ORSZÁGGYÛLÉSI KÉPVISELÕ

T/1086/23.

Kapcsolódó módosító javaslat

 

Dr. Áder János úr
az Országgyûlés elnöke

Budapest

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 94. § (1) bekezdése és a 102. §-ának (1) bekezdése alapján a közúti közlekedési nyilvántartásról szóló T/1086. számú törvényjavaslathoz - a T/1086/9. számon benyújtott módosító javaslathoz kapcsolódva - a következõ

kapcsolódó módosító javaslatot

terjesztem elõ.

A törvényjavaslat 4 §-ának (1) bekezdése a következõk szerint módosul:

"4. § (1) A Hivatal [felügyeli az adatszolgáltatási tevékenységet és a központi okmánykiállítás rendjét.] feladata és hatásköre:

a) szakmailag irányítja és ellenõrzi a nyilvántartás mûködését;

b) ellenõrzi a nyilvántartás által kezelt adatok helyességét;

c) felügyeli a nyilvántartás rendszerének mûködését, és az adatszolgáltatás rendjét;

d) felügyeli az okmánykiállítás és az okmánykiadás rendjét."

I n d o k o l á s

A Hivatal feladatának és hatáskörének szabályozását a törvényjavaslat nem kellõ részletességgel tartalmazza. A nyilvántartás mûködése, az adatszolgáltatás rendje, az okmánykiállítás és az okmánykiadás feletti felügyeleti, ellenõrzési jogkörök meghatározása, telepítése a jogintézmény törvényes mûködésének nélkülözhetetlen feltétele.

A javaslat szerinti szabályozás így lesz összhangban a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992. évi LXVI. törvény hatásköri szabályaival.

Célszerû ugyanis, hogy a jogintézmények hasonlóságára tekintettel a Hivatal feladat és hatásköre is hasonló legyen. A személyiadat- és lakcímnyilvántartás illetõleg a közlekedési nyilvántartás szervezeti rendszere azonban nem teljesen egyezik meg, az utóbbi ugyanis alapvetõ területi feladatellátást, szervezetet nem igényel.

Budapest, 1999. június 14.

FIDESZ
Pogácsás Tibor