T/997/131.

módosító javaslat

dr. Áder János
az Országgyûlés elnökének

HELYBEN

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 94. § (1) bekezdése és 102. § (1) bekezdése alapján A közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény módosításáról szóló T/997. számon benyújtott törvényjavaslathoz a következô

módosító javaslatot

terjesztem elô.¼/P>

1. A törvényjavaslat 5. §-a az alábbiak szerint változik:

A Kt. 8. §-ának helyébe a következõ rendelkezés lép:, s egyidejúleg a Kt. a következõ 8/A-8/B. §-sal egészül ki:

"8/A.§

(4) Az iskola a nevelõ-oktató munkáját több [keret]tantervi ajánlott minta alapján is megszervezheti.

"8/B.§

(7) A [keret]tanterv[eket]i ajánlott mintákat az oktatási miniszter adja ki az Országos Köznevelési Tanács és a Közoktatáspolitikai Tanács véleményének, továbbá nemzeti, etnikai kisebbségi oktatást érintõ kérdésekben az Országos Kisebbségi Bizottság egyetértésének kikérése után. A [keret]tanterv[ek]i ajánlott mintának, az alapmûveltségi vizsga és az érettségi vizsga vizsgakövetelményeinek összhangban kell állniuk egymással.

. . .

(9) Az alternatív pedagógiai követelmények, módszerek szerint nevelõ-oktató iskolák, az egységes iskola, a hat és nyolc évfolyamos gimnázium - a [keret]tanterv[ben]i ajánlott mintában meghatározottak szerint - eltérhet a 8/A. § (2)-(3) bekezdésében foglaltaktól. Az értelmi fogyatékos tanulókat nevelõ-oktató iskola a (3) bekezdésben meghatározott irányelvben foglaltak alapján eltérhet a 8/A. § (2)-(3) bekezdésében foglaltaktól."

2. A törvényjavaslat 7. § k) pontja az alábbiak szerint változik:

A Kt. 11. §-a (1) bekezdésének k) pontja helyébe a következõ rendelkezés lép:

[(1) A tanuló joga különösen, hogy]

"k) tanulmányai során - a [keret]tanterv[ben]i ajánlott mintában, a pedagógiai programban és az érettségi vizsgaszabályzatban meghatározott keretek között - megválassza azokat a tantárgyakat, amelyeket tanulni kíván, valamint, ha erre lehetõség van, megválassza a tantárgyakat tanító pedagógust."

3. A törvényjavaslat 15. § (1) bekezdése az alábbiak szerint változik:

(1) A Kt. 27. §-a (1)-(4) bekezdésének helyébe a következõ rendelkezés lép, továbbá a § a következõ (5) bekezdéssel egészül ki, s egyidejûleg a jelenlegi (5)-(10) bekezdés jelölése (6)-(11) bekezdésre változik:

. . .

(5) Az általános mûveltséget megalapozó nevelés-oktatás, a pályaorientáció, a szakmai elõkészítõ, szakmai alapozó oktatás, illetve a szakmai elméleti és gyakorlati képzés idõbeli tagolását, idõkereteit, arányait a [keret]tanterv[ek]i ajánlott minta határozza meg. A gyakorlati képzésrõl külön jogszabály rendelkezik."

4. A törvényjavaslat 17. § (2) bekezdése az alábbiak szerint változik:

(2) A Kt. 29. §-a (3) bekezdésének helyébe a következõ rendelkezés lép:

"(3) Az általános mûveltséget megalapozó nevelés-oktatás, a pályaorientáció, a szakmai elõkészítõ, szakmai alapozó oktatás, illetve a szakmai elméleti és gyakorlati képzés idõbeli tagolását, idõkereteit, arányait a [keret]tantervi ajánlott minta határozza meg. A gyakorlati képzésrõl külön jogszabály rendelkezik."

