T/999/19.

Az Országgyûlés

Gazdasági
bizottságának

Kulturális és sajtó
bizottságának

Területfejlesztési
bizottságának

kiegészítõ ajánlása

a távközlésrõl szóló 1992. évi LXXII. törvény módosításáról szóló T/999. sz. törvényjavaslat
v i t á j á h o z

(Együtt kezelendõ a T/999/8. számú ajánlással)

Tisztelt Országgyûlés!

Az Országgyûlés Gazdasági bizottsága - elsõ helyen kijelölt bizottságként -, Kulturális és sajtó bizottsága (a továbbiakban: Kulturális bizottság), valamint a Területfejlesztési bizottsága megvitatta a távközlésrõl szóló 1992. évi LXXII. törvény módosításáról szóló, T/999. számon beterjesztett törvényjavaslatot, továbbá az ahhoz benyújtott T/999/9., 10., 11, 12., 13., 14., 15., 16., 17. és a 18. számú kapcsolódó módosító és bizottsági módosító javaslatokat.

Megjegyzés: A törvényjavaslat szövegébõl elhagyni javasolt szöveget [  ] zárójel közé téve, az új szövegrészeket pedig aláhúzással jelöljük. Ha a módosító javaslatban ettõl eltérõ jelölési mód szerepel - az egységes elbírálás megkönnyítése érdekében - az ajánlásban a javaslatot ehhez a jelölési módhoz igazítottuk annak szó szerinti tartalmára figyelemmel.
Ahol az ajánlás a bizottságok állásfoglalásaként a "nem támogatja" megjegyzést használja, ott a módosító javaslat a jelenlévõ képviselõk egyharmadának támogatását megkapta.
Ahol az ajánlás a bizottság nevét nem tartalmazza, ott az adott bizottság a módosító javaslatról nem foglalt állást.

Amennyiben a módosító javaslat a törvényjavaslat §-ainak, illetve a §-ok bekezdéseinek számozására, vagy a pontok jelölésére is vonatkozik, a javaslat elfogadása esetén ezek értelemszerûen megváltoznak a törvényjavaslat minden érintett rendelkezésében, hivatkozásában, az erre történõ külön utalás nélkül is.

A Házszabály 145. § (1) bekezdés b) pontja szerinti, a módosító javaslatokra vonatkozó észrevételeket az ajánlás érintett pontjaihoz fûzött keretes megjegyzések tartalmazzák.

Módosításra irányuló törvényjavaslat (HSZ. 94. § (3) bek.) esetén e házszabályi rendelkezésre utalunk, ha a benyújtott módosító javaslat a törvényjavaslattal nem érintett szakaszra vonatkozik.

A módosító javaslatok közötti összefüggésekre akkor utalunk, ha ugyanazon képviselõ által benyújtott módosító javaslatokról vagy több képviselõ által közösen benyújtott módosító javaslatokról egyszerre célszerû dönteni.

    1. A Gazdasági bizottság a törvényjavaslat bevezetõ rendelkezésének más megfogalmazását javasolja:
    2. [távközlésrõl szóló - többször módosított - 1992. évi LXXII. törvényt (a továbbiakban: Tt.) az Országgyûlés a következõk szerint módosítja:]

      "Az Országgyûlés a távközlésrõl szóló, módosított 1992. évi LXXII. törvényt (a továbbiakban. Tt.) a következõképpen módosítja:

      Indokolás: Lásd a T/999/16/1. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal):

      - az Elõterjesztõ képviselõje egyetért.

    3. A Gazdasági bizottság a törvényjavaslat 1. § (1) bekezdésének a következõ módosítását javasolja:

  1. A Tt. 7.§[-ának]-a a következõ új (1) [bekezdése] bekezdéssel egészül ki és ezzel [helyébe a következõ rendelkezés lép,] egyidejûleg [az] a jelenlegi (1)-(4) bekezdések számozása (2)-(5) bekezdésekre változik:

"(1) Hálózati szerzõdés távközlõ hálózatok összekapcsolására, illetõleg távközlõ hálózat részleges vagy teljes használatának szolgáltatás céljára történõ idõleges átengedésére köthetõ.""

Indokolás: Lásd a T/999/16/2. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal)

- a Területfejlesztési biz. támogatja

- az Elõterjesztõ képviselõje egyetért.

