T/995/34.

Az Országgyûlés

Oktatási és tudományos
bizottságának

Foglalkoztatási és munkaügyi
bizottságának

Gazdasági
bizottságának

Mezõgazdasági
bizottságának

kiegészítõ ajánlása
a szakképzési hozzájárulásról és a szakképzés fejlesztésének támogatásáról szóló 1996. évi LXXVII. törvény módosításáról szóló T/995. sz. törvényjavaslathoz

(Együtt kezelendõ a T/995/31. számú ajánlással!)

Tisztelt Országgyûlés!

Az Országgyûlés Oktatási és tudományos bizottsága (a továbbiakban: Oktatási bizottság) - elsõ helyen kijelölt bizottságként -, Foglalkoztatási és munkaügyi bizottsága (a továbbiakban: Foglalkoztatási bizottság), Gazdasági bizottsága, valamint Mezõgazdasági bizottsága megvitatta a szakképzési hozzájárulásról és a szakképzés fejlesztésének támogatásáról szóló 1996. évi LXXVII. törvény módosításáról szóló, T/995. számon beterjesztett törvényjavaslatot, továbbá az ahhoz benyújtott T/995/27., 28., 29., 32., 33. számú módosító javaslatokat.

Megjegyzés: A törvényjavaslat szövegébõl elhagyni javasolt szöveget [  ] zárójel közé téve, az új szövegrészeket pedig aláhúzással jelöljük. Ha a módosító javaslatban ettõl eltérõ jelölési mód szerepel - az egységes elbírálás megkönnyítése érdekében - az ajánlásban a javaslatot ehhez a jelölési módhoz igazítottuk annak szó szerinti tartalmára figyelemmel.
Ahol az ajánlás a bizottságok állásfoglalásaként a "nem támogatja" megjegyzést használja, ott a módosító javaslat a jelenlévõ képviselõk egyharmadának támogatását megkapta.
Ahol az ajánlás a bizottság nevét nem tartalmazza, ott az adott bizottság a módosító javaslatról nem foglalt állást.

Amennyiben a módosító javaslat a törvényjavaslat §-ainak, illetve a §-ok bekezdéseinek számozására, vagy a pontok jelölésére is vonatkozik, a javaslat elfogadása esetén ezek értelemszerûen megváltoznak a törvényjavaslat minden érintett rendelkezésében, hivatkozásában, az erre történõ külön utalás nélkül is.

A Házszabály 145. § (1) bekezdés b) pontja szerinti, a módosító javaslatokra vonatkozó észrevételeket az ajánlás érintett pontjaihoz fûzött keretes megjegyzések tartalmazzák.

Módosításra irányuló törvényjavaslat (HSZ. 94. § (3) bek.) esetén e házszabályi rendelkezésre utalunk, ha a benyújtott módosító javaslat a törvényjavaslattal nem érintett szakaszra vonatkozik.

A módosító javaslatok közötti összefüggésekre akkor utalunk, ha ugyanazon képviselõ által benyújtott módosító javaslatokról vagy több képviselõ által közösen benyújtott módosító javaslatokról egyszerre célszerû dönteni.

I.

    1. A Foglalkoztatási bizottság - kapcsolódva Csizmár Gábor képviselõ T/995/15. számú módosító javaslatához (a T/995/31. sz. ajánlás 8. pontja) - a törvényjavaslat 5. §-ának - az Szht. 4. § (2) bekezdés e) pontjának - a következõ kiegészítését javasolja:
    2. /(2) Az Szht. 4. § (2) bekezdése e) pontja helyébe a következõ rendelkezés lép:

      [A szakképzési hozzájárulást gyakorlati képzés megszervezésével teljesítõ hozzájárulásra kötelezett a bruttó kötelezettségét - legfeljebb annak mértékéig - csökkentheti]/

      ""e) a hozzájárulásra kötelezett saját munkavállalói számára az Szt. 52. §-ában elõírt képzési szerzõdés, illetõleg tanulmányi szerzõdés alapján megszervezett, megyei szakképzési bizottság által elfogadott szakképzés költségeivel (kiadásaival) a hozzájárulás alapjának legfeljebb 0,5 százaléka mértékéig.""

