ORSZÁGGYÛLÉSI KÉPVISELÕ

T/997/19.

Módosító javaslat

dr. Áder Jánosnak,
az Országgyûlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 94. § (1) és a 102. § (1) bekezdése alapján a közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény módosításáról szóló, T/997. számú törvényjavaslathoz a következõ

módosító javaslatot

terjesztem elõ:

A Javaslat 34. §-ának (8) bekezdése az alábbiak szerint módosul.

"34. §

(1) A Kt. 70. §-ának (3) bekezdése a következõ második mondattal egészül ki:

"Az alternatív pedagógiai követelmények, módszerek szerint nevelõ-oktató iskolákban - a pedagógiai programban meghatározottaknak megfelelõen - az (1)-(2) bekezdésben foglaltaktól el lehet térni."

(2) A Kt. 70. §-a a következõ (7)-(10) bekezdéssel egészül ki:

"(7) Az elsõ évfolyamra felvett tanulót, ha egyéni adottsága, fejlettsége szükségessé teszi - jogszabályban meghatározott munkamegosztás szerint, a szakértõi és rehabilitációs bizottság vagy a nevelési tanácsadó szakértõi véleménye alapján - az igazgató mentesíti az értékelés és minõsítés alól, vagy részére az egyéni adottságához, fejlettségéhez igazodó továbbhaladást (a továbbiakban: egyéni továbbhaladás) engedélyez.

(8) Ha a tanulót mentesítették az értékelés és minõsítés alól, az elsõ évfolyamot a többi tanulóval azonos osztályban elõkészítõ évfolyamként végzi és fejezi be. Az elõkészítõ évfolyam során a tanuló játékos felkészítés keretében készül az iskolai követelmények teljesítésére. [Az elõkészítõ évfolyam megszervezhetõ a napközis foglalkozások keretében is.]

(9) Egyéni továbbhaladás esetén - a (7) bekezdésben meghatározott szakértõi vélemény alapján - az engedélyben meg kell határozni, melyik tárgyból, melyik évfolyam utolsó tanítási napjáig kell a tanulónak utólérnie a többieket. Az egyéni továbbhaladás - valamennyi vagy egyes tantárgyakból - különbözõ évfolyamokig, de legkésõbb a negyedik évfolyam végéig tarthat.

(10) Az elõkészítõ év - a (7) bekezdésben meghatározott szakértõi vélemény alapján - az elsõ félévet követõ hónap utolsó tanítási napjáig átváltoztatható egyéni továbbhaladásra."

Indokolás

A két dolog összekeverése nem célszerû, több a gyakorlatban is jelentkezõ zavart, ellentmondást eredményez. A napközi önmagában is segíthet enyhébb problémák kezelésében.

Budapest, 1999. április 28.

(dr. Füle István)
MSZP