T/997/47.

Módosító javaslat

dr. Áder János úrnak,
az Országgyûlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 94. § (1) bekezdése és 102. § (1) bekezdése alapján a közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törtvény módosításáról szóló T/997. számú törvényjavaslathoz a következõ

módosító javaslatot

terjesztem elõ:

A törvényjavaslat 42. § (3) bekezdése az alábbiak szerint változzon:

"42. §

(3) A Kt. 93. §-ának (1) bekezdése a következõ h) [-i)] ponttal egészül ki, s egyidejûleg a jelenlegi h) [-j)] pont jelölése j) [-l)] pontra változik:

[(1) Az oktatási miniszter]

"h) jogszabályan meghatározottak szerint megteremti a minõségbiztosítás feltételeit;

[i) létrehozza és mûködteti az oktatási jogok miniszteri biztosának hivatalát;]""

Indokolás:

A gyermeki jogok - ezen belül az oktatáshoz fûzõdõ jogok - védelme, a törvények hatályosulásának figyelemmel kísérése rendkívül fontos. Éppen ez indokolja, hogy a parlament - az ombudszman-törvény módosításával - létrehozza a gyermeki jogok országgyûlési biztosának intézményét. Nem lenne szerencsés e fontos közjogi szerepet betöltõ eszközt miniszteri szintre lefokozni. A törvényjavaslatban egyébként kidolgozatlan ennek a miniszteri alapítású szervnek a feladat- és hatásköre, a kinevezés módja. Az sem lenne jó, ha a köztudatban keverednének, felcserélõdnének a miniszteri és az országgyûlési biztosi szerepek, ezért - ha a miniszter ragaszkodik egy munkáját segítõ további ellenõrzõ hivatal mûködtetéséhez -, azt mindenképpen más elnevezéssel kell illetni.

Budapest, 1999. május " "

Dr. Kiss Gábor
MSZP