H/880.

Képviselõi önálló indítvány

dr. Áder János
a Magyar Országgyûlés elnöke részére

HELYBEN

Tisztelt Elnök Úr!

Önálló képviselõi indítvánnyal országgyûlési határozati javaslatot terjesztünk elõ az alábbiak szerint:

az Országgyûlés ... 1999. (...) OGY határozata
" Az egészségbiztosítás új rendszerének koncepciójáról "

Az Országgyûlés felkéri a kormányt, hogy tekintse át az egészségbiztosítás jelenlegi rendszerét , és jelen határozat elfogadásától számított 60 napon belül tájékoztassa megállapításairól az országgyûlést és terjessze a parlament elé az egészségbiztosítás új rendszerének koncepcióját.

I n d o k o l á s

A nyugellátás új rendszerének törvényi szabályozása elõtt elkészült a fõbb elemeket rögzítõ koncepció. Nem kétséges, hogy ez a megoldás, a körülötte kialakult vita, több irányú hivatkozás ellenére is hasznosnak bizonyult. Mint a kormányprogramból is kiderül a jövõben az egészségbiztosítás rendszerében ugyancsak reformjellegû változás várható. Az egészségbiztosítás átalakítása szinte mindenkit érint, ezért nagy várakozás elõzi meg. Noha az átalakítás szükségességét senki sem vitatja, ám mindenki szeretné tudni, mire kell felkészülnie

Bizonyára segítené a parlamenti munkát és a társadalomban jelenlévõ feszültséget, aggodalmat is oldaná, ha a kormány az egészségbiztosítás új rendszerének már a koncepcióját is az országgyûlés elé terjesztené.

Budapest, 1999. február 25.

Farkas Imre
országgyûlési képviselõ
MSZP

Jauernik István
országgyûlési képviselõ
MSZP