ORSZÁGGYÛLÉSI KÉPVISELÕ

T/997/21.

Módosító javaslat

dr. Áder Jánosnak,
az Országgyûlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 94. § (1) és a 102. § (1) bekezdése alapján a közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény módosításáról szóló, T/997. számú törvényjavaslathoz a következõ

módosító javaslatot

terjesztem elõ:

A Javaslat 42. §-a (3)-as bekezdésének i) pontját elhagyni javasolom.

"42. §

(1) A Kt. 93. §-a (1) bekezdésének a) pontja helyébe a következõ rendelkezés lép:

[(1) Az oktatási miniszter]

"a) kiadja - az Országos Köznevelési Tanács és a Közoktatáspolitikai Tanács véleményének kikérése után - a Két tanítási nyelvû iskolai oktatás irányelvét, a Fogyatékos gyermekek óvodai nevelésének irányelvét, a Fogyatékos tanulók iskolai oktatásának irányelvét, a Kollégiumi nevelés országos programját, a kerettanterveket, az Alapfokú mûvészetoktatás követelményeit és tantervi programját, a Nemzeti, etnikai kisebbség óvodai nevelésének irányelvét és a Nemzeti, etnikai kisebbség iskolai oktatásának irányelvét, továbbá ellátja a felülvizsgálatukkal kapcsolatos feladatokat; a kerettanterv és a Kollégiumi nevelés országos programja nemzeti, etnikai kisebbségi nevelést-oktatást érintõ kérdéseiben, továbbá a Nemzeti, etnikai kisebbség óvodai nevelésének irányelve és a Nemzeti, etnikai kisebbség iskolai oktatásának irányelve kiadásához be kell szerezni az Országos Kisebbségi Bizottság egyetértését;"

(2) A Kt. 93. §-a (1) bekezdésének g) pontja helyébe a következõ rendelkezés lép:

[(1) Az oktatási miniszter]

"g) gondoskodik - az Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpont útján - a nevelési-oktatási intézményben folyó pedagógiai munka országos, térségi, megyei, fõvárosi szintû szakmai ellenõrzésérõl, értékelésérõl, a szakképzés szakmai tartalmi követelményei kivételével;"

(3) A Kt. 93. §-ának (1) bekezdése a következõ h)-i) ponttal egészül ki, s egyidejûleg a jelenlegi h)-j) pont jelölése j)-l) pontra változik:

[(1) Az oktatási miniszter]

"h) jogszabályan meghatározottak szerint megteremti a minõségbiztosítás feltételeit;

[i) létrehozza és mûködteti az oktatási jogok miniszteri biztosának hivatalát;"]

(4) A Kt. 93. §-ának (1) bekezdése a következõ m)-n) ponttal egészül ki:

[(1) Az oktatási miniszter]

"m) ellátja a Munkaerõpiaci Alap szakképzési alaprészének kezelésével és felhasználásával kapcsolatos - jogszabályban meghatározott - feladatokat;

n) ellátja a területfejlesztéshez kapcsolódó oktatáspolitikai feladatokat."

(5) A Kt. 93. §-a a következõ (3)-(5) bekezdéssel egészül ki:

"(3) Az oktatási miniszter a pedagógus-továbbképzés programjai jóváhagyásával összefüggõ döntéselõkészítés céljából Pedagógus-továbbképzési Akkreditációs Testületet hoz létre. A Pedagógus-továbbképzési Akkreditációs Testület munkáját az Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpontban mûködõ titkárság segíti. A Pedagógus-továbbképzési Akkreditációs Testület létrehozásáról és mûködésérõl jogszabály rendelkezik. A Pedagógus-továbbképzési Akkreditációs Testület évente legalább két alkalommal tájékoztatja mûködésérõl az Országos Pedagógus-továbbképzési Bizottságot.

(4) Az oktatási miniszter köteles a helyi önkormányzatokról szóló - többször módosított - 1990. évi LXV. törvény 97. §-ának c) pontjában meghatározott jogköre alapján kezdeményezni a közigazgatási hivatal vezetõjénél, hogy határidõ kitûzésével hívja fel az érintett helyi önkormányzatot a közoktatás feladatainak ellátásával összefüggõ törvénysértés megszüntetésére, és amennyiben a felhívás nem vezet eredményre - az ügy jellegétõl függõen -, indítson eljárást az Állami Számvevõszéknél, az Alkotmánybíróságnál, illetve a bíróságnál.

(5) Az oktatási miniszter, ha megítélése szerint a közoktatási intézmény mûködése, mûködtetése jogsértõ, tájékoztatja a jegyzõt, fõjegyzõt, hogy a nem helyi önkormányzatok által fenntartott közoktatási intézmények tekintetében gyakorolni tudja az e törvény 80. §-ában meghatározott jogkörét. "

Indokolás

Nem tisztázott milyen jogkörrel, milyen hatáskörrel. Igy egy olyan biankó jogszabállyal van dolgunk, amely sok félreértésre, visszaélésre ad okot és jogot.

Budapest, 1999. április 28.

(dr. Füle István)
MSZP