ORSZÁGGYÛLÉSI KÉPVISELÕ

H/1112.

Képviselõi önálló indítvány

Az Országgyûlés .../1999. (...) OGY számú határozata
a rendkívüli idõjárás által okozott károk megtérítésérõl

Az Országgyûlés felkéri a kormányt, hogy

  1. a rendkívüli téli idõjárás, az árvíz, illetve a belvíz által sújtott területeken az önkormányzatok, a gazdálkodó szervezetek és a magánszemélyek tulajdonában lévõ ingatlanokban és mûtárgyakban, továbbá a mezõgazdaságban keletkezett károk mérséklésére, illetve a helyreállításra az 1999. évi központi költségvetés terhére megfelelõ támogatást biztosítson;
  2. az érintett települési önkormányzatok költségvetési támogatását érintõ zárolást oldja fel;
  3. az 1999. évi központi költségvetésben tíz milliárd forintos elõirányzatot hozzon létre a katasztrófák és a katasztrófaveszélyes helyzetek következtében fellépõ rendkívüli kiadások fedezetére. Az elõirányzat felhasználásáról úgy rendelkezzen, hogy abból biztosítani lehessen:

a, az önkormányzatok katasztrófa elleni védekezésének megtérítését, illetve folyamatos finanszírozását,

b, a károkat szenvedett családok és önkormányzatok támogatását,

c, a védekezésben szerepet játszó építmények, rendszerek, mûszaki-technikai eszközök helyreállítását, pótlását és fejlesztését.

4. az 1-3. pontokban foglaltak megvalósítása érdekében tett lépéseirõl, az Országgyûlést az e határozat kihirdetését követõ 30 napon belül tájékoztassa.

I n d o k o l á s

Az elmúlt hetekben az ország területének jelentõs részét sújtó havazás, ár- illetve belvíz az érintettektõl rendkívüli anyagi áldozatvállalást követelt. A védekezés költségei az önkormányzatok forrásait kimerítették, ugyanakkor a köz- és magánvagyonban jelentõs károk keletkeztek, lakóépületek mentek tönkre. A leginkább érintett térségek gazdasági és szociális szempontból különösen hátrányos helyzetûek, így nincs esély arra, hogy a helyreállítást önerõbõl oldják meg.

Budapest, 1999. április 12.

dr. Nagy Sándor