T/1207/161.

Az Országgyûlés

Területfejlesztési
bizottságának

Foglalkoztatási és munkaügyi
bizottságának

Gazdasági
bizottságának

Környezetvédelmi
Bizottságának

Költségvetési és pénzügyi
bizottságának

Mezõgazdasági
bizottságának

Önkormányzati és rendészeti
bizottságának

kiegészítõ ajánlása

a területfejlesztésrõl és a területrendezésrõl szóló 1996. évi XXI. törvény módosításáról szóló T/1207. sz. törvényjavaslat
v i t á j á h o z

(Együtt kezelendõ a T/1207/136. számú ajánlással!)

Tisztelt Országgyûlés!

Az Országgyûlés Területfejlesztési bizottsága - mint elsõ helyen kijelölt bizottság -, Foglalkoztatási és munkaügyi bizottsága (továbbiakban: Foglalkoztatási bizottság), Gazdasági bizottsága, Környezetvédelmi bizottsága, Költségvetési és pénzügyi bizottsága (a továbbiakban: Költségvetési bizottság), Mezõgazdasági bizottsága, valamint Önkormányzati és rendészeti bizottsága (a továbbiakban: Önkormányzati bizottság) megvitatta a területfejlesztésrõl és a területrendezésrõl szóló 1996. évi XXI. törvény módosításáról szóló, T/1207. számon beterjesztett törvényjavaslatot, továbbá az ahhoz benyújtott T/1207/131., 132., 133., 137-160. számú kapcsolódó, bizottsági módosító javaslatokat.

Megjegyzés: A törvényjavaslat szövegébõl elhagyni javasolt szöveget [  ] zárójel közé téve, az új szövegrészeket pedig aláhúzással jelöljük. Ha a módosító javaslatban ettõl eltérõ jelölési mód szerepel - az egységes elbírálás megkönnyítése érdekében - az ajánlásban a javaslatot ehhez a jelölési módhoz igazítottuk annak szó szerinti tartalmára figyelemmel.
Ahol az ajánlás a bizottságok állásfoglalásaként a "nem támogatja" megjegyzést használja, ott a módosító javaslat a jelenlévõ képviselõk egyharmadának támogatását megkapta.
Ahol az ajánlás a bizottság nevét nem tartalmazza, ott az adott bizottság a módosító javaslatról nem foglalt állást.

Amennyiben a módosító javaslat a törvényjavaslat §-ainak, illetve a §-ok bekezdéseinek számozására, vagy a pontok jelölésére is vonatkozik, a javaslat elfogadása esetén ezek értelemszerûen megváltoznak a törvényjavaslat minden érintett rendelkezésében, hivatkozásában, az erre történõ külön utalás nélkül is.

A Házszabály 145. § (1) bekezdés b) pontja szerinti, a módosító javaslatokra vonatkozó észrevételeket az ajánlás érintett pontjaihoz fûzött keretes megjegyzések tartalmazzák.

Módosításra irányuló törvényjavaslat (HSZ. 94. § (3) bek.) esetén e házszabályi rendelkezésre utalunk, ha a benyújtott módosító javaslat a törvényjavaslattal nem érintett szakaszra vonatkozik.

A módosító javaslatok közötti összefüggésekre akkor utalunk, ha ugyanazon képviselõ által benyújtott módosító javaslatokról vagy több képviselõ által közösen benyújtott módosító javaslatokról egyszerre célszerû dönteni.

I.

    1. Dr. Zongor Gábor és Pál Béla képviselõk - kapcsolódva Dr. Wekler Ferenc és Dr. Bernáth Etele képviselõk a T/1207/23., T/1207/58. számú módosító javaslatához (a T/1207/136. sz. ajánlás 8 és a T/1207/136 sz. ajánlás 9. pontja) - a törvényjavaslat 1. §-ában a Tf. tv. 8. § (2) bekezdés h) pontjának a következõ módosítását javasolja:
    2. /A Tanács munkájában/

      "h) [az ifjúsági és sportminiszter, a külügyminiszter,] a PHARE programok koordinálásáért felelõs miniszter, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke, a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány kuratóriumának elnöke, a Magyar Fejlesztési Bank Rt elnöke, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, a Központi Statisztikai Hivatal elnöke és [a Nemzeti Etnikai és Kisebbségi Hivatal elnöke] az országos kisebbségi önkormányzatok közös képviselõje, valamint az érintett Térségi Tanácsok elnökei tanácskozási joggal"

      /vesznek részt./

      Indokolás: Lásd a T/1207/138. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Területfejlesztési biz. egyharmada sem támogatja

      - a Gazdasági biz. nem támogatja

      - a Környezetvédelmi biz. egyharmada sem támogatja

      - a Költségvetési biz. egyharmada sem támogatja

      - a Mezõgazdasági biz. nem támogatja

      - az Önkormányzati biz. egyharmada sem támogatja

      - az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet

    3. A Környezetvédelmi bizottság a törvényjavaslat 1. §-ában a Tf. tv. 8. § (2) bekezdés h) pontjának a következõ kiegészítését javasolja:
    4. /A területfejlesztésrõl és a területrendezésrõl szóló 1996. évi XXI. törvény (a továbbiakban: Tf. tv.) 8. §-a (2) bekezdésének a) és g) pontjai helyébe a következõ rendelkezések lépnek, és az alábbi h) ponttal egészül ki:

      /A Tanács munkájában//

      "h) az ifjúsági és sportminiszter, a külügyminiszter, a PHARE programok koordinálásáért felelõs miniszter, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke, a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány kuratóriumának elnöke, a Magyar Fejlesztési Bank Rt elnöke, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, a Központi Statisztikai Hivatal elnöke és a Nemzeti Etnikai és Kisebbségi Hivatal elnöke, valamint a környezet- és természetvédõ társadalmi szervezetek egy képviselõje tanácskozási joggal"

      Indokolás: Lásd a T/1207/152/1. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Területfejlesztési biz. támogatja

      - az Elõterjesztõ képviselõje egyetért

    5. Dr. Szili Katalin képviselõ - kapcsolódva Dr. Lamperth Mónika képviselõ a T/1207/130. számú módosító javaslatához (a T/1207/136. sz. ajánlás 11. pontja) - a törvényjavaslat 2. §-ának a következõ tartalmi és szerkezeti módosítását javasolja:
    6. /2. §

      A Tf. tv. 12. §-a a következõ (7)-(14) bekezdésekkel egészül ki:/

      "(7) A megyei területfejlesztési tanács és munkaszervezete mûködésének [törvényességi felügyeletét] törvényességi ellenõrzését a megyei közigazgatási hivatal vezetõje látja el.

