K/1148.

kérdés

dr. Áder János úrnak

a Magyar Országgyûlés elnökének

HELYBEN

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 118. §-a alapján bejelentem, hogy írásbeli választ igénylõ kérdést kívánok feltenni

Pintér Sándor belügyminiszter úrnak

"A rendõrség többletfeladatainak finanszírozásáról"

címmel.

Tisztelt Miniszter Úr!

1999-ben a rendõrség költségvetési támogatása az elõzõ évhez képest összességében 23%-kal emelkedett. Ma már látható, hogy - a várakozásokkal ellentétben - a zavartalan mûködés így sem biztosítható, ám lehetõvé vált az évek óta meglévõ adósságállomány megszüntetése. A rendõrség külsõ függõségének megszûnésén túl ez azért is örvendetes, mert lehetõvé teszi, hogy a következõ évek kiadásainak tervezésekor a fejlesztésekre lehessen koncentrálni.

A gazdálkodásban meglévõ feszültségeket további két tényezõ súlyosbítja jelentõsen: a kormány döntése a költségvetési kiadások 1,9%-ának befagyasztásáról, valamint a kiadásoknak az év közben jelentkezõ többletfeladatok miatt szükséges növekedése. Ez utóbbi tényezõ döntõ mértékben a végrehajtó szerveket érinti, ami azért is kedvezõtlen, mert a megyei fõkapitányságok költségvetési támogatása a rendõrség átlagánál kisebb mértékben nõtt.

Tisztelt Miniszter Úr!

A jugoszláviai válság következtében a térséggel szomszédos területek, Bács-Kiskun megye és Csongrád megye rendõrségének teendõi megszaporodtak. Tapasztalataim szerint a rendõri állomány a rá háruló feladatokat megfelelõen látja el, a lakosság megnyugtatásában, biztonságérzetének növelésében játszott szerepe kiemelkedõ.

Alapvetõ fontosságúnak tartom, hogy - legalább ebben a vonatkozásban - ne nehezítse forráshiány a rendõri munkát, és a feladatokat úgy lehessen ellátni, hogy a gazdálkodásban jelentkezõ kedvezõ tendenciák ne forduljanak meg.

Mindezek miatt kérdezem Önt:

Budapest, 1999. április 26.

Molnár Gyula