5. A törvényjavaslat 25. § az alábbiak szerint változik:

A Kt. 45. §-a (2) bekezdésének helyébe a következõ rendelkezés lép:

"(2) Az iskola pedagógiai programot és ennek részeként - ha e törvény másként nem rendelkezik - a Nemzeti alaptantervre épülõ [keret]tantervi ajánlott minta alapján helyi tantervet készít, vagy az ilyen módon készített helyi tantervek közül választ, és azt építi be helyi tantervként a pedagógiai programjába. A középiskola a helyi tantervének elkészítéséhez figyelembe veszi az érettségi vizsga vizsgatárgyainak vizsgakövetelményeit is."

6. A törvényjavaslat 42. § (1) bekezdése az alábbiak szerint változik:

(1) A Kt. 93. §-a (1) bekezdésének a) pontja helyébe a következõ rendelkezés lép:

[(1) Az oktatási miniszter]

"a) kiadja - az Országos Köznevelési Tanács és a Közoktatáspolitikai Tanács véleményének kikérése után - a Két tanítási nyelvû iskolai oktatás irányelvét, a Fogyatékos gyermekek óvodai nevelésének irányelvét, a Fogyatékos tanulók iskolai oktatásának irányelvét, a Kollégiumi nevelés országos programját, a [keret]tanterv[eket]i ajánlott mintákat, az Alapfokú mûvészetoktatás követelményeit és tantervi programját, a Nemzeti, etnikai kisebbség óvodai nevelésének irányelvét és a Nemzeti, etnikai kisebbség iskolai oktatásának irányelvét, továbbá ellátja a felülvizsgálatukkal kapcsolatos feladatokat; a [keret]tanterv[ek]i ajánlott minta és a Kollégiumi nevelés országos programja nemzeti, etnikai kisebbségi nevelést-oktatást érintõ kérdéseiben, továbbá a Nemzeti, etnikai kisebbség óvodai nevelésének irányelve és a Nemzeti, etnikai kisebbség iskolai oktatásának irányelve kiadásához be kell szerezni az Országos Kisebbségi Bizottság egyetértését;"

7. A törvényjavaslat 43. § (1) bekezdése az alábbiak szerint változik:

(1) A Kt. 94. §-a (1) bekezdésének a) pontja helyébe a következõ rendelkezés lép:

[(1) Az oktatási miniszter szabályozza]

"a) a Nemzeti, etnikai kisebbség óvodai nevelésének irányelve, a Nemzeti, etnikai kisebbség iskolai oktatásának irányelve, a Két tanítási nyelvû iskolai oktatás irányelve, a Fogyatékos gyermekek óvodai nevelésének irányelve, a Fogyatékos tanulók iskolai oktatásának tantervi irányelve, a Kollégiumi nevelés országos programja, a [keret]tanterv[ek]i ajánlott minták, továbbá az Alapfokú mûvészetoktatás követelményei és tantervi programja kiadását és bevezetését, a 93. § (1) bekezdésének a) pontjában meghatározott eljárási szabályok megtartásával."

8. A törvényjavaslat 44. § (1) bekezdése az alábbiak szerint változik:

(1) A Kt. 95. §-a (1) bekezdésének g) pontja helyébe a következõ rendelkezés lép, s egyidejûleg a § a következõ h)-i) pontokkal egészül ki:

[(1) Az oktatási miniszter közoktatás-fejlesztéssel kapcsolatos feladata]

i) a pedagógiai rendszerek - így különösen a közoktatás e törvényben meghatározott nevelési-oktatási szakaszára, iskolatípusára kiadott [keret]tantervi ajánlott minta és az erre épülõ tanítást-tanulást segítõ és értékelõ eszközrendszer, továbbá a gyakorlati alkalmazást lehetõvé tevõ, illetve segítõ akkreditált pedagógusképzési és -továbbképzési kínálat, pedagógiai szakmai szolgáltató tevékenység - fejlesztésének segítése;"