3. A Gazdasági bizottság a törvényjavaslat 2. §-a felvezetõ szövegének a következõ módosítását javasolja:

"A Tt. [új] a következõ 12/A. §-sal egészül ki:"

Indokolás: Lásd a T/999/16/3. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal):

- az Elõterjesztõ képviselõje egyetért.

4. Dr. Kálmán András, Kovács Kálmán és Pancza István képviselõk - kapcsolódva Kovács Kálmán képviselõ T/999/6. számú módosító javaslatához (a T/999/8. sz. ajánlás 2. pontja) - a törvényjavaslatot új 6. §-sal kiegészíteni javasolják: (a módosító javaslat elfogadása esetén a további §-ok számozása értelemszerûen változik)

"6. §

(1) A Tt. 20.§-ának (2) bekezdése helyébe a következõ rendelkezés lép:

"(2) Nem kell szolgáltatási engedélyt kérnie a közcélú távközlési szolgáltatáshoz a koncessziós szerzõdés alapján mûködõ távközlési szervezetnek. "

(2) A Tt. 20.§-a a következõ (3)-(4) bekezdésekkel egészül ki és ezzel egyidejûleg a jelenlegi (3)-(4) bekezdések számozása (5)-(6) bekezdésekre változik:

"(3) Távközlési szervezet nem végezhet közcélú vezetékes (kábeles) mûsorelosztási szolgáltatást.

(4) Közcélú vezetékes (kábeles) mûsorelosztási tevékenységet csak jogi személyiséggel rendelkezõ gazdasági társaság végezhet, abban az esetben, ha

a) rendelkezik az (1) bekezdésben meghatározott szolgáltatási engedéllyel,

b) az illetékes hatóságnak nyilatkozatával igazolta, hogy

ba) vállalkozásuk,

bb) azon vállalkozások melyben jelentõs befolyással tagok (részvényesek),

bc) jelentõs befolyással rendelkezõ tagjaik (részvényeseik) vállalkozása

bd) azon vállalkozások melyben, jelentõs befolyással rendelkezõ tagjaik (részvényeseik) vállalkozása jelentõs befolyással rendelkezik

vételkörzete együttesen nem haladja meg a rádiózásról és televíziózásról szóló többször módosított 1996. évi I. törvény 115.§ (4) bekezdésében meghatározott, a szolgáltatás vételkörzetére meghatározott mértéket

c) az (1) bekezdésben meghatározott engedélyben rögzített szolgáltatási területén (az érintett piacon) a vállalkozás a tisztességtelen piaci magatartás tilalmáról és a versenykorlátozás tilalmáról szóló többször módosított 1996. évi LVII. törvény rendelkezései alapján gazdasági erõfölényben van a hatósági ármegállapítás körébe tartozó szolgáltatási áraikat, illetõleg szolgáltatási áraik tervezett emelését a Gazdasági Versenyhivatalnál bejelentették.""

Megjegyzés: Ez a módosító javaslat összefügg az ajánlás 8. számú pontjában foglaltakkal.

Indokolás: Lásd a T/999/10/1. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal):

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- a Kulturális biz. nem támogatja

- a Területfejlesztési biz. egyharmada sem támogatja.

- az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet

5. A Gazdasági bizottság a törvényjavaslat 6. §-a felvezetõ szövegének a következõ módosítását javasolja:

"A Tt. 40.§-a [új] a következõ (3) bekezdéssel egészül ki:"

Indokolás: Lásd a T/999/16/4. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal):

- az Elõterjesztõ képviselõje egyetért.

6. A Gazdasági bizottság a törvényjavaslat 9. § felvezetõ szövegének a következõ módosítását javasolja:

"A Tt. [új] a következõ 20/A. §-sal egészül ki:"

Indokolás: Lásd a T/999/16/5. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal):

- az Elõterjesztõ képviselõje egyetért.

7. A Gazdasági bizottság a törvényjavaslat 11. § (2) bekezdésének az elhagyását javasolja: (a módosító javaslat elfogadása esetén a további bekezdések számozása értelemszerûen változik)

"11. § (2) [E törvény hatálybalépését követõen távközlési szervezet vagy olyan vállalkozás, amelyben távközlési szervezet közvetve vagy közvetlenül jelentõs befolyással rendelkezik* saját, vagy az elõzõekben meghatározott vállalkozások bármelyike közcélú távbeszélõ-hálózatával párhuzamos mûsorelosztási tevékenységre alkalmas vezetékes (kábeles)** hálózatot nem létesíthet, nem bérelhet, illetõleg a felette való rendelkezési jogot egyéb módon nem szerezheti meg.]"

