H/1017.

Képviselõi önálló indítvány

Dr.Áder János úrnak
az Országgyûlés elnökének

H e l y b e n

Tisztelt Elnök Úr!

..../1999. (IV. ....) OGY határozat

az egyes fontos tisztségeket betöltõ személyek ellenõrzését végzõ bizottságokba

tagok választásáról

az alábbi önálló képviselõi indítványt nyújtom be:

Az Országgyûlés az egyes fontos tisztségeket betöltõ személyek ellenõrzésérõl szóló 1994. évi XXIII. törvény 5. §-ának (1) bekezdésében foglalt rendelkezésnek megfelelõen

dr.Bründl Frigyes bírót,

Fehérné dr. Léb Judit bírót,

dr.Gondos Imre bírót,

dr.Hodászi Zoltán Lajos bírót és

dr.Incze Béla bírót

a törvény hatálya alá tartozó személyek ellenõrzését végzõ bizottságok tagjaivá - 1999. április 16-i hatállyal - megválasztja. Megbízatásuk 2001. április 15-ig tart.

Indokolás:

Az Országgyûlés az egyes fontos tisztségeket betöltõ személyek ellenõrzésérõl szóló 1994. évi XXIII. törvény (Etv.) 5. §-ának (1) bekezdésében foglalt rendelkezésnek tesz eleget, amikor az ellenõrzésre létrehozott bizottságok tagjait - mandátumuk lejártával - az Etv. további végrehajtása céljából újból megválasztja.

Az ellenõrzés a törvényi sorrendben, folyamatosan történik. Az Etv. végrehajtása érdekében szükséges a hatálya alá tartozó, még nem ellenõrzött személyi kör ellenõrzése, ideértve azokat is, akik csak késõbb, de még az Etv. hatályvesztése elõtt kerülnek a 2. § (1) vagy (4) bekezdésében meghatározott valamely tisztségbe.

Az Etv. 27. § (3) és (5) bekezdései alapján indokolt, hogy a bizottsági tagok mandátuma az eddigi gyakorlatnak megfelelõen két évig, 2001. április 15.-ig tartson. Így teljesíthetõ az a törvényi kötelezettség, hogy azok ellenõrzése is megvalósuljon, akik esetleg közvetlenül 2000. június 30.-át megelõzõen kerülnek az ellenõrzéssel érintett fenti tisztségek valamelyikébe.

Budapest, 1999. március 22.

/Dr.Horváth Balázs/
MDF

/Dr.Mikes Éva/
FIDESZ