H/884.

Képviselõi önálló indítvány

dr. Áder János
a Magyar Országgyûlés elnöke részére

HELYBEN

Tisztelt Elnök Úr!

Önálló képviselõi indítvánnyal országgyûlési határozati javaslatot terjesztünk elõ az alábbiak szerint:

az Országgyûlés .../1999. (......) OGY határozata

"Az ár- és belvízkárok megelõzése és a károsultak megsegítése"
tárgyában.

Az Országgyûlés kötelezi a Kormányt, hogy e határozat elfogadását követõen 30 napon belül számoljon be az ár- és belvízvédelem helyzetérõl, és adjon tájékoztatást tervezett intézkedéseirõl.

I n d o k o l á s

Magyarország árvízvédelmi gátrendszere Európában a leghosszabb. Hazánk a Kárpát-medence vízgyûjtõ területe, amelynek következtében Magyarországon az átfolyó vízek döntõ többsége külföldrõl ered. A környezõ országok egy részében nem kellõ módon szabályozottak a folyók. Szükséges és elengedhetetlen, hogy megfelelõ felkészültségû árvízvédelem és folyamszabályozottság álljon rendelkezésünkre.

Miután az árvízek bekövetkezésére kiszámítottan tervezni nem lehet, nyilvánvalóan fontos közérdek, hogy a lehetségek keretén belül minden intézkedést megtegyen a Kormány, amellyel az esetleges árvízi katasztrófák elkerülhetõk. Különösen nagy jelentõsége van az árvízvédelmi mûvek rendszeres és szakszerû karbantartásának. Továbbá nagyon fontos az is, hogy a szomszédos országok erdõterületein szakszerû erdõgazdálkodás folyjon, hogy megakadályozzák a hírtelen lezúduló csapadék szabályozatlan Magyarországra jutását. Mindezek miatt a Kormánynak a nemzetközi szerzõdések megkötésénél kiemelten kell foglalkoznia a vízügyi kérdésekkel.

Mindezekre figyelemmel szükséges az ár- és belvízvédelem helyzetérõl a Kormányt beszámoltatni, továbbá az is kívánatos, hogy a Kormány megfelelõ tájékoztatást adjon az Országgyûlésnek az árvízvédelem körében tervezett és megtett intézkedéseirõl.

Budapest, 1999. február 25.

Farkas Imre
országgyûlési képviselõ
MSZP

Jauernik István
országgyûlési képviselõ
MSZP