T/1207/82.

Módosító javaslat !

Dr. Áder János úrnak
az Országgyûlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 94.§. (1) bekezdése valamint 102.§ (1) bekezdés alapján a területfejlesztésrõl és területrendezésrõl szóló 1996. évi XXI. törvény módosításáról szóló T/1207. számú törvényjavaslathoz az alábbi

módosító javaslatot

terjesztem elõ:

A javaslat 3.§-a új (1) §-sal bõvül és ennek folytán a jelenlegi (1)-(3) bekezdések jelölése (2)-(4) bekezdésre módosul:

(1) a Tf. tv. 13.§ (2) bekezdésének b.) pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:

/ 13.§. (2) A megyei területfejlesztési tanács/

b.) pont kidolgozza és elfogadja - a megyei fejlesztési koncepció és területrendezési terv figyelembevételével a megye fejlesztési programját és az egyes alprogramokat.

Indokolás

A módosítást az eddigi középszintû területi tervezésnél tapasztalt anomáliák (átfedõ vizsgálati és tervi tartalmi elemek, elkülönült döntéshozó szerv) indokolják, amely a klasszikus regionális tervezés területfejlesztési és területrendezési tervezésre való kettéválasztásból fakad. Információk szerint a fejlesztési programokat megalapozó párhuzamos tervmûvelet idegen az EU területi tervezési metodikájában. Amennyiben ezt a hatásvizsgálat igazolja, meggondolandó lenne az EU gyakorlathoz igazodni, ezzel a tervkészítési tartalmi átfedéseket kiszûrni, az egyeztetési és jóváhagyási átfedéseket megszûntetni. Ez az egész törvény újrafogalmazását jelentené pl. területfejlesztési terv szóhasználat alkalmazását minden szinten. A kidolgozott módosítási javaslat nem erre irányul, hanem - tekintettel a már "beindult" területi tervekre, legalább az egyeztetési és jóváhagyási átfedések csökkentése érdekében - az erõsen összefüggõ tervfajták egyetlen döntéshozó általi elfogadására. A kritériumoknak - ebben a térségi területhasználati szabályok megalkotása lehetõségének - a jelenlegi közvetlen választott területi önkormányzat a fejlesztések felett is koordinál, a fejlesztési tanács érdekegyeztetõ és végrehajtást szervezõ fórum, az EU támogatások a magyarországi megyei önkormányzatot partnernek tekintik.

Budapest, 1999. június 22.

Dr. Dán János
országgyûlési képviselõ
FKGP