      (8) A megyei közigazgatási hivatal vezetõje a [törvényességi felügyelet] törvényességi ellenõrzését keretében ellenõrzi, hogy a megyei területfejlesztési tanács

      a) alapszabálya és egyéb szabályzatai megfelelnek-e a jogszabályoknak,

      b) szervezete, mûködése, döntéshozatali eljárása, határozatai nem sértenek-e jogszabályokat, az alapszabályt vagy egyéb szabályzatokat.

      (9) Jogszabálysértés esetén a megyei közigazgatási hivatal vezetõje határidõ kitûzésével felhívja a megyei területfejlesztési tanács elnökét a jogszabálysértés megszüntetésére. A megyei területfejlesztési tanács elnöke a megadott határidõn belül köteles tájékoztatni a megyei közigazgatási hivatal vezetõjét a jogszabálysértés megszüntetésére tett intézkedésekrõl.

      (10) Ha a megyei területfejlesztési tanács elnöke határidõn belül nem intézkedik a jogszabálysértés megszüntetése érdekében, vagy a megyei területfejlesztési tanács elutasítja a közigazgatási hivatal vezetõjének felhívását, illetve nem dönt a felhívás tárgyában, a közigazgatási hivatal vezetõje

      [a)] - súlyos jogszabálysértés esetén soron kívüli döntést kérve - keresettel fordul a bírósághoz a határozat megsemmisítése iránt.[, továbbá a jogszabálysértõ határozat végrehajtását - ha az a közérdek súlyos sérelmével vagy elháríthatatlan kárral járna - felfüggeszti, illetõleg

      b) ismételt vagy súlyos jogszabálysértés esetén a megyei területfejlesztési tanács, annak szerve vagy tisztségviselõje mûködését felfüggeszti, és felügyelõbiztost rendel ki a megyei területfejlesztési tanács törvényes mûködésének helyreállítására.

      (11) A megyei területfejlesztési tanács a közigazgatási hivatal vezetõjének a (10) bekezdés alapján hozott intézkedése megváltoztatása iránt keresettel fordulhat a bírósághoz.]

      [(12)] (11) A bíróság a [(10) bekezdés a) pontjában és a (11)] (10) bekezdésben említett perben a közigazgatási perekre (a polgári perrendtartásról szóló 1952. évi III. törvény XX. fejezet) irányadó szabályok szerint jár el. Ha a bíróság az eljárás eredményeként a jogszabálysértést megállapítja,

      a) a jogsértõ alapszabályt, egyéb szabályzatot, határozatot megsemmisíti, és új eljárás lefolytatását rendeli el, illetõleg

      b) a mûködés törvényességének helyreállítása céljából elrendelheti a jogszabálysértõen mûködõ szerv, tisztségviselõ választására jogosult szerv összehívását.

      [(13) A felügyelõ biztos a tevékenységérõl és annak eredményérõl tájékoztatja a bíróságot és a megyei közigazgatási hivatal vezetõjét.

      (14) A (7)-(13) bekezdés rendelkezéseit kell alkalmazni, ha a Fõvárosi Önkormányzat Közgyûlése a megyei területfejlesztési tanács feladat- és hatáskörébe tartozó ügyben hoz döntést. Ilyen esetben a hivatalvezetõ hatáskörét a fõvárosi közigazgatási hivatal vezetõje gyakorolja."]"

      Indokolás: Lásd a T/1207/144. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Területfejlesztési biz. egyharmada sem támogatja

      - a Gazdasági biz. nem támogatja

      - a Környezetvédelmi biz. egyharmada sem támogatja

      - a Mezõgazdasági biz.nem támogatja

      - az Önkormányzati biz. nem támogatja

      - az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet

    7. Dr. Czira Szabolcs képviselõ - kapcsolódva Dr. Dán János képviselõ a T/1207/82. számú módosító javaslatához (a T/1207/136. sz. ajánlás 28. pontja) - a törvényjavaslat 3. §-át új (1) bekezdéssel kiegészíteni javasolja: (a módosító javaslat elfogadása esetén a törvényjavaslat bekezdéseinek számozása (2)-(3) bekezdésre változik)
    8. "(1) A Tf. tv. 13. § (2) bekezdésének b) pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:"

      /A megyei területfejlesztési tanács a megye területén összehangolja a kormányzat, a helyi önkormányzatok, azok területfejlesztési társulásai és a gazdasági szervezetek fejlesztési elképzeléseit. Ennek keretében:/

      [kidolgozza és elfogadja - az országos területfejlesztési koncepcióval [ 6. § a) pont] összhangban - a megye hosszú távú területfejlesztési koncepcióját (a továbbiakban: a megyei területfejlesztési koncepció), illetve a megye fejlesztési programját és az egyes alprogramokat]

      "b) megyei területfejlesztési tanács kidolgozza - a megyei fejlesztési koncepció és területrendezési terv figyelembevételével - a megye fejlesztési programját és az egyes alprogramokat."