Indokolás: Lásd a T/999/17. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal):

- az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet.

8. Dr. Kálmán András, Kovács Kálmán és Pancza István képviselõk - kapcsolódva Kovács Kálmán képviselõ T/999/6. számú módosító javaslatához (a T/999/8. sz. ajánlás 2. pontja) - a törvényjavaslat 11. § (2) bekezdésének más megfogalmazását javasolják:

"[(2) E törvény hatálybalépését követõen távközlési szervezet vagy olyan vállalkozás, amelyben távközlési szervezet közvetve vagy közvetlenül jelentõs befolyással rendelkezik saját, vagy az elõzõekben meghatározott vállalkozások bármelyike közcélú távbeszélõ hálózatával párhuzamos mûsorelosztási tevékenységre alkalmas vezetékes (kábeles) hálózatot nem létesíthet, nem bérelhet, illetõleg a felette való rendelkezési jogot egyéb módon nem szerezheti meg.]

(2) E törvény 6.§-ának rendelkezéseit a hatálybalépést követõ ötödik hónap elsõ napjától kell alkalmazni."

Indokolás: Lásd a T/999/10/2. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal):

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- a Kulturális biz. egyharmada sem támogatja

- a Területfejlesztési biz. egyharmada sem támogatja.

- az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet

9. Márton Attila és Dr. Latorcai János képviselõk - kapcsolódva Németh Zsolt és Dr. Latorcai János képviselõk T/999/5. számú módosító javaslatához (a T/999/8. sz. ajánlás 3. pontja) - a törvényjavaslat 11. § (2) bekezdésének más megfogalmazását javasolják:

"11. § (2) [E törvény hatálybalépését követõen távközlési szervezet vagy olyan vállalkozás, amelyben távközlési szervezet közvetve vagy közvetlenül jelentõs befolyással rendelkezik* saját, vagy az elõzõekben meghatározott vállalkozások bármelyike közcélú távbeszélõ-hálózatával párhuzamos mûsorelosztási tevékenységre alkalmas vezetékes (kábeles)** hálózatot nem létesíthet, nem bérelhet, illetõleg a felette való rendelkezési jogot egyéb módon nem szerezheti meg.]

E törvény hatálybalépését követõen

a) távközlési szervezet vagy olyan vállalkozás, amelyben távközlési szervezet közvetve vagy közvetlenül jelentõs befolyással rendelkezik*, saját, vagy az elõzõekben meghatározott vállalkozások bármelyike közcélú távbeszélõhálózatával** párhuzamos, mûsorelosztási tevékenységre alkalmas vezetékes (kábeles)*** hálózatot nem létesíthet, nem bérelhet, illetõleg a felette való rendelkezési jogot egyéb módon nem szerezheti meg, kivéve ha a jelen törvény kihirdetésekor az adott szolgáltatási területén 30.000 elõfizetõi hozzáférési pontnál többet nem tartalmazó elõfizetõi hálózata van,

b) a mûsorelosztást végzõ távközlési szervezet, valamint a közcélú kábeles mûsorelosztást végzõk, vagy az olyan vállalkozások, amelyekben ezek közvetve, vagy közvetlenül jelentõs befolyással rendelkeznek, csak abban az esetben folytathatnak mûsorelosztási szolgáltatást, illetõleg szerezhetnek a Tt. 20. §-ának (2) bekezdése alapján szolgáltatási engedélyt, ha az illetékes hatóságnál igazolták, hogy a kábeles mûsorelosztó vállalkozásuk vételkörzete együttesen sem haladja meg a rádiózásról és televíziózásról szóló 1996. évi I. törvény 115. §-ának (4) bekezdésében a szolgáltatás vételkörzetére vonatkozóan meghatározott mértéket,

c) kábeles mûsorelosztási szolgáltatást jelen törvény hatálybalépésétõl számított 181. naptól csak olyan önálló jogi személyiségû gazdasági társaság végezhet, amely nem nyújt koncesszióköteles távközlési szolgáltatást,

d) nem kell önálló jogi személyiségû társaságot alakítaniuk azon kábeles mûsorelosztási szolgáltatást végzõ nem jogi személyiségû vállalkozásoknak, melyeknek szolgáltatási területén az elõfizetõi létszám az 5000-et nem haladja meg.

