H/878.

Képviselõi önálló indítvány

dr. Áder János
a Magyar Országgyûlés elnöke részére

HELYBEN

Tisztelt Elnök Úr!

Önálló képviselõi indítvánnyal országgyûlési határozati javaslatot terjesztünk elõ az alábbiak szerint:

az Országgyûlés ... 1999. (...) OGY határozata
"A kistelepülések tömegközlekedési lehetõségeinek megõrzésérõl "

Az Országgyûlés felkéri a kormányt, hogy tekintse át a kistelepülések tömegközlekedési helyzetét, és jelen határozat elfogadásától számított 60 napon belül tájékoztassa az országgyûlést és dolgozzon ki javaslatot a kistelepülések tömegközlekedési lehetõségeinek megõrzésére, különös tekintettel a finanszírozási lehetõségekre.

I n d o k o l á s

A hátrányos helyzetû és általában kis lélekszámú települések tömegközlekedési eszközökkel történõ megközlítése mind kritikusabbá válik. A veszteségek csökkentése érdekében MÁV és a VOLÁN vállalatok is egyre gyakrabban arra kényszerülnek, hogy végig gondolják a veszteséges vonalak és járatok megszüntetését, illetve szûkítését.

Döntésük racionalitása nem kérdõjelezhetõ meg, mert a személyi forgalom általában csökken és a járat valóban nem rentábilis. A települések ezen lépések ellen tiltakoznak, de a veszteségek mérsékléséhez anyagi erejük hiányában nem tudnak hozzájárulni. Ez viszont oda vezet, hogy a mai ingázók egyre inkább kiszorulnak a környezõ nagyobb települések munkaerõ piacáról, mert nem tudják megoldani a bejárást ( több mûszak, rugalmasabb munkaidõ, stb. ). Késõbb ez eleve korlátot jelent a foglalkoztatás bõvítésénél. Indokolt ezen helyzet áttekintése és olyan központi, helyi támogatása, amely meggátolja a kistelepülések elzáródását.

Budapest, 1999. február 25.

Farkas Imre
országgyûlési képviselõ
MSZP

Jauernik István
országgyûlési képviselõ
MSZP