      Megjegyzés: Tájékoztatásul közöljük "[ ]" között a törvény hatályos szövegét

      Indokolás: Lásd a T/1207/139. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Területfejlesztési biz. egyharmada sem támogatja

      - a Gazdasági biz. egyharmada sem támogatja

      - a Környezetvédelmi biz. egyharmada sem támogatja

      - a Költségvetési biz. egyharmada sem támogatja

      - a Mezõgazdasági biz. egyharmada sem támogatja

      - az Önkormányzati biz. egyharmada sem támogatja

      - az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet

    9. A Területfejlesztési bizottság a törvényjavaslat 3. §-át új (1) bekezdéssel kiegészíteni javasolja: (a módosító javaslat elfogadása esetén a törvényjavaslat ezen §-a bekezdéseinek számozása (2)-(3) bekezdésre változik)
    10. "(1) A Tf. tv. 13. § (2) bekezdésének b) pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:"

      /A megyei területfejlesztési tanács a megye területén összehangolja a kormányzat, a helyi önkormányzatok, azok területfejlesztési társulásai és a gazdasági szervezetek fejlesztési elképzeléseit. Ennek keretében:/

      [kidolgozza és elfogadja - az országos területfejlesztési koncepcióval [ 6. § a) pont] összhangban - a megye hosszú távú területfejlesztési koncepcióját (a továbbiakban: a megyei területfejlesztési koncepció), illetve a megye fejlesztési programját és az egyes alprogramokat]

      kidolgozza és elfogadja - az országos területfejlesztési koncepcióval [ 6. § a) pont] összhangban - a megye hosszú távú területfejlesztési koncepcióját (a továbbiakban: a megyei területfejlesztési koncepció), illetve - a megyei fejlesztési koncepció és területrendezési terv figyelembevételével - a megye fejlesztési programját és az egyes alprogramokat

      Megjegyzés: Tájékoztatásul közöljük "[ ]" között a törvény hatályos szövegét

      Indokolás: Lásd a T/1207/160. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - az Elõterjesztõ képviselõje egyetért

    11. Az Önkormányzati bizottság, a Mezõgazdasági bizottság és a Gazdasági bizottság - kapcsolódva Dr. Bánk Attila és Dr. Répássy Róbert képviselõk a T/1207/76. számú módosító javaslatához (a T/1207/136. sz. ajánlás 32. pontja) - a törvényjavaslat 4. § (1) bekezdésében a Tf. tv. 14. § (1) bekezdése helyébe a következõ rendelkezés felvételét javasolják:
    12. "(1) A Tf. tv. 14. §-ának (1) bekezdése [a következõ új g) és h) pontokkal egészül ki] helyébe a következõ rendelkezés lép:

      /A megyei területfejlesztési tanács tagjai:/

      [(1) A megyei területfejlesztési tanács tagjai:

      a) a megyei közgyûlés elnöke,

      b) a megye területén lévõ megyei jogú város(ok) polgármestere(i),

      c) a miniszter képviselõje,

      d) a területi gazdasági kamarák képviselõi,

      e) a megyében mûködõ területfejlesztési önkormányzati társulások statisztikai vonzáskörzetenként egy-egy képviselõje,

      f) a megyei munkaügyi tanács munkaadói és munkavállalói oldalának egy-egy képviselõje.]

      "a) a megyei közgyûlés elnöke,

      b) a megye területén lévõ megyei jogú város(ok) polgármestere(i),

      c) a miniszter képviselõje,

      d) a megyében mûködõ területfejlesztési önkormányzati társulások három képviselõje,

      e) a megyei (fõvárosi) földmûvelésügyi hivatal vezetõje,

      f) a területileg illetékes Regionális Idegenforgalmi Bizottság képviselõje.""

      Megjegyzés: Tájékoztatásul közöljük "[ ]" között a törvény hatályos szövegét

      Indokolás: Lásd a T/1207/155., 154., 157. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Területfejlesztési biz. támogatja

      - az Elõterjesztõ képviselõje egyetért

    13. Dr. Szili Katalin képviselõ - kapcsolódva Dr. Horváth Balázs, Dr. Gémesi György és Dr. Zilahi József, valamint Kovács Tibor, Farkas Imre és Göndör István, valamint Dr. Füle István, továbbá Dr. Veres János képviselõk a T/1207/71. számú módosító javaslatához (a T/1207/136. sz. ajánlás 33. pontja) - a törvényjavaslat 4. § (1) bekezdésében a Tf. tv. 14. § (1) bekezdésének a következõ módosítását javasolja:
    14. (1) A Tf. tv. 14. §-ának (1) bekezdése a következõ új g) [és h) pontokkal] ponttal egészül ki:

      /A megyei területfejlesztési tanács tagjai:/

      "g) a területileg illetékes Regionális Idegenforgalmi Bizottság képviselõje.

      [g) a megyei (fõvárosi) földmûvelésügyi hivatal vezetõje,

      h) a területileg illetékes Regionális Idegenforgalmi Bizottság képviselõje.]"

      Indokolás: Lásd a T/1207/145. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Területfejlesztési biz. egyharmada sem támogatja

      - a Gazdasági biz. nem támogatja

      - a Környezetvédelmi biz. egyharmada sem támogatja

      - a Költségvetési biz. egyharmada sem támogatja

      - a Mezõgazdasági biz. nem támogatja

      - az Önkormányzati biz. egyharmada sem támogatja

      - az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet

    15. Búsi Lajos és Domokos László képviselõk - kapcsolódva Dr. Bánk Attila és Dr. Répássy Róbert képviselõk a T/1207/76. számú módosító javaslatához (a T/1207/136. sz. ajánlás 32. pontja) - a törvényjavaslat 4. § (1) bekezdésében a Tf. tv. 14. § (1) bekezdésének a következõ módosítását javasolják:
    16. (1) A Tf. tv. 14. §-ának (1) bekezdése [a következõ új g) és h) pontokkal egészül ki] helyébe a következõ rendelkezés lép:

      /A megyei területfejlesztési tanács tagjai:/

      [(1) A megyei területfejlesztési tanács tagjai:

      a) a megyei közgyûlés elnöke,

      b) a megye területén lévõ megyei jogú város(ok) polgármestere(i),

      c) a miniszter képviselõje,

      d) a területi gazdasági kamarák képviselõi,

      e) a megyében mûködõ területfejlesztési önkormányzati társulások statisztikai vonzáskörzetenként egy-egy képviselõje,

      f) a megyei munkaügyi tanács munkaadói és munkavállalói oldalának egy-egy képviselõje.]