* a gazdasági társaságokról szóló 1998. évi LXXXII. törvény 289. §-a

** a közcélú távbeszélõ-hálózat struktúratervérõl szóloó 26/1993. (IX.9.) KHVM rendelet Mellékletének I. fejezete

*** a távközlésrõl szóló 1992. évi LXXII. törvény Mellékletének 12. pontja."

Indokolás: Lásd a T/999/11. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal):

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- a Kulturális biz. támogatja

- az Elõterjesztõ képviselõje a Kulturális bizottság ülésén egyetért, a Gazdasági bizottság ülésén nem ért egyet

10. Kovács Kálmán és Dr. Kálmán András képviselõk - kapcsolódva Kovács Kálmán képviselõ T/999/6. számú módosító javaslatához (a T/999/8. sz. ajánlás 2. pontja) - a törvényjavaslat 11. § (2) bekezdésének a következõ más megfogalmazását javasolják:

"[(2) E törvény hatálybalépését követõen távközlési szervezet vagy olyan vállalkozás, amelyben távközlési szervezet közvetve vagy közvetlenül jelentõs befolyással rendelkezik saját, vagy az elõzõekben meghatározott vállalkozások bármelyike közcélú távbeszélõ hálózatával párhuzamos mûsorelosztási tevékenységre alkalmas vezetékes (kábeles) hálózatot nem létesíthet, nem bérelhet, illetõleg a felette való rendelkezési jogot egyéb módon nem szerezheti meg.]"

"(2) E törvény 12.§-ának rendelkezéseit e törvény hatálybalépését követõ ötödik hónap elsõ napjától kell alkalmazni."

Megjegyzés: Ez a módosító javaslat összefügg az ajánlás 16. számú pontjában foglaltakkal.

Indokolás: Lásd a T/999/9/1. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal):

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- a Kulturális biz. nem támogatja

- az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet

11. A Gazdasági bizottság a törvényjavaslat 11. § (2) bekezdésének más megfogalmazását javasolja:

"11. § (2) [E törvény hatálybalépését követõen távközlési szervezet vagy olyan vállalkozás, amelyben távközlési szervezet közvetve vagy közvetlenül jelentõs befolyással rendelkezik* saját, vagy az elõzõekben meghatározott vállalkozások bármelyike közcélú távbeszélõ-hálózatával párhuzamos mûsorelosztási tevékenységre alkalmas vezetékes (kábeles)** hálózatot nem létesíthet, nem bérelhet, illetõleg a felette való rendelkezési jogot egyéb módon nem szerezheti meg.]"

"11. § (2) E törvény hatálybalépését követõen

a) távközlési szervezet vagy olyan vállalkozás, amelyben távközlési szervezet közvetve vagy közvetlenül jelentõs befolyással rendelkezik*, saját, vagy az elõzõekben meghatározott vállalkozások bármelyike közcélú távbeszélõ-hálózatával** párhuzamos, mûsorelosztási tevékenységre alkalmas vezetékes (kábeles)*** hálózatot - kivéve a harmincezer népességszám alatti településeket**** - nem létesíthet, nem bérelhet, illetõleg a felette való rendelkezési jogot egyéb módon nem szerezheti meg,

b) a mûsorelosztást végzõ távközlési szervezet, valamint a közcélú kábeles mûsorelosztást végzõk, vagy az olyan vállalkozások, amelyekben ezek közvetve, vagy közvetlenül jelentõs befolyással rendelkeznek, csak abban az esetben folytathatnak mûsorelosztási szolgáltatást, illetõleg szerezhetnek a Tt. 20. §-ának (2) bekezdése alapján szolgáltatási engedélyt, ha az illetékes hatóságnál igazolták, hogy a kábeles mûsorelosztó vállalkozásuk vételkörzete együttesen sem haladja meg a rádiózásról és televíziózásról szóló 1996. évi I. törvény 115. §-ának (4) bekezdésében a szolgáltatás vételkörzetére vonatkozóan meghatározott mértéket,

c) kábeles mûsorelosztási szolgáltatást jelen törvény hatálybalépésétõl számított 181. naptól csak olyan önálló jogi személyiségû gazdasági társaság végezhet, amely nem nyújt koncesszióköteles távközlési szolgáltatást,

d) nem kell önálló jogi személyiségû társaságot alakítaniuk azon kábeles mûsorelosztási szolgáltatást végzõ nem jogi személyiségû vállalkozásoknak, melyeknek szolgáltatási területén e törvény hatályba lépésekor az elõfizetõi létszám az 5000-et nem haladja meg.