9. A törvényjavaslat 46. § (1) bekezdése az alábbiak szerint változik:

(1) A Kt. 96. §-a (3) bekezdésének b)-c) pontja helyébe a következõ rendelkezés lép:

[(3) Az Országos Köznevelési Tanács feladata különösen]

"b) figyelemmel kíséri és véleményezi az Óvodai nevelés országos alapprogramjának, a Nemzeti alaptantervnek, a [keret]tanterv[nek]i ajánlott mintának a kiadását, alkalmazását, javaslatot tesz a felülvizsgálatukra,

10. A törvényjavaslat 50. § (2) bekezdése az alábbiak szerint változik:

(2) A Kt. 121. §-a (1) bekezdésének új számozás szerinti 7. pontja helyébe a következõ rendelkezés lép:

[(1) E törvény alkalmazásában]

"7. emelt szintû oktatás: meghatározott tantárgy ismeretanyagának - [keret]tanterv[ek]i ajánlott minták szerint - magasabb követelmények, az átlagnál nagyobb tanítási óra felhasználásával történõ oktatása;"

11. A törvényjavaslat 52. § (2) bekezdése az alábbiak szerint változik:

(2) A Kt. 124. §-a (4) bekezdésének c) pontja helyébe a következõ rendelkezés lép:

[(4) A Nemzeti alaptanterv bevezetésével összhangban]

"c) A szakközépiskolák és a szakiskolák - a párhuzamos oktatás kivételével - [27. § (7) bekezdés c) pont, és 29. § (8) bekezdés] - a pedagógiai programok elkészítésénél a közismereti és a szakmai elméleti tantárgyak oktatását átszervezik oly módon, hogy szakképzés csak az iskola felsõbb évfolyamain folyjék, a [keret]tantervi ajánlott minta kiadását követõ második év szeptemberétõl a kilencedik évfolyamon, ezt követõen felmenõ rendszerben."

12. A törvényjavaslat 54. §-a az alábbiak szerint változik:

/A Kt. 132. §-a helyébe a következõ rendelkezés lép:/

"132. § (1) Az iskolák 2001. szeptember 1-jéig a [keret]tantervi ajánlott minta, valamint e törvény 48. §-ának figyelembevételével felülvizsgálják pedagógiai programjukat. Az ily módon felülvizsgált pedagógiai programot az elsõ, az ötödik és a kilencedik évfolyamon, ezt követõen felmenõ rendszerben - az e törvény 124. §-ának (4) bekezdésében meghatározottak alkalmazásával - bevezetik.

13. A törvényjavaslat 58. § (1) bekezdése az alábbiak szerint változik:

(1) E törvény - a (2)-(3) bekezdésben foglalt kivétellel - 1999. szeptember 1. napján lép hatályba. A Kt.-nek a [keret]tanterv[re]i ajánlott mintára [8. § (11)-(12) bek.], a hat vagy nyolc évfolyammal mûködõ gimnáziumokra [28. § (2) bek.], a többcélú intézményekre [28. § (3) bek.] a mûvészeti alapvizsgára és a mûvészeti záróvizsgára [31. § (2) bek.], az írásbeli felvételi vizsgákra [42. § (2) bek.], az ellenõrzési, mérési, értékelési, minõségbiztosítási feladatok ellátására [47. § æ) pontja, 48. § (1) bek. a) pontja, 49. §-a (2) bek. j) pontja], az oktatási jogok biztosának feladat- és hatáskörére [93. § (1) bek. i) pontja], a tankönyvvé nyilvánításra [95. § (1) bek. h) pontja], az Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpontra [95/A. §], megállapított rendelkezéseit a külön jogszabályok hatálybalépésének napjától kell alkalmazni.

Indokolás

Az indítvány a "kerettanterv" kifejezés elhagyása mellett a "tantervi ajánlott minta" kifejezés használatát javasolja.

Budapest, 1999. május 7.

Dr. Jánosi György
MSZP

Csizmár Gábor
MSZP

Szabados Tamás
MSZP