      "a) a megyei közgyûlés elnöke és egy alelnöke,

      b) a megye területén lévõ megyei jogú város(ok) polgármestere(i),

      c) a miniszter képviselõje,

      d) a megyében mûködõ területfejlesztési önkormányzati társulások három képviselõje,

      e) a megyei (fõvárosi) földmûvelésügyi hivatal vezetõje,

      f) a területileg illetékes Regionális Idegenforgalmi Bizottság képviselõje."

      Megjegyzés: Tájékoztatásul közöljük "[]" között a Tf. tv. 14. § (1) bekezdésének hatályos szövegét.

      Indokolás: Lásd a T/1207/140. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Területfejlesztési biz. egyharmada sem támogatja

      - a Gazdasági biz. egyharmada sem támogatja

      - a Környezetvédelmi biz. támogatja

      - a Költségvetési biz. egyharmada sem támogatja

      - a Mezõgazdasági biz. egyharmada sem támogatja

      - az Önkormányzati biz. egyharmada sem támogatja

      - az Elõterjesztõ képviselõje a Környezetvédelmi bizottság ülésén egyetért, az Önkormányzati bizottság, a Költségvetési bizottság, a Mezõgazdasági bizottság, a Gazdasági bizottság, Területfejlesztési bizottság ülésén nem ért egyet

    17. A Környezetvédelmi bizottság a törvényjavaslat 4. § (2) bekezdésében a Tf. tv. 14. § (6) bekezdésének a következõ módosítását javasolja:
    18. /(2) A Tf. tv. 14. §-ának (6) bekezdése helyébe a következõ rendelkezés lép:

      /A megyei területfejlesztési tanácsa tagjai://

      "(6) A megyei területfejlesztési tanács üléseinek állandó meghívottjai a területfejlesztésben és a területrendezésben érdekelt területi államigazgatási szervek képviselõi, [valamint] a megyei közigazgatási hivatal vezetõje, valamint a területen mûködõ környezet- és természetvédelmi társadalmi szervezetek képviselõje. E rendelkezést kell alkalmazni akkor is, ha a Fõvárosi Önkormányzat Közgyûlése egyébként megyei területfejlesztési tanács feladat- és hatáskörébe tartozó ügyet tárgyal."

      Indokolás: Lásd a T/1207/152/2. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Területfejlesztési biz. támogatja

      - az Elõterjesztõ képviselõje egyetért

    19. A Területfejlesztési bizottság a törvényjavaslat 4. § (2) bekezdésében a Tf. tv. 14. § (6) bekezdésének a következõ módosítását javasolja:
    20. /(2) A Tf. tv. 14. §-ának (6) bekezdése helyébe a következõ rendelkezés lép:/

      "(6) A megyei területfejlesztési tanács üléseinek állandó meghívottjai a területfejlesztésben és a területrendezésben érdekelt területi államigazgatási szervek képviselõi, a területi gazdasági kamarák képviselõi [valamint] a megyei közigazgatási hivatal vezetõje, valamint a területen mûködõ környezet- és természetvédõ társadalmi szervezetek képviselõje. E rendelkezést kell alkalmazni akkor is, ha a Fõvárosi Önkormányzat Közgyûlése egyébként megyei területfejlesztési tanács feladat- és hatáskörébe tartozó ügyet tárgyal."

      Megjegyzés: A beadott bizottsági módosító javaslat elsõ mondatának végén szereplõ következõ szövegrészt ", valamint a területen mûködõ környezet- és természetvédõ társadalmi szervezetek képviselõje." a törvényjavaslat 4. § (2) bekezdésében lévõ Tf. tv. 14. § (6) bekezdése nem tartalmazza. Az ajánlásban a módosító javaslat szó szerint, a beadottnak megfelelõen szerepel.

      Indokolás: Lásd a T/1207/159. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - az Elõterjesztõ képviselõje egyetért

    21. Dr. Zongor Gábor képviselõ - kapcsolódva Dr. Wekler Ferenc és Dr. Baráth Etele képviselõk a T/1207/39., 40., 41. számú módosító javaslatához (a T/1207/136. sz. ajánlás 43., 10., és az 55. pontja) - a törvényjavaslat 4. § (3) bekezdése elhagyását javasolja:
    22. "[A Tf. tv. 14. §-ának (8) bekezdése helyébe a következõ rendelkezés lép:

      (8) A miniszter képviselõjének ellenszavazata esetén a miniszter tizenöt napon belül kezdeményezheti az adott kérdés újratárgyalását. Ugyanabban az ügyben azonban e jogát csak egyszer gyakorolhatja. Ha a 13.§ (3) bekezdését érintõ kérdésben két alkalommal kisebbségben marad, a miniszter a döntés célszerûsége tekintetében az Országos Területfejlesztési Tanács döntését kérheti.]"

      Indokolás: Lásd a T/1207/137. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Területfejlesztési biz. egyharmada sem támogatja

      - a Gazdasági biz. nem támogatja

      - a Környezetvédelmi biz. egyharmada sem támogatja

      - a Mezõgazdasági biz. nem támogatja

      - az Önkormányzati biz. egyharmada sem támogatja

      - az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet

    23. Becsó Zsolt, Dr. Hargiati András, Dr. Ódon Ferenc és Lenártek András képviselõk - kapcsolódva Dr. Wekler Ferenc képviselõ a T/1207/39. számú módosító javaslatához (a T/1207/136. sz. ajánlás 75. pontja) - a törvényjavaslat 5. §-ában a Tf. tv. 15. §-ának a következõ kiegészítését javasolja:
    24. /A Tf. tv. 15. §-a elõtti cím a következõre változik, és a 15. § helyébe a következõ rendelkezések lépnek:/

      "Térségi Fejlesztési Tanács

      15. §

      (1) A régió, illetve a megyehatárokon túlterjedõ, továbbá egyes kiemelt területfejlesztési feladatok ellátására a regionális fejlesztési tanácsok, illetve a megyei területfejlesztési tanácsok térségi fejlesztési tanácsot hozhatnak létre. A térségi fejlesztési tanács jogi személy, gazdálkodására és beszámolási kötelezettségére a 12. § (2) bekezdésének szabályai az irányadók.

