H/1218/1.

Módosító javaslat!

Dr. Áder János
az Országgyûlés elnöke részére

Helyben

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 94 § (1) bekezdése és a 102 § (1) bekezdése alapján a külföldi fegyveres erõknek humanitárius szükséghelyzet megoldásában történõ segítségnyújtás céljából a Magyar Köztársaság területén történõ áthaladásáról szóló H/1218. számú országgyûlési határozati javaslathoz a következõ

módosító javaslatokat

terjesztem elõ.

    1. A Javaslat címét a következõk szerint javaslom módosítani:
    2. " a külföldi fegyveres erõknek a délszláv válság nyomán kialakult humanitárius szükséghelyzet megoldásában történõ segítségnyújtás céljából a Magyar Köztársaság területén történõ áthaladásáról"

    3. A Javaslat 1. pontját a következõk szerint javaslom módosítani:
  1. "Az Országgyûlés az Alkotmány 40/C. § (1) bekezdése alapján hozzájárulását adja, hogy külföldi fegyveres erõk a délszláv válság nyomán kialakult humanitárius szükséghelyzet megoldásában történõ segítségnyújtás céljából az adott térségbe történõ utazás és onnan visszatérés esetén az ország területén áthaladjanak. Az áthaladások ütemezésérõl, rendjérõl, biztosításáról a Kormány dönt, illetve intézkedik. Az áthaladó fegyveres erõk jogállása tekintetében - amennyiben kétoldalú nemzetközi szerzõdés más rendelkezést nem tartalmaz - az Észak-atlanti Szerzõdés részes államai és a "Békepartnerség" más résztvevõ államai közötti, fegyveres erõik jogállására vonatkozó Megállapodás (PfP SOFA) és annak Kiegészítõ jegyzõkönyve rendelkezései kerülnek alkalmazásra.
    1. A Javaslat új 2. ponttal egészül ki:
  1. " Az 1. pont szerinti hozzájárulás nem terjed ki a külföldi fegyveres erõk alkalmazás céljából történõ áthaladására."
  2. 4) A Javaslat újraszámozott 3. pontját a következõk szerint javaslom módosítani:

  3. "Az 1. pont alapján átengedett külföldi fegyveres erõkrõl, [valamint azok áthaladásának adatairól] áthaladásuk részleteirõl a Kormány tájékoztatja az Országgyûlés Külügyi és Honvédelmi Bizottságait."

Indokolás

A Javaslat szerinti általános célú országgyûlési elõzetes hozzájárulás idõbeli és földrajzi szûkítését tartalmazza a módosító javaslat, amely a humanitárius céllal történõ áthaladások kormányzati engedélyezését a délszláv válság régiójához köti, az ott bekövetkezett humanitárius szükséghelyzet idejére korlátozza, valamint rendelkezik az áthaladó fegyveres erõk jogállása tekintetében alkalmazandó szabályokról. A módosító javaslat kizárja az engedélyezés körébõl a külföldi fegyveres erõk alkalmazási célú áthaladását.

Budapest, 1999. Május 19.

Simicskó István
Fidesz-MPP