T/996/10.

Dr. Áder János úrnak
az Országgyûlés elnökének

H e l y b e n

Módosító javaslat

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály vonatkozó rendelkezései alapján az 1997. évi CLIV. törvényt módosító Az egészségügyrõl szóló T/996. számú törvényjavaslathoz az alábbi

módosító javaslatot

terjesztem elõ:

Az Eü. Tv. 211. §.-ának (1), (2), (3) bekezdéseinek helyébe a következõ rendelkezések lépnek:

(1) Halottból szerv, illetve szövet eltávolítására átültetés céljából akkor kerülhet sor, ha az elhunyt életében ez ellen nem tiltakozott. Tiltakozó nyilatkozatot a cselekvõképes személy írásban vagy - amennyiben írásbeli nyilatkozatot egyáltalán nem vagy csak jelentékeny nehézséggel tudna tenni - szóban tehet. Korlátozottan cselekvõképes személy tiltakozó nyilatkozatot törvényes képviselõjének közremûködése nélkül is tehet. A cselekvõképtelen személy helyett tiltakozó nyilatkozatot törvényes képviselõje tehet.

"(1) Halottból szerv, illetve szövet eltávolítására átültetés céljából akkor kerülhet sor, ha az elhunyt életében ez ellen nem tett tiltakozó nyilatkozatot. Tiltakozó nyilatkozatot a cselekvõképes személy írásban (közokiratban vagy teljes bizonyító erejû magánokiratban) vagy - amennyiben írásbeli nyilatkozatot egyáltalán nem vagy csak jelentékeny nehézséggel tudna tenni - kezelõorvosánál szóban tehet. Korlátozottan cselekvõképes személy tiltakozó nyilatkozatot törvényes képviselõje tehet."

[ (2) A kezelõorvos a szerv , illetve szövet átültetésére rendelkezésre álló idõn belül köteles meggyõzõdni arról, hogy a beteg életében tett-e tiltakozó nyilatkozatot. Ilyen nyilatkozat hiányában a kezelõorvos köteles a 16. § (1)-(2) bekezdése szerinti személy nyilatkozatát beszerezni az elhunytnak a szerv, szövet eltávolítására vonatkozó feltehetõ szándékáról. Szaruhártya-átültetés céljából történõ szerv-, illetve szöveteltávolítás esetén nincs szükség a hozzátartozó nyilatkozatának beszerzésére.

" (2) A kezelõorvos a szerv, illetve szövet átültetésére rendelkezésre álló idõn belül köteles meggyõzõdni arról, hogy az elhunytnál maradt-e tiltakozó nyilatkozat."

[ (3) Amennyiben a 16. § (1)-(2) bekezdése szerinti személy nyilatkozatának beszerzése az átültetésre rendelkezésre álló idõn belül nem lehetséges, a tiltakozó nyilatkozat hiányát kell vélelmezni.

" (3) Amennyiben az írásbeli nyilatkozat az átültetésre rendelkezésre álló idõn belül nem kerül elõ, illetve ilyet nem juttatnak el a kezelõorvoshoz, annak hiányát kell vélelmezni."

Indokolás:

Magyarországon korábban szervátültetés szabályozó törvények azt mondták ki, hogyha életében a donor nem tiltakozott a szervkivétel ellen, az szabadon felhasználható volt transzplantáció céljára. A múlt év júliusa óta hatályos jogszabály elõírja, hogy a hozzátartozót meg kell kérdezni, életében a halott nem tiltakozott-e szervének eltávolítása ellen. Az azóta eltelt idõ alatt több mint 30 %-kal esett vissza a transzplantációk száma. Szakvélemények szerint a hozzátartozó megkérdezésének körülményei (stresszhatás, látvány, stb.) kizárják a válasz adásának objektivitását.

Európa országaiban nem egységes a törvényi szabályozás, több helyen vélelmezett a jóváhagyás és vannak olyan országok, ahol pozitív donorkártya szabályozza szervkivételt. Mellesleg ezek a rendelkezések az Európai Unión belül sem kötelezõek a résztvevõ országok számára.

A jelenleg tárgyalt törvényjavaslat 20. §-a az Eü.Tv. 243. §-ának (6) bekezdése révén érinti a szervátültetés kérdését, és ez összefüggésbe hozható a 211. §-sal. (AB. 1994. december 13.)

Budapest, 1999. április 16.

Dr. Csáky András
MDF