      (2) A területfejlesztési koncepció és program kidolgozását, a területrendezési terv készítésében való közremûködést és más közös területfejlesztési feladatokat a Balaton kiemelt üdülõkörzete térségében a Balaton Fejlesztési Tanács látja el.

      (3) A térségi fejlesztési tanács létrehozásakor az (1) bekezdésben meghatározott feladatok tekintetében az érintett regionális fejlesztési tanácsok, illetve megyei területfejlesztési tanácsok megállapodnak a 13. §-ban felsorolt feladatok figyelembevételével, hogy mely feladatokat látnak el a térségi fejlesztési tanács keretében.

      (4) A térségi fejlesztési tanács térsége tekintetében javaslatot tesz a regionális fejlesztési koncepcióra és programra.

      (5) A (3) bekezdésben meghatározott megállapodásban

      a) a mûködési költségek fedezetérõl,

      b) a térségi fejlesztési tanács elnevezésérõl,

      c) székhelyérõl,

      d) részletes tevékenységérõl,

      e) munkaszervezet létrehozásáról

      is rendelkezni kell.

      (6) Az (5) bekezdés a), c) és d) pontjaiban foglaltakról a (2) bekezdés szerinti térségi fejlesztési tanács tekintetében az alapszabály rendelkezik. Az alapszabályt a (2) bekezdésben foglalt térségi fejlesztési tanács a 14. § (4) bekezdésében foglaltak alapján hagyja jóvá.

      (7) A térségi fejlesztési tanács megállapodhat a regionális és a megyei területfejlesztési tanácsokkal és más, a térségi fejlesztési programokban közremûködõkkel a programok és fejlesztések finanszírozásáról.

      (8) A térségi fejlesztési tanács tagjai:

      a) a tanács illetékességi területén mûködõ megyei területfejlesztési tanácsok elnökei,

      b) az érintett regionális fejlesztési tanács képviselõje,

      c) a területi gazdasági kamarák, kamaránként egy-egy képviselõje,

      d) az érintett területfejlesztési önkormányzati társulások legfeljebb hat képviselõje,

      továbbá a Balaton Fejlesztési Tanács tekintetében:

      e) a Kormány kinevezett képviselõje,

      f) a miniszter, a belügy-, a környezetvédelmi, a gazdasági, a közlekedési, hírközlési és vízügyi, a szociális és családügyi, az egészségügyi, az oktatási, a pénzügyminiszter és a nemzeti kulturális örökség miniszterének képviselõje,

      (9) A térségi fejlesztési tanács felkérésének elfogadása esetén a felkért miniszter is delegálhat tagot a tanácsba. A térségi fejlesztési tanácsban való részvételt a részvételben érdekelt miniszter is kezdeményezheti.

      (10) A térségi fejlesztési tanács felkérhet a tanács munkájában való részvételre egyéb szervezeteket, személyeket is, de ezek létszáma a (8) bekezdés szerinti létszám egyharmadát nem haladhatja meg.

      (11) A térségi fejlesztési tanács ülésein állandó meghívottként részt vesz a székhely szerint illetékes fõvárosi, megyei közigazgatási hivatal vezetõje, valamint az illetékes területi fõépítész.

      (12) A területfejlesztési önkormányzati társulások képviselõi a területüket érintõ fejlesztési programok tárgyalása során a térségi fejlesztési tanácsban szavazati joggal vehetnek részt.

      (13) A térségi fejlesztési tanács a tagjai sorából elnököt és alelnökö(ke)t választ, ügyrendjét egyhangúlag maga állapítja meg, munkaszervezetét maga alakítja ki. Egyet nem értés esetén az ügyrendet a tanács megismételt ülésén a tanács tagjai többségének a szavazatával fogadja el.

      (14) A Balaton Fejlesztési Tanács dönt a hatáskörébe utalt pénzeszközök felhasználásáról, és megállapodást köthet az érintett tárcákkal az egyes fejlesztési programok finanszírozásáról.

      (15) A térségi fejlesztési tanács és munkaszervezete mûködésének törvényességi felügyeletét a 12. § (8)-(13) bekezdéseiben foglaltaknak megfelelõen a székhely szerint illetékes fõvárosi, megyei közigazgatási hivatal vezetõje látja el."

      Indokolás: Lásd a T/1207/141. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Területfejlesztési biz. támogatja

      - a Gazdasági biz. támogatja

      - a Környezetvédelmi biz. támogatja

      - a Költségvetési biz. támogatja

      - a Mezõgazdasági biz. támogatja

      - az Önkormányzati biz. támogatja

      - az Elõterjesztõ képviselõje egyetért

    25. Dr. Baráth Etele képviselõ - kapcsolódva a T/1207/57. számú módosító javaslatához (a T/1207/136. sz. ajánlás 46. pontja) - a törvényjavaslat 5. §-ában a Tf. tv. 15. §-át új (2) bekezdéssel kiegészíteni javasolja: (a módosító javaslat elfogadása esetén a további bekezdések számozása értelemszerûen változik)
    26. "5. §

      /A Tf. tv. 15. §-a elõtti cím a következõre változik, és a 15. § helyébe a következõ rendelkezések lépnek:

      "Térségi Tanács

      15. §

      (1) A régió, illetve a megyehatárokon túlterjedõ, továbbá egyes kiemelt területfejlesztési feladatok ellátására a regionális fejlesztési tanácsok, illetve a megyei területfejlesztési tanácsok térségi tanácsot hozhatnak létre. A térségi tanács jogi személy, gazdálkodására és beszámolási kötelezettségére a 12. § (2) bekezdésének szabályai az irányadók./

      "(2) Térségi Tanács létrehozását kezdeményezhetik a területfejlesztési önkormányzati társulások is. Abban az esetben, ha legalább hat, egymással területileg folytonos önkormányzati társulás kezdeményezi Térségi Tanács létrehozását, azt az érintett Regionális Fejlesztési Tanácsnak létre kell hoznia. Az így létrehozott Térségi Tanácsok képviselõi a Regionális Fejlesztési Tanács munkájában szavazati joggal vesznek részt."