      Megjegyzés: Ez a módosító javaslat tartalmilag összefügg az ajánlás 2. számú pontjában foglaltakkal.

      Indokolás: Lásd a T/995/27. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - az Oktatási biz. támogatja

      - a Gazdasági biz. támogatja

      - a Mezõgazdasági biz. támogatja

      - az Elõterjesztõ képviselõje egyetért

    3. A Foglalkoztatási bizottság - kapcsolódva Csizmár Gábor képviselõ T/995/11. számú módosító javaslatához (a T/995/31. sz. ajánlás 11. pontja) - a törvényjavaslat 6. §-ának - az Szht. 5. § (2) bekezdése b) pontjának - a következõ kiegészítését javasolja:
    4. /Az Szht. 5. § (2) bekezdése b) pontja helyébe a következõ rendelkezés lép:

      [Az (1) bekezdés szerinti hozzájárulásra kötelezett a bruttó kötelezettségét csökkentheti]/

      ""b) a hozzájárulásra kötelezett saját munkavállalói számára az Szt. 52. §-ában elõírt képzési szerzõdés, illetõleg tanulmányi szerzõdés alapján megszervezett, megyei szakképzési bizottság által elfogadott szakképzés költségeivel (kiadásaival) a hozzájárulás alapjának legfeljebb 0,5 százaléka mértékéig.""

      Indokolás: Lásd a T/995/28. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - az Oktatási biz. támogatja

      - a Gazdasági biz. támogatja

      - a Mezõgazdasági biz. támogatja

      - az Elõterjesztõ képviselõje egyetért

    5. Az Oktatási bizottság - kapcsolódva Csizmár Gábor képviselõ T/995/16.sz. módosító javaslatához (a T/995/31. sz. ajánlás 12. pontja) - a törvényjavaslat 7. § (1) bekezdésének - az Szht. 8. § (1) bekezdésének - a következõ módosítását javasolja:
    6. /Az Szht. 8. § (1) bekezdése helyébe a következõ rendelkezés lép:/

      ""(1) Az Flt.-ben meghatározott Munkaerõpiaci Alap szakképzési alaprésze (a továbbiakban: szakképzési alaprész) - figyelembe véve a (2)-(5) bekezdésekben foglaltakat is - a hozzájárulásra kötelezettnél, a szakképzõ iskolában, az Szt. 53. §-a (1) bekezdésének e) pontja alapján a munkaerõfejlesztõ és -képzõ központban[, valamint] - az Szt. hatálya alá tartozó,[-] állam által elismert - szakképesítés megszerzésére szervezett szakképzés, illetve [a Ftv-ben meghatározott fõiskolai-egyetemi végzettség] akkreditált iskolai rendszerû felsõfokú szakképesítés megszerzéséhez szükséges gyakorlati képzés tárgyi feltételeinek a fejlesztésére irányuló beruházások támogatására (a továbbiakban: beruházási célú támogatás) használható fel.""

      Indokolás: Lásd a T/995/33. sz. módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz.

      - a Foglalkoztatási biz. támogatja

      - az Elõterjesztõ képviselõje egyetért.

    7. A Foglalkoztatási bizottság - kapcsolódva Dr. Kelemen András képviselõ T/995/3. számú módosító javaslatához (a T/995/31. sz. Ajánlás 13. pontja) - a törvényjavaslat 7. § (2) bekezdésének - az Szht. 8. § (3) bekezdésének - a következõ módosítását javasolja:
    8. /(2) Az Szht. 8. § (3) bekezdése helyébe a következõ rendelkezés lép:/

      ""(3) A szakképzési alaprészbõl hozzá kell járulni a Nemzeti Szakképzési Intézet szakképzés érdekében végzett fejlesztõ tevékenységéhez, [biztosítani szükséges] az Európai Unió szakképzési programjaihoz való csatlakozás hazai pénzügyi [forrásait] forrásaihoz, valamint [támogatás adható] a határon túli magyarok szakképzésének [céljára] céljaihoz.""

