T/997/189.

zárószavazás elõtti módosító javaslat

Áder János úrnak
az Országgyûlés elnöke

Budapest

Tisztelt Elnök Úr!

A Kormány képviseletében a házszabály 107. §-ának (1) bekezdése alapján a közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény módosítására T/997/188. számon benyújtott egységes javaslathoz a következõ

zárószavazás elõtti módosító javaslatokat

nyújtom be:

1. Az egységes javaslat 45. §-ával megállapított Kt. 94. §-a (1) bekezdésének a) pontja a következõk szerint módosul:

[(1) Az oktatási miniszter szabályozza]

"a) a Nemzeti, etnikai kisebbség óvodai nevelésének irányelve, a Nemzeti, etnikai kisebbség iskolai oktatásának irányelve, a Két tanítási nyelvû iskolai oktatás irányelve, a Fogyatékos gyermekek óvodai nevelésének irányelve, a Fogyatékos tanulók iskolai oktatásának tantervi irányelve, a Kollégiumi nevelés országos alapprogramja, a kerettantervek, továbbá az Alapfokú mûvészetoktatás követelményei és tantervi programja kiadását és bevezetését, a 93. § (1) bekezdésének a) pontjában meghatározott eljárási szabályok megtartásával; a kerettantervek és a Kollégiumi nevelés országos alapprogramja nemzeti, etnikai kisebbségi nevelést-oktatást érintõ kérdéseiben, továbbá a Nemzeti, etnikai kisebbség óvodai nevelésének irányelve és a Nemzeti, etnikai kisebbségi iskolai oktatásának irányelve kiadásához be kell szerezni az országos kisebbségi önkormányzat egyetértését;"

2. Az egységes javaslat 49. §-ának felvezetõ szövege a következõk szerint módosul:

"A Kt. [98. §-a] 98. §-ának (1) bekezdése a következõ mondattal egészül ki:"

3. Az egységes javaslat 58. §-ának (1) bekezdésével megállapított Kt. 128. §-a (3) bekezdésének d) pontja a következõk szerint módosul:

"d) a Nemzeti, etnikai kisebbségi óvodai nevelésben

- pedagógus-munkakört tölthet be és vezetõi megbízást kaphat az is, aki megfelel az e törvény 121. § (1) bekezdése a) pont, második gondolatjelében vagy b) pontjában meghatározott feltételeknek, továbbá felsõfokú "C" típusú állami nyelvvizsga bizonyítvánnyal , illetve azzal egyenértékû okirattal rendelkezik,

- pedagógus-munkakört tölthet be az is, aki megfelel az elsõ gondolatjelben meghatározott vagy e § (1) bekezdés a) pontjában, illetve (5) bekezdésben meghatározott feltételeknek és legalább középfokú "C" típusú állami nyelvvizsga bizonyítvánnyal vagy azzal egyenértékû okirattal rendelkezik."

4. Az egységes javaslat 58. §-ának (1) bekezdésével megállapított Kt. 128. §-a (3) bekezdésének f) pontja a következõk szerint módosul:

"f) Az [a)-b)] a)-e) pontban szabályozott nyelvvizsga bizonyítványt vagy azzal egyenértékû okiratot a pedagógus-munkakörben foglalkoztatottaknál a besorolásnál és a további szakképesítés után járó illetménynövekedés meghatározásakor figyelmen kívül kell hagyni."

5. Az egységes javaslat 60. §-ával megállapított Kt. 132. §-ának (12) bekezdése a következõk szerint módosul:

"(12) Az ütemtervet a fenntartó a határidõt követõ tizenöt napon belül megküldi az Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpontnak. Az Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpont ellenõrizheti az ütemtervben foglaltak végrehajtását. Amennyiben az ütemtervet a fenntartó nem küldi meg vagy nem hajtja végre, az Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpont kezdeményezi az e törvény 93. [§-ában] §-ának (4)-(5) bekezdésében meghatározott intézkedés megtételét. Az Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpont eljárására alkalmazni kell az e törvény 107. §-ának (9)-(10) bekezdésében foglaltakat. E rendelkezéseket kell alkalmazni abban az esetben is, ha az eszköz- és felszerelési jegyzékben foglaltak alkalmazása kötelezõ."

6. Az egységes javaslat 60. §-ával megállapított Kt. 132. §-ának (8) bekezdése a következõk szerint módosul:

"(8) Az alapfokú mûvészetoktatási intézmények fenntartói [1999.] 2000. július

31-éig e törvény 31. §-ának (2) bekezdése alapján felülvizsgálják az általuk fenntartott iskola alapító okiratát, az iskola mûködését, és szükség szerint kérik a fõjegyzõtõl a mûködés megkezdéséhez szükséges engedély módosítását."

Indokolás

1. A benyújtott javaslat 45. §-ával megállapított Kt. 94. §-a (1) bekezdésének a) pontja két helyen is szerepelt a "Kollégiumi nevelés országos programja". Módosító javaslat alapján változott meg a fogalom, azonban a bekezdésben csak egy helyen. Indokolt ezért az aláhúzással jelölt módosítást végrehajtani, az egységes megnevezés biztosítása érdekében.

2. Az egységes javaslat 49. §-a módosítja a Kt. 98. §-át. Az érintett § azonban több bekezdésbõl áll, ezért az új mondat beépítése csak akkor lehetséges, ha a javaslat megjelöli az érintett bekezdést is.

3. Az egységes javaslat 58. §-ával megállapított Kt. 128. § (3) bekezdésének b)-c) és e) pontja minden esetben "C" típusú állami nyelvvizsga bizonyítványról és azzal egyenértékû okiratról rendelkezik. Ez utóbbi rendelkezés kimaradt a d) pont elsõ gondolatjelének szövegébõl. Ezeknek a körét az idegen nyelvtudás igazolására rendszeresített állami nyelvvizsgáról szóló 3/1980. (X.25.) MM rendelet melléklete sorolja fel.

4. Az egységes javaslat 58. §-ával megállapított Kt. 128. §-a (3) bekezdésének f) pontjában az eredeti hivatkozást meg kell változtatni, figyelembe véve, hogy módosító javaslatok alapján megnõtt a bekezdések száma. Miután az állami nyelvvizsga bizonyítvány értelmezése a pedagógusok besorolásánál nemcsak a további szakképesítés figyelembevételénél okozhat gondot, indokolt a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvénnyel való összhang megteremtése. Ez a bizonyítvány ugyanis semmilyen vonatkozásban nem tekinthetõ szakképesítésnek. Ezzel a módosítással biztosítható az összhang a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény és a közoktatási törvény rendelkezései között.

5. Az egységes javaslat 60. §-ával megállapított Kt. 132. §-ának (12) bekezdése nem minden esetben jelöli pontosan az Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpontot. A bekezdésben található Kt. 93. §-ára történõ utalás nem értelmezhetõ, mivel az érintett § több bekezdésbõl áll. Szükség van ezért annak pontos megjelölése, hogy mely bekezdésben foglaltakat kell alkalmazni.

6. Az egységes javaslat 60. §-ával megállapított 132. § (8) bekezdése a hatályba lépés elõtti idõszakra állapít meg feladatot. Indokolt e határidõ megfelelõ módosítása oly módon, hogy azt végre is lehessen hajtani.

Budapest, 1999. június " "

Az elõterjesztõ képviseletében
Pokorni Zoltán