      Indokolás: Lásd a T/1207/146. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Területfejlesztési biz. egyharmada sem támogatja

      - a Gazdasági biz. nem támogatja

      - a Környezetvédelmi biz. egyharmada sem támogatja

      - a Költségvetési biz. egyharmada sem támogatja

      - a Mezõgazdasági biz. nem támogatja

      - az Önkormányzati biz. egyharmada sem támogatja

      - az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet

    27. A Környezetvédelmi bizottság a törvényjavaslat 5. §-ában a Tf. tv. 15. § (11) bekezdésének a következõ módosítását javasolja:
    28. /A Tf. tv. 15. §-a elõtti cím a következõre változik, és a 15. § helyébe a következõ rendelkezések lépnek:

      "Térségi Tanács

      15. §/

      "(11) A térségi tanács ülésein állandó meghívottként részt vesz a székhely szerint illetékes fõvárosi, megyei közigazgatási hivatal vezetõje, [valamint] az illetékes területi fõépítész, valamint a területen mûködõ környezet- és természetvédelmi társadalmi szervezetek képviselõje.""

      Indokolás: Lásd a T/1207/152/3. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Területfejlesztési biz. támogatja

      - az Elõterjesztõ képviselõje egyetért

    29. Dr. Szili Katalin képviselõ - kapcsolódva Dr. Wekler Ferenc képviselõ a T/1207/29. számú módosító javaslatához (a T/1207/136. sz. ajánlás 72. pontja) - a törvényjavaslat 5. §-ában a Tf. tv. 15. § (15) bekezdésének a következõ módosítását javasolja:
    30. /Térségi Tanács

      15. §/

      "(15) A térségi tanács és munkaszervezete mûködésének törvényességi [felügyeletét] ellenõrzését a [12. § (8)-(13)] 12. § (8)-(11) bekezdéseiben foglaltaknak megfelelõen a székhely szerint illetékes fõvárosi, megyei közigazgatási hivatal vezetõje látja el."

      Indokolás: Lásd a T/1207/147. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Területfejlesztési biz. egyharmada sem támogatja

      - a Gazdasági biz. nem támogatja

      - a Környezetvédelmi biz. egyharmada sem támogatja

      - a Mezõgazdasági biz. nem támogatja

      - az Önkormányzati biz. egyharmada sem támogatja

      - az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet

    31. Jauernik István és Farkas Imre képviselõ - kapcsolódva Dr. Baráth Etele képviselõ a T/1207/55. számú módosító javaslatához (a T/1207/136. sz. ajánlás 76. pontja) - a törvényjavaslat 6. §-ában a Tf. tv. 16. § (1) bekezdésének a következõ kiegészítését javasolja:
    32. /6. §

      A Tf. tv. 16. §-a a következõ új címmel egészül ki, valamint a 16. § és a 17. § helyébe a következõ rendelkezések lépnek:

      Regionális Fejlesztési Tanács

      16. §/

      "(1) A régió területfejlesztési koncepciója és programja kidolgozását, valamint a 17. § (2) bekezdésében foglalt és más közös fejlesztési feladatokat az Országos Területfejlesztési Koncepcióban meghatározott tervezési-statisztikai régiókban mûködõ regionális fejlesztési tanácsok látják el. A régió határán elhelyezkedõ kistérség szakmai indokok alapján kezdeményezheti a vele határos más régióhoz történõ csatlakozását."

      Indokolás: Lásd a T/1207/131. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Területfejlesztési biz. egyharmada sem támogatja

      - a Gazdasági biz. nem támogatja

      - a Környezetvédelmi biz. egyharmada sem támogatja

      - a Költségvetési biz. egyharmada sem támogatja

      - a Mezõgazdasági biz. nem támogatja

      - az Önkormányzati biz. nem támogatja

      - az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet

    33. Jauernik István és Farkas Imre képviselõ - kapcsolódva Dr. Baráth Etele képviselõ a T/1207/55. számú módosító javaslatához (a T/1207/136. sz. ajánlás 76. pontja) - a törvényjavaslat 6. §-ában a Tf. tv. 16. § (1) bekezdésének a következõ kiegészítését javasolja:
    34. /6. §

      A Tf. tv. 16. §-a a következõ új címmel egészül ki, valamint a 16. § és a 17. § helyébe a következõ rendelkezések lépnek:

      Regionális Fejlesztési Tanács

      16. §/

      "(1) A régió területfejlesztési koncepciója és programja kidolgozását, valamint a 17. § (2) bekezdésében foglalt és más közös fejlesztési feladatokat az Országos Területfejlesztési Koncepcióban meghatározott tervezési-statisztikai régiókban mûködõ regionális fejlesztési tanácsok látják el. A régió határán elhelyezkedõ kistérség népszavazással a vele határos más régióhoz csatlakozhat."

      Indokolás: Lásd a T/1207/132. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Területfejlesztési biz. egyharmada sem támogatja

      - a Gazdasági biz. nem támogatja

      - a Környezetvédelmi biz. egyharmada sem támogatja

      - a Költségvetési biz. egyharmada sem támogatja

      - a Mezõgazdasági biz. egyharmada sem támogatja

      - az Önkormányzati biz. nem támogatja

      - az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet

    35. Jauernik István és Farkas Imre képviselõk - kapcsolódva Dr. Baráth Etele képviselõ a T/1207/56. számú módosító javaslatához (a T/1207/136. sz. ajánlás 77. pontja) - a törvényjavaslat 6. §-ában a Tf. tv. 16. §-át új (2) bekezdéssel kiegészíteni javasolják: (a módosító javaslat elfogadása esetén a további bekezdések számozása értelemszerûen változik)
    36. /6. §

      A Tf. tv. 16. §-a a következõ új címmel egészül ki, valamint a 16. § és a 17. § helyébe a következõ rendelkezések lépnek:

      Regionális Fejlesztési Tanács/

      (2) Az ország területe három tervezési-statisztikai régióra oszlik:

      a) Dunántúli régió: Gyõr-Moson-Sopron; Veszprém; Vas; Zala; Somogy; Baranya; Tolna megye,

      b) Közép Magyarország: Budapest; Komárom-Esztergom; Fejér; Pest; Nógrád megye,

      c) Kelet Magyarország: Bács-Kiskun; Csongrád; Békés; Jász-Nagykun-Szolnok; Hajdú-Bihar; Szabolcs-Szatmár-Bereg; Borsod-Abaúj-Zemplén; Heves megye."

