T/1059.

Bizottsági önálló indítvány

Törvényjavaslat
az egyes fontos tisztségeket betöltõ személyek ellenõrzésérõl és a Történeti Hivatalról szóló 1994. évi XXIII. tv módosításáról

1. §

Az egyes fontos tisztségeket betöltõ személyek ellenõrzésérõl és a Történeti Hivatalról szóló 1994. évi XXIII. tv. 5 §-ának (7) bekezdése helyébe a következõ rendelkezés lép:

"(7) Az egyes fontos tisztségeket betöltõ személyeket ellenõrzõ bizottság a központi költségvetés Országgyûlés fejezetének "Országgyûlés Hivatali szervei" alcímén belül szerepel. A bizottság tagjának munkavégzési jogviszonyára a köztisztviselõk jogállásáról szóló 1992. évi XIII. törvényt ( a továbbiakban: Ktv.) kell alkalmazni úgy, hogy a bizottság tagját az éves költségvetési törvényben meghatározott illetményalap tízszeresének megfelelõ havi díjazás és az alapszabadságon felül tizenöt munkanap pótszabadság illeti meg. A bizottság tagjaival kapcsolatos munkáltatói jogokat az Országgyûlés elnöke gyakorolja."

2. §

Ez a törvény a kihirdetését követõ hónap elsõ napján lép hatályba.

Indokolás

Az egyes fontos tisztségeket betöltõ személyek ellenõrzését végzõ bizottság tagjává választott bíró illetményére vonatkozó szabályokat az 1996. évi CXXII. törvény állapította meg, amely 1996. XII. 29-én lépett hatályba. Idõközben a bírók jogállásáról és javadalmazásáról szóló 1997. évi LVII. törvény hatálybalépésével az ítélõbírák jövedelmi viszonyaiban jelentõs változás következett be. Emiatt indokolatlan különbség jött létre az egyes fontos tisztségeket betöltõ személyek ellenõrzésére létrehozott bizottság tagjává választott bíró és a bíróságon szolgálatot teljesítõ bíró illetménye között. A javaslat e különbséget kívánja mérsékelni.

Budapest, 1999. április 7-én.

(Keleti György)
a bizottság elnöke