      Indokolás: Lásd a T/995/29. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - az Oktatási biz. támogatja

      - a Gazdasági biz. támogatja

      - a Mezõgazdasági biz. támogatja

      - az Elõterjesztõ képviselõje egyetért

    9. Göndör István, Farkas Imre és Tokár István képviselõk - kapcsolódva Lezsák Sándor képviselõ T/995/21. számú módosító javaslatához - a törvényjavaslat melléklete 1. a) pontjának a következõ módosítását javasolja:

    10. /"Melléklet az 1996. évi LXXVII. törvényhez

      A szakképzési hozzájárulás teljesítésénél elszámolható költségek

      (kiadások)

      Elszámolható/

      "1. a) a tanulónak az Szt. 33. §-a (3) bek. d pontja és a 48. §-a alapján elõírt pénzbeli juttatás és díjazás (ide értve a szorgalmi idõ befejezését követõ összefüggõ szakmai gyakorlat idõtartamára kifizetett díjazást), legfeljebb a kötelezõ legkisebb munkabér (minimálbér) 30 százaléká[t]ig,"

      Megjegyzés: Ez a módosító javaslat tartalmilag összefügg az ajánlás 6. számú pontjában foglaltakkal.

      Indokolás: Lásd a T/995/32/1. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - az Oktatási biz. támogatja

      - a Foglalkoztatási biz. támogatja

      - a Gazdasági biz. támogatja

      - a Mezõgazdasági biz. egyharmada sem támogatja

      - az Elõterjesztõ képviselõje a Gazdasági bizottság, az Oktatási bizottság és a Foglalkoztatási bizottság ülésén egyetért, a Mezõgazdasági bizottság ülésén nem ért egyet

    11. Göndör István, Farkas Imre és Tokár István képviselõk - kapcsolódva Lezsák Sándor képviselõ T/995/21. számú módosító javaslatához - a törvényjavaslat melléklete 1. b) pontjának a következõ módosítását javasolja:

/"Melléklet az 1996. évi LXXVII. törvényhez

A szakképzési hozzájárulás teljesítésénél elszámolható költségek
(kiadások)

Elszámolható/

"b) a felsõoktatás jóváhagyott (akkreditált) szakjainak képesítési követelményeiben meghatározott szakmai gyakorlatok idejére a hallgatónak kifizetett pénzbeli juttatás és díjazás, [amelynek] egy hónapra esõ összege [nem haladhatja meg] legfeljebb a legkisebb munkabér (minimálbér) 30 százalékáig,"

Indokolás: Lásd a T/995/32/2. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Oktatási biz. egyharmada sem támogatja

- a Foglalkoztatási biz. nem támogatja.

- a Gazdasági biz. támogatja

- a Mezõgazdasági biz. egyharmada sem támogatja

- az Elõterjesztõ képviselõje a Gazdasági bizottság ülésén egyetért, a Mezõgazdasági bizottság, az Oktatási bizottság és a Foglalkoztatási bizottság ülésén nem ért egyet

II.

1. A Gazdasági bizottság a T/995/31. számú ajánlásának - az alábbiakban felsorolt pontjaihoz - tett állásfoglalása:

pont

Bizottság

Elõterjesztõ képviselõje

8.

nem támogatja

nem ért egyet

11.

nem támogatja

nem ért egyet

13.

nem támogatja

nem ért egyet

15.

nem foglalt állást

 

2. A Mezõgazdasági bizottság a T/995/31. számú ajánlásának - az alábbiakban felsorolt pontjához - tett állásfoglalása:

pont

Bizottság

Elõterjesztõ képviselõje

15.

támogatja

egyetért

3. Az Oktatási bizottság a T/995/31. számú ajánlásának - az alábbiakban felsorolt pontjához - tett állásfoglalása:

pont

Bizottság

Elõterjesztõ képviselõje

15.

támogatja

egyetért.

Összeállította: az Országgyûlés Jogi Fõosztálya

Budapest, 1999. május 19.

Lezsák Sándor s.k.
az Oktatási bizottság elnöke

Dr. Sándor László s.k.
a Foglalkoztatási bizottság elnöke

Dr. Latorcai János s.k.,
a Gazdasági bizottság elnöke

Farkas Sándor s.k.
a Mezõgazdasági bizottság elnöke