      Indokolás: Lásd a T/1207/133. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Területfejlesztési biz. egyharmada sem támogatja

      - a Gazdasági biz. nem támogatja

      - a Környezetvédelmi biz. egyharmada sem támogatja

      - a Költségvetési biz. egyharmada sem támogatja

      - a Mezõgazdasági biz. egyharmada sem támogatja

      - az Önkormányzati biz. nem támogatja

      - az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet

    37. Dr. Szili Katalin képviselõ - kapcsolódva Dr. Wekler Ferenc képviselõ a T/1207/31. számú módosító javaslatához (a T/1207/136. sz. ajánlás 81. pontja) - a törvényjavaslat 6. §-ában a Tf. tv. 16. § (3) bekezdésének a következõ módosítását javasolja:
    38. Regionális Fejlesztési Tanács

      16. §/

      "(3) A regionális fejlesztési tanács és munkaszervezete mûködésének törvényességi ellenõrzését [felügyeletét] a 12. § (8)-(11) [12. § (8)-(13)] bekezdéseiben foglaltaknak megfelelõen a székhely szerint illetékes fõvárosi, megyei közigazgatási hivatal vezetõje látja el."

      Indokolás: Lásd a T/1207/148. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Területfejlesztési biz. egyharmada sem támogatja

      - a Gazdasági biz. nem támogatja

      - a Környezetvédelmi biz. egyharmada sem támogatja

      - a Mezõgazdasági biz. nem támogatja

      - az Önkormányzati biz. egyharmada sem támogatja

      - az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet

    39. Dr. Szili Katalin képviselõ - kapcsolódva T. Asztalos Ildikó képviselõ a T/1207/60. számú módosító javaslatához (a T/1207/136. sz. ajánlás 87. pontja) - a törvényjavaslat 6. §-ában a Tf. tv. 17. § (3) bekezdésének a következõ kiegészítését javasolja:
    40. /"6. §

      A Tf. tv. 16. §-a a következõ új címmel egészül ki, valamint a 16. § és a 17. § helyébe a következõ rendelkezések lépnek:

      "Regionális Fejlesztési Tanács

      17. §/

      "(3) A regionális fejlesztési tanács a régió területfejlesztési koncepciója, illetve programja figyelembevételével, pályázati rendszer keretében dönt a hatáskörébe utalt pénzeszközök felhasználásáról, a fejlesztések megvalósításáról.""

      Indokolás: Lásd a T/1207/150. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Területfejlesztési biz. egyharmada sem támogatja

      - a Gazdasági biz. nem támogatja

      - a Környezetvédelmi biz. egyharmada sem támogatja

      - a Költségvetési biz.egyharmada sem támogatja

      - a Mezõgazdasági biz. nem támogatja

      - az Önkormányzati biz. egyharmada sem támogatja

      - az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet

    41. Szalai Annamária, Horváth László és Bánki Erik képviselõk - kapcsolódva Dr. Wekler Ferenc képviselõ a T/1207/36. számú módosító javaslatához (a T/1207/136. sz. ajánlás 101. pontja) - a törvényjavaslat 6. §-ában a Tf. tv. 17. § (6) bekezdés f) pontjának a következõ kiegészítését javasolja:
    42. /(6) A regionális fejlesztési tanács tagjai:/

      f) a területileg illetékes Regionális Idegenforgalmi Bizottság elnöke; valamint a területileg illetékes Közútkezelõ Kht. ügyvezetõje,

      Indokolás: Lásd a T/1207/142. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Területfejlesztési biz. egyharmada sem támogatja

      - a Gazdasági biz. nem támogatja

      - a Környezetvédelmi biz. egyharmada sem támogatja

      - a Költségvetési biz. egyharmada sem támogatja

      - a Mezõgazdasági biz. egyharmada sem támogatja

      - az Önkormányzati biz. egyharmada sem támogatja

      - az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet

    43. Dr. Szili Katalin képviselõ - kapcsolódva Dr. Szili Katalin és Dr. Toller László képviselõk a T/1207/118. számú módosító javaslatához (a T/1207/136. sz. ajánlás 103. pontja) - a törvényjavaslat 6. §-ában a Tf. tv. 17. § (6) bekezdését új g) ponttal kiegészíteni javasolja: (a módosító javaslat elfogadása esetén a további pontok számozása értelemszerûen változik)
    44. /6. §

      A Tf. tv. 16. §-a a következõ új címmel egészül ki, valamint a 16. § és a 17. § helyébe a következõ rendelkezések lépnek:

      "Regionális Fejlesztési Tanács

      17. §

      "(6) A regionális fejlesztési tanács tagjai:/

      "g) az érintett gazdasági kamarák megyénként egy-egy képviselõje;""

      Indokolás: Lásd a T/1207/149. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Területfejlesztési biz. egyharmada sem támogatja

      - a Gazdasági biz. nem támogatja

      - a Környezetvédelmi biz. egyharmada sem támogatja

      - a Költségvetési biz. egyharmada sem támogatja

      - a Mezõgazdasági biz. nem támogatja

      - az Önkormányzati biz. nem támogatja

      - az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet

    45. Dr. Baráth Etele képviselõ - kapcsolódva Dr. Martonosi György képviselõ a T/1207/98. számú módosító javaslatához (a T/1207/136. sz. ajánlás 110. pontja) - a törvényjavaslat 6. §-ában a Tf. tv. 17. § (6) bekezdését új j) ponttal és ezzel összefüggésben az i) pont kiegészítését javasolja:
    46. /"(6) A regionális fejlesztési tanács tagjai:

      továbbá a Közép-Magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács tekintetében/

      "i) a fõvárosi kerületi önkormányzatok egy képviselõje[.], valamint

      j) a régió területfejlesztési önkormányzati társulásainak további legalább kettõ, legfeljebb hat képviselõje.""

