T/888.

Tárgy: Képviselõi önálló indítvány

Dr. Áder János úrhoz,
a Magyar Köztársasaság Országgyûlése elnökéhez

HELYBEN

Tisztelt Elnök úr !

Az Országgyûlés Házszabályáról szóló 46/1994. (IX.30.) OGY határozat 84. § (1) bekezdés a.) pontja, valamint 85. § (2) bekezdés d.) pontja alapján a következõ önálló törvényjavaslatot nyujtom be és kérem annak önálló napirendi pontjént történõ felvételét és megtárgyalását.

1999. évi ......... törvény

a szövetkezetekrõl szóló 1992. évi I. törvény hatálybalépésérõl és az átmeneti szabályokról szóló 1992. évi II. tv. módosításáról.

1. §

A szövetkezetekrõl szóló 1992. évi I. törvény hatálybalépésérõl és az átmeneti szabályokról szóló 1992. évi II. törvény 25. §-ának (3) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

(3) A kárpótlási törvény szerinti árverés lebonyolítása után megmaradó szövetkezeti tulajdonú földet a területileg illetékes önkormányzatok tulajdonába kell adni.

I n d o k o l á s:

Az 1991. évi XXV. tv. nem kárpótolta az önkormányzatokat. Így az önkormányzatok nem tudnak termõföldet juttatni a gazdaközösségeknek, a legeltetési társulatoknak, az erdõbirtokossági társulatoknak, a történelmi egyházak papi és kántorföldjei kialakításához, a jegyzõ- és pedagógus földek kialakításához.

Ezeknek a tulajdonoknak a helyreállítása részben, illetve egészében hiányzik a lezajlott kárpótlási folyamatból, holott ezeknek a tulajdonviszonyoknak a helyreállítása a közösségi célokat szolgáló falusi intézmények mûködését segítenék.

Budapest, 1999. február 25.

Barkóczy Gellért
országgyûlési képviselõ