* a gazdasági társaságokról szóló 1998. évi LXXXII. törvény 289. §-a

** a közcélú távbeszélõ-hálózat struktúratervérõl szóló 26/1993. (IX. 9.) KHVM rendelet Mellékletének I. fejezete

*** a távközlésrõl szóló 1992. évi LXXII. törvény Mellékletének 12. pontja

**** Magyar Statisztikai Évkönyv 1997. (1998-as adatok 2.11.)

Indokolás: Lásd a T/999/13. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal):

- a Területfejlesztési biz. egyharmada sem támogatja.

- az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet.

 

12. A Gazdasági bizottság a törvényjavaslat 11. § (2) bekezdésének más megfogalmazását javasolja:

"11. § (2) [E törvény hatálybalépését követõen távközlési szervezet vagy olyan vállalkozás, amelyben távközlési szervezet közvetve vagy közvetlenül jelentõs befolyással rendelkezik* saját, vagy az elõzõekben meghatározott vállalkozások bármelyike közcélú távbeszélõ-hálózatával párhuzamos mûsorelosztási tevékenységre alkalmas vezetékes (kábeles)** hálózatot nem létesíthet, nem bérelhet, illetõleg a felette való rendelkezési jogot egyéb módon nem szerezheti meg.]"

"11. § (2) E törvény hatálybalépését követõen

a) távközlési szervezet vagy olyan vállalkozás, amelyben távközlési szervezet közvetve vagy közvetlenül jelentõs befolyással rendelkezik*, saját, vagy az elõzõekben meghatározott vállalkozások bármelyike közcélú távbeszélõ-hálózatával** párhuzamos, mûsorelosztási tevékenységre alkalmas vezetékes (kábeles)*** hálózatot - kivéve a harmincezer népességszám alatti településeket**** - nem létesíthet, nem bérelhet, illetõleg a felette való rendelkezési jogot egyéb módon nem szerezheti meg, amennyiben az adott szolgáltatási területen már létezik vezetékes (kábeles) mûsorelosztásra alkalmas hálózat,

b) a mûsorelosztást végzõ távközlési szervezet, valamint a közcélú kábeles mûsorelosztást végzõk, vagy az olyan vállalkozások, amelyekben ezek közvetve, vagy közvetlenül jelentõs befolyással rendelkeznek, csak abban az esetben folytathatnak mûsorelosztási szolgáltatást, illetõleg szerezhetnek a Tt. 20. §-ának (2) bekezdése alapján szolgáltatási engedélyt, ha az illetékes hatóságnál igazolták, hogy a kábeles mûsorelosztó vállalkozásuk vételkörzete együttesen sem haladja meg a rádiózásról és televíziózásról szóló 1996. évi I. törvény 115. §-ának (4) bekezdésében a szolgáltatás vételkörzetére vonatkozóan meghatározott mértéket,

c) kábeles mûsorelosztási szolgáltatást jelen törvény hatálybalépésétõl számított 181. naptól csak olyan önálló jogi személyiségû gazdasági társaság végezhet, amely nem nyújt koncesszióköteles távközlési szolgáltatást,

d) nem kell önálló jogi személyiségû társaságot alakítaniuk azon kábeles mûsorelosztási szolgáltatást végzõ nem jogi személyiségû vállalkozásoknak, melyeknek szolgáltatási területén e törvény hatályba lépésekor az elõfizetõi létszám az 5000-et nem haladja meg.

* a gazdasági társaságokról szóló 1998. évi LXXXII. törvény 289. §-a

** a közcélú távbeszélõ-hálózat struktúratervérõl szóló 26/1993. (IX. 9.) KHVM rendelet Mellékletének I. fejezete

*** a távközlésrõl szóló 1992. évi LXXII. törvény Mellékletének 12. pontja

**** Magyar Statisztikai Évkönyv 1997. (1998-as adatok 2.11.)

Indokolás: Lásd a T/999/14. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal):

- a Területfejlesztési biz. egyharmada sem támogatja.

