T/1090/94.

Kapcsolódó módosító javaslat

Dr. Áder János úrnak,
az Országgyûlés elnökének

H e l y b e n

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 94. § (1) bekezdése és 102. § (1) bekezdése alapján a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény módosításáról készült T/1090. számú törvényjavaslathoz - kapcsolódva a T/1090/67. számú módosító javaslathoz - az alábbi

kapcsolódó módosító javaslatot

terjesztem elõ.

A törvényjavaslat 32. §-a a következõképpen módosul:

"32. § Az Szt. 88. §-a a következõ (3)-[(4)] (5) bekezdéssel egészül ki:

(3) A megyei önkormányzat a külön jogszabályban meghatározott szakmai követelmények figyelembevételével - a szociális és családügyi miniszter elõzetes véleménye alapján - az általa vagy a megye, fõváros területén lévõ települési önkormányzat által fenntartott ápolást, gondozást nyújtó vagy rehabilitációs intézmények közül módszertani feladatokat ellátó intézményt jelöl ki. A kijelölés öt évi idõtartamra szól, amelynek elteltét követõen az intézmény ismételten kijelölhetõ.

(4) A megyei, fõvárosi módszertani intézmény feladata a megyei, fõvárosi önkormányzat által fenntartott, illetve területén lévõ helyi önkormányzat által [fenntartott] mûködtetett, továbbá a megye, fõváros területén székhellyel rendelkezõ nem állami fenntartású szociális intézmény szakmai munkájának segítése, a szociális intézmény ellenõrzésében való részvétel a külön jogszabályban meghatározottak szerint.

(5) A legalább harminc szociális intézményt mûködtetõ egyházi fenntartó - a külön jogszabályban meghatározott szakmai követelmények figyelembevételével - a szociális és családügyi miniszter elõzetes véleménye alapján egy módszertani intézményt jelölhet ki. A kijelölés öt évi idõtartamra szól, amelynek elteltét követõen az intézmény ismételten kijelölhetõ. Amennyiben az egyházi fenntartó a fentiekben meghatározott számú intézményt nem mûködtet, a módszertani intézményt csak a szociális és családügyi miniszterrel kötött megállapodás alapján jelölheti ki.

I n d o k o l á s

Az egyházi intézmények által ellátottak száma az utóbbi években megnövekedett. Erre tekintettel indokolt saját módszertani intézmény kijelölése a fenntartásukban mûködõ intézmények szakmai munkájának segítése érdekében. A kijelölés öt évi idõtartamban történõ meghatározását a megyei módszertani intézmények kijelölésére megállapított idõtartammal való összhang megteremtése, a szektorsemlegesség elvének érvényesülése indokolja.

Budapest, 1999. május 31.

Dr. Surján László
Fidesz-MPP