MAGYAR ORSZÁGGYÛLÉS
Számvevõszéki Bizottság

H/1213.

Bizottsági önálló indítvány

Az Országgyûlés
......../1999. (.....) OGY határozata
az Állami Számvevõszék 1998. évi tevékenységérõl szóló jelentés elfogadásához

  1. Az Országgyûlés elfogadja az Állami Számvevõszék, az Országgyûlés legfõbb pénzügyi-gazdasági ellenõrzõ szervezetének 1998. évi tevékenységrõl készített beszámolóját.
  2. Az Országgyûlés megállapítja, hogy az Állami Számvevõszék az Alkotmányban és a törvényekben meghatározott feladatainak eleget tett, elõsegítve ezzel az Országgyûlés és bizottságai törvényhozó és ellenõrzõ munkáját.
  3. Az Országgyûlés támogatja az Állami Számvevõszéket annak érdekében, hogy érvényesüljön a magyar pénzügyi rendszer EU konformmá tételét célzó tevékenysége, megfelelõen érvényesüljenek a középtávú számvevõszéki stratégiában megfogalmazott irányelvek a szervezet ellenõrzési munkájában és mûködésében, valamint a számvevõszéki tevékenység személyi és tárgyi feltételei tovább javuljanak.
  4. Az Országgyûlés fontosnak tartja, hogy az Állami Számvevõszék a továbbiakban is fokozott figyelmet fordítson a költségvetési célokat szolgáló törvényhozási döntések megvalósítását elõmozdító ellenõrzésekre éves ellenõrzési tervének összeállítása és teljesítése során.
  5. Az Országgyûlés fontosnak tartja, hogy a vizsgálatok megállapításainak hasznosulását az Állami Számvevõszék még inkább figyelemmel kísérje és adjon errõl tájékoztatást az éves beszámoló keretében.

I n d o k o l á s

Az Állami Számvevõszék 1998-ban mûködésének kilencedik évét zárta. Amint az eddigi mûködés során mindig, úgy 1998-ban is az alkotmányos és a törvényi rendelkezések által elõírt kötelezettségeit jóváhagyott ellenõrzési terv alapján teljesítette a szervezet.

Az elmúlt évek során az Állami Számvevõszék minden évben elkészítette az éves jelentését az Országgyûlés számára, így adva számot a törvényi kötelezettségek teljesítésérõl, valamint a közpénzek hatékony felhasználását segítõ ellenõrzési tevékenység fejlesztése érdekében tett kezdeményezésekrõl és intézkedésekrõl.

Az Állami Számvevõszék 1998. évi összefoglaló beszámolóját azzal a céllal állította össze és nyújtja be az Országgyûlésnek, hogy az még teljesebb képet kapjon az egész éves munkáról, a kapacitások felhasználásáról és a megújult vezetés által célul kitûzött - az európai integrálódás követelményeihez is igazodó - fejlesztés irányairól. Ennek megfelelõen a számvevõszéki vezetés 1998-ban közzétette az átdolgozott középtávú stratégiai irányelveket.

A beszámoló áttekinti az Állami Számvevõszék 1998-ban végzett ellenõrzési munkáját és egyéb tevékenységét. Felsorolja az ellenõrzési munka színvonalának javítását, az új feladatok eredményes megoldását szolgáló intézkedéseket és kezdeményezéseket. Külön fejezetben összegzi az ellenõrzési munkát segítõ hazai és nemzetközi kapcsolatok fejlesztését és a mûködés személyi és tárgyi feltételeit. Mellékletében kivonatosan bemutatja az elkészült jelentések rövid összefoglalóját és bibliográfia szerûen tartalmazza a jelentések fõbb ismérveit is.

Az Országgyûlés Számvevõszéki bizottsága a benyújtott 1998. évi számvevõszéki beszámolót megvitatta és elfogadásra javasolja az Országgyûlésnek.

Budapest, 1999. április 27.

Kósa Lajos s. k.
a bizottság elnöke