T/999/8.

Az Országgyûlés

Gazdasági bizottságának

Kulturális és sajtó
bizottságának

Területfejlesztési
bizottságának

a j á n l á s a

a távközlésrõl szóló 1992. évi LXXII. törvény módosításáról szóló T/999. sz. törvényjavaslat
r é s z l e t e s
vitájához

Tisztelt Országgyûlés!

Az Országgyûlés Gazdasági bizottsága - mint elsõ helyen kijelölt bizottsága -, Kulturális és sajtó bizottsága (a továbbiakban: Kulturális bizottság), valamint Területfejlesztési bizottsága megvitatta a távközlésrõl szóló 1992. évi LXXII. törvény módosításáról szóló, T/999. számon beterjesztett törvényjavaslatot, továbbá az ahhoz benyújtott T/999/4., 5., 6., 7. számú módosító javaslatokat.

Kósa Lajos képviselõ a T/999/7. számú módosító javaslatát visszavonta; ezt az ajánlás nem tartalmazza.

Megjegyzés: A törvényjavaslat szövegébõl elhagyni javasolt szöveget [  ] zárójel közé téve, az új szövegrészeket pedig aláhúzással jelöljük. Ha a módosító javaslatban ettõl eltérõ jelölési mód szerepel - az egységes elbírálás megkönnyítése érdekében - az ajánlásban a javaslatot ehhez a jelölési módhoz igazítottuk annak szó szerinti tartalmára figyelemmel.
Ahol az ajánlás a bizottságok állásfoglalásaként a "nem támogatja" megjegyzést használja, ott a módosító javaslat a jelenlévõ képviselõk egyharmadának támogatását megkapta.
Ahol az ajánlás a bizottság nevét nem tartalmazza, ott az adott bizottság a módosító javaslatról nem foglalt állást.

Amennyiben a módosító javaslat a törvényjavaslat §-ainak, illetve a §-ok bekezdéseinek számozására, vagy a pontok jelölésére is vonatkozik, a javaslat elfogadása esetén ezek értelemszerûen megváltoznak a törvényjavaslat minden érintett rendelkezésében, hivatkozásában, az erre történõ külön utalás nélkül is.

A Házszabály 145. § (1) bekezdés b) pontja szerinti, a módosító javaslatokra vonatkozó észrevételeket az ajánlás érintett pontjaihoz fûzött keretes megjegyzések tartalmazzák.

Módosításra irányuló törvényjavaslat (HSZ 94. § (3) bek.) esetén e házszabályi rendelkezésre utalunk, ha a benyújtott módosító javaslat a törvényjavaslattal nem érintett szakaszra vonatkozik.

A módosító javaslatok közötti összefüggésekre akkor utalunk, ha ugyanazon képviselõ által benyújtott módosító javaslatokról vagy több képviselõ által közösen benyújtott módosító javaslatokról egyszerre célszerû dönteni.

  1. Lezsák Sándor képviselõ a törvényjavaslat 11. § (1) bekezdés d) pontjának elhagyását javasolja: (a módosító javaslat elfogadása esetén a további pontok számozása értelemszerûen változik)
  2. /E törvény a kihírdetését követõ 30. napon lép hatályba, egyidejûleg/

    "[ d) a Tt. 34.§-a a) pontjának második fordulata,] "

    Indokolás: Lásd a T/999/4. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. egyharmada sem támogatja

    - a Kulturális biz. egyharmada sem támogatja

    - a Területfejlesztési biz. egyharmada sem támogatja

    - az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet

  3. Kovács Kálmán képviselõ a törvényjavaslat 11. § (2) bekezdésének elhagyását javasolja: (a módosító javaslat elfogadása esetén a további bekezdések számozása értelemszerûen változik)
  4. "[(2) E törvény hatálybalépését követõen távközlési szervezet vagy olyan vállalkozás, amelyben távközlési szervezet közvetve vagy közvetlenül jelentõs befolyással rendelkezik* saját, vagy az elõzõekben meghatározott vállalkozások bármelyike közcélú távbeszélõ hálózatával párhuzamos mûsorelosztási tevékenységre alkalmas vezetékes (kábeles)** hálózatot nem létesíthet, nem bérelhet, illetõleg a felette való rendelkezési jogot egyéb módon nem szerezheti meg.]"

    Indokolás: Lásd a T/999/6. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. nem támogatja

    - a Kulturális biz. egyharmada sem támogatja

    - a Területfejlesztési biz. egyharmada sem támogatja

    - az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet

  5. Dr. Latorczai János és Németh Zsolt képviselõk a törvényjavaslat 11. § (2) bekezdésének helyébe a következõ rendelkezés felvételét javasolják:

"[ (2) E törvény hatálybalépést követõen távközlési szervezet vagy olyan vállalkozás, amelyben távközlési szervezet közvetve vagy közvetlenül jelentõs befolyással rendelkezik* saját, vagy az elõzõekben meghatározott vállalkozások bármelyike közcélú távbeszélõ hálózatával párhuzamos mûsorelosztási tevékenységre alkalmas vezetékes (kábeles)** hálózatot nem létesíthet, nem bérelhet, illetõleg a felette való rendelkezési jogot egyéb módon nem szerezheti meg.]

(2) A törvény hatályba lépésekor távközlési szervezetnek minõsülõ közcélú távbeszélõ szolgáltatást nyújtó szervezet, vagy olyan vállalkozás, amelyben az elõbbi szervezet közvetve vagy közvetlenül jelentõs befolyással rendelkezik (a továbbiakban: "vállalkozás"), e törvény hatálybalépését követõen

a.) távbeszélõ hálózatával párhuzamos mûsorelosztási tevékenységre alkalmas vezetékes hálózatot nem bõvíthet, nem létesíthet, nem bérelhet, illetõleg az ilyen hálózat feletti rendelkezési jogot egyéb módon sem szerezheti meg;

b.) távbeszélõ hálózatán, illetve ezzel párhuzamos mûsorelosztási tevékenységre alkalmas hálózaton nyújtott mûsorelosztási szolgáltatása elõfizetõinek illetve igénybevevõinek számát nem növelheti;

c.) amennyiben koncessziós szerzõdés és/vagy szolgáltatási engedély alapján mûsorelosztási tevékenységre alkalmas hálózattal rendelkezik, a jelen törvény hatálybalépésétõl számított 181-ik naptól a mûsorelosztási tevékenység és más távközlési tevékenység keretében nyújtott szolgáltatásai keresztfinanszírozásától tartózkodni köteles.

Amennyiben a vállalkozás a jelen törvény hatálybalépésének idõpontját megelõzõ 90 napon belül a fenti a.) és b.) pontokban meghatározott tevékenységet végez, a törvény hatálybalépésétõl számított 90 napon belül köteles az azt megelõzõ állapot helyreállítására."

Indokolás: Lásd a T/999/5. sz. módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. nem támogatja

- a Kulturális biz. egyharmada sem támogatja

- a Területfejlesztési biz. egyharmada sem támogatja

- az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet

Összeállította: az Országgyûlés Jogi Fõosztálya

Budapest, 1999. április 29.

Dr. Latorcai János s.k.,
a Gazdasági bizottság elnöke

Sasvári Szilárd s.k.,
a Kulturális és sajtó bizottság elnöke

Rajcsányi Péter s.k.,
a Területfejlesztési bizottság elnöke