- az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet.

13. A Gazdasági bizottság a törvényjavaslat 11. § (2) bekezdésének más megfogalmazását javasolja:

"11. § (2) [E törvény hatálybalépését követõen távközlési szervezet vagy olyan vállalkozás, amelyben távközlési szervezet közvetve vagy közvetlenül jelentõs befolyással rendelkezik* saját, vagy az elõzõekben meghatározott vállalkozások bármelyike közcélú távbeszélõ-hálózatával párhuzamos mûsorelosztási tevékenységre alkalmas vezetékes (kábeles)** hálózatot nem létesíthet, nem bérelhet, illetõleg a felette való rendelkezési jogot egyéb módon nem szerezheti meg.]"

"11. § (2) E törvény hatálybalépését követõen

a) távközlési szervezet vagy olyan vállalkozás, amelyben távközlési szervezet közvetve vagy közvetlenül jelentõs befolyással rendelkezik, saját, vagy az elõzõekben meghatározott vállalkozások bármelyike közcélú távbeszélõ-hálózatával párhuzamos, mûsorelosztási tevékenységre alkalmas vezetékes (kábeles) hálózatot - kivéve a harmincezer népességszám alatti településeket - nem létesíthet, nem bérelhet, illetõleg a felette való rendelkezési jogot egyéb módon nem szerezheti meg,

b) a mûsorelosztást végzõ távközlési szervezet, valamint a közcélú kábeles mûsorelosztást végzõk, vagy az olyan vállalkozások, amelyekben ezek közvetve, vagy közvetlenül jelentõs befolyással rendelkeznek, csak abban az esetben folytathatnak mûsorelosztási szolgáltatást, illetõleg szerezhetnek a Tt. 20. §-ának (2) bekezdése alapján szolgáltatási engedélyt, ha az illetékes hatóságnál igazolták, hogy a kábeles mûsorelosztó vállalkozásuk vételkörzete együttesen sem haladja meg a rádiózásról és televíziózásról szóló 1996. évi I. törvény 115. §-ának (4) bekezdésében a szolgáltatás vételkörzetére vonatkozóan meghatározott mértéket,

c) kábeles mûsorelosztási szolgáltatást jelen törvény hatálybalépésétõl számított 181. naptól csak olyan önálló jogi személyiségû gazdasági társaság végezhet, amely nem nyújt koncesszióköteles távközlési szolgáltatást,

d) nem kell önálló jogi személyiségû társaságot alakítaniuk azon kábeles mûsorelosztási szolgáltatást végzõ nem jogi személyiségû vállalkozásoknak, melyeknek szolgáltatási területén e törvény hatályba lépésekor az elõfizetõi létszám az 5000-et nem haladja meg.

e) az érintett szolgáltatási terület közcélú távbeszélõ szolgáltatására létrejött koncessziós szerzõdésben biztosított, kizárólagos szolgáltatási jog bármely okból történõ megszûnését követõen e bekezdés a) pontjában meghatározott rendelkezéseket nem kell alkalmazni.

Indokolás: Lásd a T/999/15. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal)

- a Területfejlesztési biz. egyharmada sem támogatja.

- az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet.

14. A Gazdasági bizottság a törvényjavaslat 11. § (2) bekezdésének más megfogalmazását javasolja:

"11. § (2) [E törvény hatálybalépését követõen távközlési szervezet vagy olyan vállalkozás, amelyben távközlési szervezet közvetve vagy közvetlenül jelentõs befolyással rendelkezik* saját, vagy az elõzõekben meghatározott vállalkozások bármelyike közcélú távbeszélõ-hálózatával párhuzamos mûsorelosztási tevékenységre alkalmas vezetékes (kábeles)** hálózatot nem létesíthet, nem bérelhet, illetõleg a felette való rendelkezési jogot egyéb módon nem szerezheti meg.]"

