MAGYAR ORSZÁGGYÛLÉS
Számvevõszéki Bizottság

T/1127.

Bizottsági önálló indítvány

1999. évi ...... számú törvény
az Állami Számvevõszékrõl szóló 1989. évi XXXVIII. törvény módosításáról

1. §

Az Állami Számvevõszékrõl szóló, módosított 1989. évi XXVIII. törvény 16. §-a a következõ (3) bekezdéssel egészül ki:

"(3) A központi költségvetési szerveknél az (1) bekezdésben foglalt törvényességi szempont szerint végzett ellenõrzés megbízhatósági nyilatkozattal zárul. A megbízhatósági nyilatkozat a számadások teljeskörûségét, valódiságát, valamint az ellenõrzés tárgyára vonatkozó szabályok betartását tartalmazza."

2. §

Ez a törvény a kihirdetésének napján lép hatályba.

Indokolás

(A törvényjavaslat 1. §-ához)

Ahhoz, hogy a közpénzek felhasználása minden elemét - teljes körûen - ellenõrizni lehessen, továbbá, hogy át tudjuk venni és alkalmazni tudjuk az EU pénzügyi ellenõrzésre vonatkozó joganyagot, változtatni szükséges az eddigi számvevõszéki eljárásokon, módszereken. E szabályozás elfogadása esetén megnyílik a lehetõség az EU jogszabályainak, vizsgálati eljárásainak, módszereinek átvételére és alkalmazására. Lehetõséget biztosítana arra is, hogy a majdani befizetéseket és a támogatások felhasználását a közösségi normák szerint ellenõrizze a Számvevõszék. E szabályozás el nem fogadása esetén fennáll annak a lehetõsége, hogy az Európai Számvevõszék az elõbb említett feladatok ellenõrzését saját hatáskörbe vonja.

A megbízhatósági nyilatkozat EU-konform meghatározása a következõ:

A megbízhatósági nyilatkozat egy minõsítés. A nemzetközi ellenõrzési standardoknak megfelelõen a pénzügyi elszámolások ellenõrzésének eredményeként állítja ki az ellenõrzést végzõ szervezet. A nyilatkozatban a pénzügyi elszámolás valódiságát és szabályszerûségét értékelik rövid, standardizált formában. Az értékelés módját az ellenõrzést végzõ szervezet saját belsõ eljárási rendjében határozza meg. A megbízhatósági nyilatkozat kiadásával záruló ellenõrzés biztosabb alapot nyújt a pénzügyi elszámolások megítéléséhez, biztosítékot nyújt a közpénzekkel történõ elszámoltatáshoz és szigorúbb, nemzetközileg elfogadott követelményeket támaszt az ellenõrzési munkával szemben is.

Budapest, 1999. április 8.

Kósa Lajos
a bizottság elnöke