H/876.

Képviselõi önálló indítvány

dr. Áder János
a Magyar Országgyûlés elnöke részére

HELYBEN

Tisztelt Elnök Úr!

Önálló képviselõi indítvánnyal országgyûlési határozati javaslatot terjesztünk elõ az alábbiak szerint:

az Országgyûlés ... 1999. (...) OGY határozata
" A nehéz, egészségre ártalmas munkát végzõk kedvezményes nyugdíjbavonulási lehetõségeinek kiterjesztésérõl "

Az Országgyûlés felkéri a kormányt, hogy tekintse át a nehéz, egészségre ártalmas munkát végzõk nyugdíjazásának helyzetét, és jelen határozat elfogadásától számított 60 napon belül tájékoztassa az országgyûlést és dolgozzon ki javaslatot a kedvezményes nyugdíjbavonulási lehetõségek kiterjesztésérõl, és azt terjessze a parlament elé.

I n d o k o l á s

A demográfiai adatok ismeretében szükségszerûnek bizonyult a nyugdíjkorhatár felemelése. Bizonyos szakmák, vállalkozások körében nem okozott különösebb feszültséget, hiszen itt a nyugdíjkorhatáron túli munkavégzés korábban is jellemzõ volt.

Ezzel szemben a nehéz fizikai munkát végzõk, a több mûszakban foglalkoztatottak, illetve az egészségre ártalmas területen dolgozók számára a korhatár felemelése súlyos helyzetet teremtett. Amennyiben korábban elmennek nyugdíjba, nyugellátásuk összege erõsen csökken, mert õk ezen idõszakban már egyébként is kisebb teljesítményre képesek, így nyugdíjalapjuk eleve kisebb lesz, másrészt az ehhez tartozó nyugdíj még redukálódik is. Számukra ezért csak a rokkantsági nyugdíjazás, vagy szociális ellátás jelent kiutat. Az adatok igazolják ezeket a tendenciákat. Javasoljuk, hogy a korkedvezményes nyugdíjazás szempontjainak mérlegelésével egyidejûleg a fenti körben is teremtsük meg a nyugdíjba vonulás kedvezményes lehetõségét.

Megvalósítása esetén jelentõsen mérséklõdik a nyugdíjkorhatár emelés miatti társadalmi feszültség.

Budapest, 1999. február 25.

Farkas Imre
országgyûlési képviselõ
MSZP

Jauernik István
országgyûlési képviselõ
MSZP