"11. § (2) E törvény hatálybalépését követõen

a) távközlési szervezet vagy olyan vállalkozás, amelyben távközlési szervezet közvetve vagy közvetlenül jelentõs befolyással rendelkezik*, saját, vagy az elõzõekben meghatározott vállalkozások bármelyike közcélú távbeszélõ-hálózatával** párhuzamos, mûsorelosztási tevékenységre alkalmas vezetékes (kábeles)*** hálózatot - kivéve a harmincezer népességszám alatti településeket**** - nem létesíthet, nem bérelhet, illetõleg a felette való rendelkezési jogot egyéb módon nem szerezheti meg, amennyiben az adott szolgáltatási területen már létezik vezetékes (kábeles) mûsorelosztásra alkalmas hálózat.

b) a mûsorelosztást végzõ távközlési szervezet, valamint a közcélú kábeles mûsorelosztást végzõk, vagy az olyan vállalkozások, amelyekben ezek közvetve, vagy közvetlenül jelentõs befolyással rendelkeznek, csak abban az esetben folytathatnak mûsorelosztási szolgáltatást, illetõleg szerezhetnek a Tt. 20. §-ának (2) bekezdése alapján szolgáltatási engedélyt, ha az illetékes hatóságnál igazolták, hogy a kábeles mûsorelosztó vállalkozásuk vételkörzete együttesen sem haladja meg a rádiózásról és televíziózásról szóló 1996. évi I. törvény 115. §-ának (4) bekezdésében a szolgáltatás vételkörzetére vonatkozóan meghatározott mértéket,

c) kábeles mûsorelosztási szolgáltatást jelen törvény hatálybalépésétõl számított 181. naptól csak olyan önálló jogi személyiségû gazdasági társaság végezhet, amely nem nyújt koncesszióköteles távközlési szolgáltatást,

d) nem kell önálló jogi személyiségû társaságot alakítaniuk azon kábeles mûsorelosztási szolgáltatást végzõ nem jogi személyiségû vállalkozásoknak, melyeknek szolgáltatási területén e törvény hatályba lépésekor az elõfizetõi létszám az 5000-et nem haladja meg.

e) az érintett szolgáltatási terület közcélú távbeszélõ szolgáltatására létrejött koncessziós szerzõdésben biztosított, kizárólagos szolgáltatási jog bármely okból történõ megszûnését követõen e bekezdés a) pontjában meghatározott rendelkezéseket nem kell alkalmazni.

* a gazdasági társaságokról szóló 1998. évi LXXXII. törvény 289. §-a

** a közcélú távbeszélõ-hálózat struktúratervérõl szóló 26/1993. (IX. 9.) KHVM rendelet Mellékletének I. fejezete

*** a távközlésrõl szóló 1992. évi LXXII. törvény Mellékletének 12. pontja

**** Magyar Statisztikai Évkönyv 1997. (1998-as adatok 2.11.)

Indokolás: Lásd a T/999/12. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal):

- a Területfejlesztési biz. egyharmada sem támogatja.

- az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet.

15. A Területfejlesztési bizottság a törvényjavaslat 11. § (2) bekezdése helyébe a következõ rendelkezés felvételét javasolja:

"[(2) E törvény hatálybalépését követõen távközlési szervezet vagy olyan vállalkozás, amelyben távközlési szervezet közvetve vagy közvetlenül jelentõs befolyással rendelkezik* saját, vagy az elõzõekben meghatározott vállalkozások bármelyike közcélú távbeszélõ hálózatával párhuzamos mûsorelosztási tevékenységre alkalmas vezetékes (kábeles)** hálózatot nem létesíthet, nem bérelhet, illetõleg a felette való rendelkezési jogot egyéb módon nem szerezheti meg.]

"11. § (2) E törvény hatálybalépését követõen

a) távközlési szervezet vagy olyan vállalkozás, amelyben távközlési szervezet közvetve vagy közvetlenül jelentõs befolyással rendelkezik*, saját, vagy az elõzõekben meghatározott vállalkozások bármelyike közcélú távbeszélõ-hálózatával** párhuzamos, mûsorelosztási tevékenységre alkalmas vezetékes (kábeles)*** hálózatot - kivéve a harmincezer népességszám alatti településeket**** - nem létesíthet, nem bérelhet, illetõleg a felette való rendelkezési jogot egyéb módon nem szerezheti meg,

