Az Országgyûlés
Önkormányzati- és rendészeti
bizottsága

T/1087/32.

Bizottsági kapcsolódó módosító javaslat

Dr. Áder János úrnak,
az Országgyûlés elnöke

Helyben

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 94. § (1) bekezdése és a 102. §-ának (1) bekezdése alapján a szervezett bûnözés, valamint az azzal összefüggõ egyes jelenségek elleni fellépés szabályairól és az ehhez kapcsolódó törvénymódosításokról szóló T/1087 számú törvényjavaslathoz a T/1087/23 és 24. számon benyújtott módosító javaslatokhoz (ajánlás 72., 73. sorszám) csatlakozva a bizottság az alábbi

kapcsolódó módosító javaslatokat

terjeszti elõ:

1. A törvényjavaslat 40. §-ában az Rtv. 75. §-a a következõk szerint módosul:

"40. § Az Rtv. 75. §-a helyébe a következõ rendelkezés lép:

"75. § A belsõ bûnmegelõzési és bûnfelderítõ feladatokat ellátó szerv (e törvény alkalmazása szempontjából a továbbiakban: Megelõzési Szolgálat) feladatkörében az e fejezetben szabályozott titkos információgyûjtést a Rendõrségre vonatkozó szabályok szerint végezheti. Az engedély iránti kérelem (70. §), a sürgõsségi elrendelés (72. §), valamint a megszüntetés elrendelése (73. § (1) bekezdés) az ellenõrzõ szerv vezetõjének hatáskörébe tartozik. A feladatkörében eljárva az adatok kezelésére a VIII. fejezetben foglaltak az irányadók.""

2. A törvényjavaslat 73. §-ában az Rtv. 94. §-a (1) bekezdése a következõk szerint módosul:

"(2) Az Rtv. 94. §-a helyébe a következõ rendelkezés lép:

"94. § (1) A Kormány a Megelõzési Szolgálat útján gondoskodik

a) a Rendõrség, a Határõrség, a polgári védelem hivatásos szervei, az állami és hivatásos önkormányzati tûzoltóság, a Vám- és Pénzügyõrség, az Adó- és Pénzügyi Ellenõrzési Hivatal nyomozóhatósága, a büntetés-végrehajtási szervezet,

b) az a) pontban felsorolt szervek irányítását ellátó minisztériumoknak, az Adó és Pénzügyi Ellenõrzési Hivatalnak a felsorolt szervek irányításával és ellenõrzésével kapcsolatos szervezeti egységei belsõ bûnmegelõzési célú ellenõrzésérõl és a bûnfelderítésrõl.""

3. A törvényjavaslat 73. §-ában az Rtv. 94. §-a a következõ új (3) bekezdéssel egészül ki:

"(3) Ahol jogszabály Megelõzési Szolgálatról szól, ott az 5. § (1) bekezdés b) pontjában, a 75. §-ban, illetve az (1) és (2) bekezdésben rögzített tevékenységet folytató szervet kell érteni."

I n d o k o l á s

Itt kell utalnunk az Adó- és Pénzügyi Ellenõrzési Hivatal egyes feladatairól szóló 1998. évi XCIII. törvénynek az államtitokról és a szolgálati titokról szóló 1995. évi LXV. törvény 6. §-ának (1) bekezdése q) pontját módosító rendelkezésére: ez ugyanis már "Megelõzési Szolgálat"-ról szól, mindamellett, hogy nem értelmezi, nem írja körül e szervezet tevékenységének tartalmi elemei, nem teszi kétségtelenné a jelenleg ilyen jellegû feladatokat ellátó "Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálata" és a kibõvült feladatkört gyakorló majdani "Megelõzési Szolgálat" azonosságát.

A Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálatáról (RSzVSz) pedig a 49/1995. (V. 4.) kormányrendelet szól, egyébként anélkül, hogy a szervezet ilyen elnevezését a kormányrendelet alapjául, forrásául szolgáló Rtv. rögzítené. Az Rtv. 5. §-ának (1) bekezdése b) pontja, a 75. §-a, valamint a 94. §-a rögzíti a rendõrség, s egyáltalán a rendvédelmi szervek belsõ bûnmegelõzési célú ellenõrzésére, s az érintett szervek tevékenységét érintõ bûnfelderítésre vonatkozó alapvetõ feladatokat; a hivatkozott jogszabályhelyek azonban az e teendõket ellátó szervezet nevét azonban nem határozza meg.

A törvényjavaslat ugyanakkor kétségtelen helyzetet kíván már tenni azáltal, hogy e kiteljesült hatáskörrel bíró belsõ bûnmegelõzési és bûnfelderítõ szervezetet már nevén nevezi. S tekintve, hogy e szervezet hatásköre pusztán részben irányul a rendvédelmi szervekre, s már az e szerveket irányító minisztériumok stb. egyes részlegeire is kiterjed, a "Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálata" elnevezés már túlhaladottá vált. Nyilvánvaló, hogy az RSzVSz tevékenységének részletes szabályait rögzítõ kormányrendelet is módosításra szorul. A jogszabály-módosításra az Rtv. 100. §-ának (1) bekezdése k) pontja ad változatlanul felhatalmazást a Kormány számára. Tekintve, hogy e kormányrendeletnek a jelen törvény hatálybalépésig ugyanúgy meg kell születnie, s az nyilván a "Megelõzési Szolgálat" névvel illetheti majd a belsõ bûnmegelõzési és bûnfelderítési feladatokat ellátó szervet, szükségtelen a Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálata elnevezés értelmezése; lévén, hogy ilyen névvel bíró szervezet a jelen törvény hatálybalépése idején már nem mûködhet.

Kétségtelenné kell azonban tenni azt, hogy a más, az elõzõekben hivatkozott vagy esetleg a késõbb megszületõ jogszabályban "Megelõzési Szolgálat" megjelöléssel illetett szervezet alatt az Rtv. hivatkozott normáiban meghatározott tevékenységet folytató szervet kell érteni.

Mint ismert az Adó- és Pénzügyi Ellenõrzési Hivatal egyes feladatairól szóló 1998. évi XCIII. törvény alapján - az APEH szervezetrendszerében - új nyomozószerv kezdte meg mûködését. Az MSz hatáskörének ezen új hatóság, valamint e hatóságot irányító és ellenõrzõ szerv, tehát az APEH érintett szervezeti egységének munkatársaira való kiterjesztését ugyanazon jog- és kriminálpolitikai megfontolások indokolják, amelyek korábban az egyéb szervek esetében is markánsan megfogalmazódtak.

Budapest, 1999. június 2.

Dr. Bernáth Varga Balázs
a bizottság elnöke