      Indokolás: Lásd a T/1207/151. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Területfejlesztési biz. egyharmada sem támogatja

      - a Gazdasági biz. nem támogatja

      - a Környezetvédelmi biz. egyharmada sem támogatja

      - a Költségvetési biz. egyharmada sem támogatja

      - a Mezõgazdasági biz. támogatja

      - az Önkormányzati biz. nem támogatja

      - az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet

    47. Becsó Zsolt és Lenártek András képviselõk - kapcsolódva a T/1207/117. számú módosító javaslatához (a T/1207/136. sz. ajánlás 114. pontja) - a törvényjavaslat 6. §-ában a Tf. tv. 17. § (7) bekezdésének a következõ módosítását, valamint a (8) bekezdés elhagyását javasolják: (a módosító javaslat elfogadása esetén a további bekezdések számozása értelemszerûen változik)
    48. "(7) A térségi tanács és területfejlesztési önkormányzati társulások képviselõi - akik nem tagjai a tanácsnak - a területüket érintõ fejlesztési programok tárgyalása során a regionális fejlesztési tanácsban [szavazati] tanácskozási joggal vehetnek részt. A regionális fejlesztési tanács munkájában a Miniszterelnöki Hivatalt vezetõ miniszter, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának minisztere és a PHARE programok koordinálásáért felelõs miniszter képviselõje tanácskozási joggal vesz részt. A regionális fejlesztési tanács ülésein állandó meghívottként részt vesz a székhely szerint illetékes fõvárosi, megyei közigazgatási hivatal vezetõje, valamint az illetékes területi fõépítész. A regionális fejlesztési tanács dönt a további állandó meghívottak körérõl.

      [(8) A regionális fejlesztési tanács munkájában a Miniszterelnöki Hivatalt vezetõ miniszter és a PHARE programok koordinálásáért felelõs miniszter képviselõje tanácskozási joggal vesz részt. A regionális fejlesztési tanács ülésein állandó meghívottként részt vesz a székhely szerint illetékes fõvárosi, megyei közigazgatási hivatal vezetõje, valamint az illetékes területi fõépítész. A regionális fejlesztési tanács dönt a további állandó meghívottak körérõl.]"

      Indokolás: Lásd a T/1207/143. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Területfejlesztési biz. támogatja

      - a Gazdasági biz. támogatja

      - a Környezetvédelmi biz. támogatja

      - a Költségvetési biz. támogatja

      - a Mezõgazdasági biz. támogatja

      - az Önkormányzati biz. támogatja

      - az Elõterjesztõ képviselõje egyetért

    49. A Környezetvédelmi bizottság a törvényjavaslat 6. §-ában a Tf. tv. 17. § (8) bekezdésének a következõ módosítását javasolja:
    50. /A Tf. tv. 16. §-a a következõ új címmel egészül ki, valamint a 16. § és a 17. § helyébe a következõ rendelkezések lépnek:

      "Regionális Fejlesztési Tanács

      17. §/

      "(8) A regionális fejlesztési tanács munkájában a Miniszterelnöki Hivatalt vezetõ miniszter és a PHARE programok koordinálásáért felelõs miniszter képviselõje tanácskozási joggal vesz részt. A regionális fejlesztési tanács ülésein állandó meghívottként részt vesz a székhely szerint illetékes fõvárosi, megyei közigazgatási hivatal vezetõje, [valamint] az illetékes területi fõépítész, valamint a területen mûködõ környezet- és természetvédelmi társadalmi szervezetek képviselõje. A regionális fejlesztési tanács dönt a további állandó meghívottak körérõl."

      Indokolás: Lásd a T/1207/152/4. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Területfejlesztési biz. támogatja

      - az Elõterjesztõ képviselõje egyetért

    51. Az Önkormányzati bizottság a Mezõgazdasági bizottság és a Gazdasági bizottság - kapcsolódva a Területfejlesztési bizottság a T/1207/134. számú módosító javaslatához (a T/1207/136. sz. ajánlás 124. pontja) - a törvényjavaslat 7. § (2) bekezdésének a következõ kiegészítését javasolja:

(2) A Tf. tv. 27. § (1) bekezdése új h) és i) ponttal, továbbá a következõ új (3) bekezdéssel egészül ki:

/Felhatalmazást kap a Kormány, hogy rendeletben állapítsa meg/

"h) a területi monitoring rendszer feladat- és hatáskörét, szervezeti és mûködési rendjét"

j) a területfejlesztési önkormányzati társulások mûködéséhez kapcsolódó költségvetési hozzájárulás mértékét és felhasználásának módját."

Indokolás: Lásd a T/1207/156., 153., 158. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - a Területfejlesztési biz. támogatja

- az Elõterjesztõ képviselõje egyetért

II.

A Környezetvédelmi Bizottság állásfoglalása a T/1207/136. számú ajánlás 61. pontjánál: egyharmada sem támogatja.

A Területfejlesztési Bizottság állásfoglalása a T/1207/136. számú ajánlás 116. pontjánál: egyharmada sem támogatja, az Elõterjesztõ álláspontja: nem ért egyet.

Összeállította: az Országgyûlés Jogi Fõosztálya

Budapest, 1999. szeptember 23.

Horváth Béla s.k.
a Területfejlesztési bizottság alelnöke

Dr. Sándor László s.k.
a Foglalkoztatási bizottság elnöke

Dr. Latorcai János s.k.,
a Gazdasági bizottság elnöke

Dr. Illés Zoltán s.k.
a Környezetvédelmi bizottság elnöke

Dr. Szekeres Imre s.k.,
a Költségvetési bizottság elnöke

Farkas Sándor s.k.
a Mezõgazdasági bizottság elnöke

Dr. Bernáth Varga Balázs s.k.,
az Önkormányzati bizottság elnöke