYBEN

Tisztelt Elnök Úr!

Önálló képviselõi indítvánnyal országgyûlési határozati javaslatot terjesztünk elõ az alábbiak szerint:

Az Országgyûlés ...1999. (.......) OGY határozata
"Az agrárágazatban kialakult jövedelmi válsághelyzet megoldásáról"

Az Országgyûlés kötelezi a Kormányt, hogy e határozat elfogadását követõ 60 napon belül tegyen javaslatot az agrárágazatban kialakult mély válság megoldására, különös tekintettel az állattenyésztésben - a sertéshízlalásban, baromfitenyésztésben - a veszteséges termelés megszüntetésére és a gazdálkodók megfelelõ jövedelmének megteremtésére.

I n d o k o l á s

Ma már mindenki elismeri, hogy az agrárágazat soha nem látott mély válságban van a jövedelem hiány miatt, a magyar vidék elszegényedik, a gazdálkodóknak egyes ágazatokban nincs jövedelme, sõt a sertés, a baromfi ágazatokban már a tartalékaikat is felélték.

A nyolcvanas évekhez viszonyítva a mezõgazdasági össztermelés mintegy 40 százalékkal kevesebb.

Jelenleg vidéken van a legnagyobb munkanélküliség, mintegy félmillió a teljes és részleges munkanélküliek száma.

Az agrárágazatban régóta piaci zavarok vannak. Nyilik az agrárolló, az ipari termékek árai tovább növekednek, ugyanakkor a termelõk a felvevõpiac telitettsége és a vásárlóerõ csökkenése miatt, nem tudják a költségnövekedést az áraikban realizálni.

A megtermelt termékeiket a gazdálkodók sok esetben a termelési költségeik alatti áron, ráfizetéssel tudják csak értékesíteni.

A válságprogram kidolgozása sürgõs feladat, halogatása az egyes ágazatok teljes ellehetetlenülését, a gazdálkodók tönkremenetelét és a rendezésre fordítandó költségek sokszorosára való növekedését fogja eredményezni.

Budapest, 1999. február 25.

Jauernik István
országgyûlési képviselõ
MSZP

Farkas Imre
országgyûlési képviselõ
MSZP