ORSZÁGGYÛLÉSI KÉPVISELÕ

T/997/23.

Módosító javaslat

dr. Áder Jánosnak,
az Országgyûlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 94. § (1) és a 102. § (1) bekezdése alapján a közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény módosításáról szóló, T/997. számú törvényjavaslathoz a következõ

módosító javaslatot

terjesztem elõ:

A Javaslat 50. §-ának (1)-es bekezdését az alábbiak szerint javasolom módosítani.

"50. §

(1) A Kt. 121. §-ának (1) bekezdése a következõ 5. ponttal egészül ki, és egyidejûleg a jelenlegi 5-7. pont jelölése 6-8. pontra változik:

[(1) E törvény alkalmazásában]

"5. ellenõrzés: a közoktatási intézmény mûködésének vizsgálata a hatályos jogszabályok [és a nevelési, illetve pedagógiai program] alapján;"

(2) A Kt. 121. §-a (1) bekezdésének új számozás szerinti 7. pontja helyébe a következõ rendelkezés lép:

[(1) E törvény alkalmazásában]

"7. emelt szintû oktatás: meghatározott tantárgy ismeretanyagának - kerettantervek szerint - magasabb követelmények, az átlagnál nagyobb tanítási óra felhasználásával történõ oktatása;"

(3) A Kt. 121. §-ának (1) bekezdése a következõ 9. ponttal egészül ki, és egyidejûleg a jelenlegi 8-20. pont számozása 10-22. pontra változik:

[(1) E törvény alkalmazásában]

"9. értékelés: a közoktatási intézmény, a fenntartó, az ágazati irányítás által meghatározott szakmai célkitûzések összehasonlítása a közoktatási intézmény pedagógiai tevékenységének eredményével;"

(4) A Kt. 121. §-a (1) bekezdésének új számozás szerinti 17. pontja helyébe a következõ rendelkezés lép:

[(1) E törvény alkalmazásában]

"17. készségtantárgyak: az ének- zene, a tánc, a rajz, a testnevelés, a technika- gyakorlati foglalkozás tantárgyak;"

(5) A Kt. 121. §-ának (1) bekezdése a következõ 23. ponttal egészül ki, és egyidejûleg a jelenlegi 21-39. pont jelölése 24-42. pontra változik:

[(1) E törvény alkalmazásában]

"23. minõségbiztosítás: az a tevékenység, amelynek során a közoktatási intézmény folyamatosan biztosítja a szakmai célkitûzések és az intézmény mûködésének egymáshoz való közelítését, a tanulók, a szülõk, a pedagógusok, valamint a fenntartók, továbbá a munkaerõpiac igényeinek kielégítése céljából;"

(6) A Kt. 121. §-a (1) bekezdésének új számozás szerinti 36. pontja helyébe a következõ rendelkezés lép:

[(1) E törvény alkalmazásában]

"36. tanítási nap: az egyes osztályokban a tanítási órák, illetõleg az e törvény 53. § (2) bekezdésének e) pontjában meghatározott foglalkozások megtartására fordított nap, amennyiben a foglalkozási órák száma eléri a hármat;"

(7) A Kt. 121. §-ának (6) bekezdése helyébe a következõ rendelkezés lép:

"(6) A nemzeti és etnikai kisebbségek jogairól szóló 1993. évi LXXVII. törvény 29. §-ának (2) bekezdésében meghatározott kisebbségi intézmény e törvény alkalmazásában az a közoktatási intézmény, amelynek alapító okirata az e törvény 37. §-ának (5) bekezdésében foglaltak szerint tartalmazza a nemzeti, etnikai kisebbségi feladatok ellátását, feltéve, hogy e feladatokat a közoktatási intézmény ténylegesen ellátja, továbbá óvoda, iskola és kollégium esetében a tanulók legalább huszonöt százaléka - három év átlagában - részt vett a nemzeti, etnikai kisebbségi óvodai nevelésben, illetve a nemzeti, etnikai kisebbségi iskolai nevelésben-oktatásban."

Indokolás

A javaslat visszatérést jelentene a régi tanfelügyeleti rendszerhez, s mint ilyen anakronisztikus.

Budapest, 1999. április 28.

(dr. Füle István)
MSZP