A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG
OKTATÁSI MINISZTERE

T/997/190.

Zárószavazás elõtti módosító javaslat

Áder János úrnak
az Országgyûlés elnöke

Budapest

Tisztelt Elnök Úr!

A Kormány képviseletében a házszabály 107. §-ának (1) bekezdése alapján a közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény módosítására t/997/188. számon benyújtott egységes javaslathoz a következõ

zárószavazás elõtti módosító javaslatokat

nyújtom be:

1. Az egységes javaslat 11. §-ának (2) bekezdésével megállapított Kt. 20. §-ának (2) bekezdése a következõk szerint módosul:

"(2) Gyógypedagógiai, konduktív pedagógiai nevelési-oktatási intézmény: a fogyatékosság típusának megfelelõen létrehozott óvoda, általános iskola, középiskola, speciális szakiskola, készségfejlesztõ speciális szakiskola, elõkészítõ szakiskola, kollégium."

2. Az egységes javaslat 64. §-ának (2) bekezdésével megállapított Hszt. (2) bekezdése a következõk szerint módosul:

"(2) A rendvédelmi oktatási intézményekben tanulmányokat folytató személyeket - a miniszter által meghatározott rendben - az elsõ oktatási év eredményes befejezését követõen, legfeljebb 12 hónap próbaidõ kikötésével, hivatásos állományba [kell] lehet venni."

3. Az egységes javaslat 65. §-ának (2)-(3) bekezdése a következõk szerint módosul:

"(2) 2000. január 1. napján lép hatályba az e törvény [49.] 54. §-ának (2) bekezdése.

(3) 2000. szeptember 1. napján lép hatályba az e törvény [29. §-ának (3) bekezdése] 29. §-a, 30. §-a, [55.] 61. §-a, a (3) bekezdés kivételével és [57.] 63. §-a."

I n d o k o l á s

1. Az egységes javaslat 11. §-ának (2) bekezdése újra fogalmazza a gyógypedagógiai intézmények körét. Nem veszi azonban figyelembe, hogy módosító indítvánnyal a Kt. 27. §-a új (12) bekezdéssel egészül ki. Az új (12) bekezdés pedig új intézményt, az "elõkészítõ szakiskolát" vezeti be az értelmi fogyatékos tanulók oktatásához. Ezzel az intézménytípussal ki kell egészíteni a gyógypedagógiai intézmények körét.

2. Az egységes javaslat 64. §-ának (2) bekezdése módosította a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló 1996. évi XLIII. törvényt. A módosítás azonban érinti a honvédelmi miniszter által létesített rendvédelmi oktatási intézményekben tanulmányokat folytatók tanulói jogviszonyát. A rendvédelmi oktatási intézményekben olyan személyeknek is lehet tanulói jogviszonya, akik nem kívánnak hivatásos állományba lépni. A jelenlegi megfogalmazás kizárja ezeknek a személyeknek a bekapcsolódását az ilyen jellegû tanulmányok folytatásába. A két törvény közötti összhang csak a módosítással teremthetõ meg.

3. Az egységes javaslat hatályba léptetõ rendelkezései az eredetileg benyújtott törvényjavaslatnak megfelelõen tartalmazzák a paragrafusok jelölését. Figyelembe véve, hogy a módosító javaslatok következtében megváltozott a paragrafusok számozása. Szükség van ezért a hatályba léptetõ rendelkezések kiigazítására. Szükség volt továbbá a hatályba lépés "eltolására" a teljes 29. § vonatkozásában, figyelembe véve, hogy az abban foglalt rendelkezések nem hajthatók végre 1999. szeptember 1-jéig.

Budapest, 1999. június 21.

Az elõterjesztõ képviseletében
Pokorni Zoltán