b) a mûsorelosztást végzõ távközlési szervezet, valamint a közcélú kábeles mûsorelosztást végzõk, vagy az olyan vállalkozások, amelyekben ezek közvetve, vagy közvetlenül jelentõs befolyással****** rendelkeznek, csak abban az esetben folytathatnak mûsorelosztási szolgáltatást, illetõleg szerezhetnek a Tt. 20. §-ának (2) bekezdése alapján szolgáltatási engedélyt, ha az illetékes hatóságnál igazolták, hogy a kábeles mûsorelosztó vállalkozásuk vételkörzete együttesen sem haladja meg a rádiózásról és televíziózásról szóló 1996. évi I. törvény 115. §-ának (4) bekezdésében a szolgáltatás vételkörzetére vonatkozóan meghatározott mértéket,

c) kábeles mûsorelosztási szolgáltatást jelen törvény hatálybalépésétõl számított 181. naptól csak olyan önálló jogi személyiségû gazdasági társaság végezhet, amely nem nyújt koncesszióköteles távközlési szolgáltatást,

d) nem kell önálló jogi személyiségû társaságot alakítaniuk azon kábeles mûsorelosztási szolgáltatást végzõ nem jogi személyiségû vállalkozásoknak, melyeknek szolgáltatási területén e törvény hatályba lépésekor az elõfizetõi létszám az ötezret nem haladja meg.

* a gazdasági társaságokról szóló 1998. évi LXXXII. törvény 289. §-a

** a távközlésrõl szóló 1992. évi LXXII. törvény Mellékletének 8. pontja

*** a távközlésrõl szóló 1992. évi LXXII. törvény Mellékletének 12. pontja

**** Magyar Statisztikai Évkönyv 1997. (1998-as adatok 2.11.)"

***** A rádiózásról és televíziózásról szóló 1996. évi I. tv. 126. §-ának (1) bekezdése"

Indokolás: Lásd a T/999/18. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - a Gazdaság biz.

- Az Elõterjesztõ képviselõje egyetért.

16. Kovács Kálmán és Dr. Kálmán András képviselõk - kapcsolódva Kovács Kálmán képviselõ T/999/6. számú módosító javaslatához (a T/999/8. sz. ajánlás 2. pontja) - a törvényjavaslatot új 12. §-sal kiegészíteni javasolják:

"12.§

(1) Távközlési szervezet nem végezhet közcélú vezetékes (kábeles) mûsorelosztási szolgáltatást.

(2) Közcélú vezetékes (kábeles) mûsorelosztási tevékenységet csak jogi személyiséggel rendelkezõ gazdasági társaság végezhet, abban az esetben, ha

a) rendelkezik a Tt. 20.§ (1) bekezdésben meghatározott szolgáltatási engedéllyel,

b) az illetékes hatóságnak nyilatkozatával igazolta, hogy

ba) vállalkozásuk,

bb) azon vállalkozások melyben jelentõs befolyással tagok (részvényesek),

bc) jelentõs befolyással rendelkezõ tagjaik (részvényeseik) vállalkozása

bd) azon vállalkozások melyben, jelentõs befolyással rendelkezõ tagjaik (részvényeseik) vállalkozása jelentõs befolyással rendelkezik

vételkörzete együttesen nem haladja meg a rádiózásról és televíziózásról szóló többször módosított 1996. évi I. törvény 115.§ (4) bekezdésében meghatározott, a szolgáltatás vételkörzetére meghatározott mértéket

c) a Tt. 20.§ (2) bekezdésben meghatározott engedélyben rögzített szolgáltatási területén (az érintett piacon) a vállalkozás a tisztességtelen piaci magatartás tilalmáról és a versenykorlátozás tilalmáról szóló többször módosított 1996. évi LVII. törvény rendelkezései alapján gazdasági erõfölényben van a hatósági ármegállapítás körébe tartozó szolgáltatási áraikat, illetõleg szolgáltatási áraik tervezett emelését a Gazdasági Versenyhivatalnál bejelentették."

Indokolás: Lásd a T/999/9/2. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal):

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- a Kulturális biz. nem támogatja

- a Területfejlesztési biz. egyharmada sem támogatja.

- az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet

Összeállította: az Országgyûlés Jogi Fõosztálya

Budapest, 1999. május 20.

Dr. Latorcai János s.k.,
a Gazdasági bizottság elnöke

Sasvári Szilárd s.k.
a Kulturális bizottság elnöke

Horváth Béla s.k.
a Területfejlesztési bizottság alelnöke